РЦГМ жице: карактеристике и функције употребе

Карактеристике жица ГВВА

ГГВА жица се широко користи првенствено у аутомобилској индустрији. Користи се за полагање ожичења у аутомобилима, тракторима, мопедима, као и другим механизмима и уређајима.

Његова главна предност је повећана флексибилност и отпорност на агресивне средине као што су бензин, нафта и дизел гориво. Али хајде да се вратимо на ред.

Метод производње и технички параметри жице

За почетак, дешифрујмо његово име. П је проводник, Д - повећане флексибилности, Б - изолација проводника од поливинилхлоридне (ПВЦ) пластике, и А - средство аутотракторске ознаке жице.

Метода производње жице

Производња жице ГБАА је организована само у једноосно изведеном. Материјал проводних проводника је израђен од бакра.


Дијаграм ожичења ПГВА

  Једна од главних предности жица је његова флексибилност. За ово струјно језгро настаје увртањем неколико жица мањег пречника.
 • На пример, за стварање жица са пресеком од 0,5 мм2, користи се најмање седам жица пречника не више од 0,31 мм. И за стварање жица у дијелу од 95 мм 2 увити не мање од 19 жица с промјером до 0,83 мм.


На фотографији, мулти-правац контракције водио жице

 • У складу са ставом 2.2 ГОСТ 22483, ове жице могу имати неколико пара, у зависности од секције. Обично се ови момци увијају у супротним правцима. Али, на захтев купца, могуће је једносмерно увијањевидс
 • Према упутству, распад неколико жица у шупљини такође није кршење. Главно је да је резидуални отпор жив према ГОСТ 22483.
 • Облик вјежбе је обично округли. Али на захтев купца, фабрика-произвођач може да произведе ГВВА и жице овалног облика. У неким случајевима ово може бити добро решење за скривенију инсталацију.


Изолација жица ПГВА

 • Пуњење изолације поливинилхлорида врши се на дијеловима који носе струју. Изолација мора бити чврста и без ваздушног плута. Дебљина је стандардизована по ГОСТ 23286-78 и варира од 0,6 до 1,6 мм.
 • Изолациони отпор жице подлеже верификационим тестовима. Испитни напон није мањи од 1,5 кВ, а време током којег изолација жице мора да издржи овај напон не мање од 5 минута.

Технички параметри жице

Ожичени аутомобилски ГБАА има бројне предности, укључујући пред својим ПВА-има. Стога, ради јасноће, размотримо њихове техничке карактеристике у поређењу.


Карактеристике жица ПГВА

 • Једна од главних карактеристика је номинални напонза који се израчунава жица. За жице оба бренда је 48В.


Компаративне карактеристике жице ПВА и ПГВА

 • Други важан параметар је електрични отпор жице . Такође се практично не разликује и зависно од пресека жице може бити боље у једној или другој врсти жице. На пример, запресек жице у отпорности ПВМ од 1 мм2 износи 19,5 охма, а за ГВВА - 19,8 охма.

Али номиналне карактеристике под условима савијања жица ГВВА се повољно разликују. Ова жица се може склопити у радијусу од 10 пута његовог пречника. У исто време, жица ПВА дозвољена је да се савија само са радијусом од више 20 његових пречника.


Флексибилне жице за ПГВА

 • Према околишу, ГВАА такође има одређене предности . Чињеница је да је ПВА жица доступна само за умерене и тропске климе. Са температурним опсегом од -40? Ц до +105? С. Али ГБАА се може направити у климатским перформансама за Арктичке зоне. У овом случају, његова минимална температура је до -60? С.

У другој жици су прилично слични. Обје врсте се релативно лако инсталирају рукама, дизајниране за рад с релативном влажношћу до 90%, имају отпорност на пуцање и стварање гљивица, као и не подржавају сагоријевање с једном облогом.

Обратите пажњу! Номинални параметри релативне влажности за рад, у којима је жица дизајнирана за температуру од 27 ° Ц. Неки продавачи иду на подешавање и указују на релативну влажност за више температуре.

Опције испоруке жице

Цена жице може да варира у зависности од тога како се испоручује крајњем кориснику. То зависи од пресека жице и договора између произвођача и купца.


баи ГГВА

Обично се жица испоручује у увалама. Њихова дужина је да се повежуПопречни пресек од 0,2 до 25 мм 2 је до 100 метара.

За жице попречног пресека до 95 мм2, дужина жице обично није мања од 50 метара.


Опције за испоруку жица ГБАА

Тежина увале обично не прелази 25 кг. У неким случајевима, у заливу могу бити жице веће од 10 метара, али мање стандардне.

Али укупна маса такве жице не може бити већа од 5% укупног обима испорука.


Палета боја жица ГБАА

Посебан проблем је боја жице. Као што можете видјети у видеу, може се доста разликовати.

То зависи од договора између произвођача и купца.


Гаранција на жицу ГВВА

Гарантни рок за такву жицу је најмање 3 године.

Истовремено, радни век је 10 година. У пракси то служи много дуже.

Обратите пажњу! Према ПУЕ правилима, сваки проводник мора имати ознаку боје која одговара пољу њене примјене. Према члану 1.1.15, ПУЕ би требало користити за означавање позитивне жице у ДЦ мрежи црвеном бојом. За означавање негативног водича је плава. Због чињенице да је ГБАА жица аутомобила, ова боја се углавном користи.

закључак

Жице ГВВА су добра опција за ожичење аутомобила и друге покретне имовине. Техничке и оперативне карактеристике омогућавају да се користи за широк спектар решењаспектар задатака. Због тога се ГВВА жице могу препоручити за употребу не само у структури аутомобила.