Разумијете: када је гријање укључено у апартмане?

За многе становнике урбаних станова, неумољиви зимски приступ није повезан само са наглим погоршањем временских услова. Температура на улици сваки дан пада ниже и ниже. Топлота акумулирана у нашим домовима током летњег периода, лако се испарава, чинећи наш дом хладним и неудобним. Скоро током мјесеца, сви морамо осјетити неугодност и замрзнути се у стану, користећи за гријање све методе и уређаје. У вансезони, сви се радујемо окретању централног гријања у апартманима, када су батерије угодно зхурцхит и наша кућа ће бити испуњена угодном и дуго очекиваном топлином.

Не постоје тачни датуми календара на које је везан почетак сезоне гријања. Приближно, узимајући у обзир дугорочна опажања, гријање у становима треба поднијети средином октобра, када температурни показатељи кажу да је хладноћа дошла озбиљно и дуго времена.

Рад котловница, пуштање у рад централног гријања заснива се на постојећим посебним санитарним правилима и нормама успостављеним у области становања и комуналних услуга стамбеног фонда. За свако даљинско гријање треба укључити термине који се одређују узимајући у обзир географске и климатске карактеристике. Реч је о дугорочним синоптичким опажањима, на основу којих се налазе одговарајућа санитарна правила и прописи.

Дуго очекивана топлота у становима - шта нас чека сваке године

Власници станова увишестамбене зграде су стално у невољи када почиње сезона грејања. Постоје ригорозни технолошки критеријуми за функционисање даљинског грејања које компаније за топлотну енергију морају да следе. На основу одобрења СНиП-а, уводи се буџетски чланак у који се троше државна средства, која се троше на гријање објеката комуналне сфере и стамбеног фонда. У зависности од трајања грејне сезоне, у ТЕ-ТО се стварају одговарајуће резерве горива, развија се план планираних превентивних мера у одржавању топлотних линија.

Важно! Не само смањење температуре на улици одређује предвиђени датум укључивања грејања. На време снабдевања топлотом утиче технолошка спремност централизованих система за снабдевање топлотном енергијом, прикладност кућног грејања и цевоводи.

Теоретски, главни параметар на који комуналне службе обраћају пажњу током припреме нове грејне сезоне је стално смањење температуре атмосферског ваздуха. Ако дуго времена просечна дневна температура на улици не прелази 10 0С, треба очекивати дуго очекивано загревање микроклиме у становима. Међутим, то је у теорији, у пракси, све је много компликованије.

На пример, у региону Аркхангелск, хладни период почиње месец дана раније него у средњој зони Русије, да не помињемо јужне регионе. Према прогностичарима времена, температура у септембру вероватно ће бити 15-170Ц, на пример у Москви и Москви, док је на Уралу иУ западном Сибиру, овај индикатор може пасти на ознаку 8-100Ц. Комуналне службе у сваком случају очекују тачне прогнозе од временских прогностичара, фокусирајући се на своје податке при одређивању очекиваног датума почетка снабдевања топлотом топлани.

За дуго љетње љето, непредвиђено загријавање усред јесени, могу се извршити значајна прилагођавања у погледу почетка снабдијевања топлином урбаним становима. Сваке године доноси изненађења у том погледу, посебно ако узмемо у обзир стално промјењиву климу на нашој планети. Оштра хладноћа у месецу септембру може се променити неочекиваном топлотом у октобру, када сви жељно очекују грејање. У овом случају постоји конфузија. Понекад енергетска компанија - ентитет који снабдева топлоту вашем дому, упркос загревању, укључује грејање у прописаном року. Онда добијете стан у стану, као у Африци. Ви сте присиљени да отворите отворе и проветрите стан, трошећи негде на драгоцену топлоту.

И обрнуто. У ситуацији када је друго загревање утицало на време укључивања грејања, уживате у топлини улице, а хладноћа поново долази неочекивано. У том случају, ви и добављачи топлоте ћете бити очарани изненађењем. Санитарна правила и прописи у овом случају су за комунална предузећа главни документи који дају право на централизовано гријање. У супротном, за кршење усвојених норми, топлотне компаније могу бити одговорне за административну одговорност.

Прочитајте и: како укључити гријање у стану?

Време јеразумети норме које постоје за централизовано грејање

Сви знамо - крај септембра, почетак октобра је време када наши термометри бележе брз пад температуре. Капиталне зграде се нагло расхлађују. Могуће је израчунати приближне услове укључивања загревања независно, ако посматрате дневне температурне параметре. Ако се током 5 узастопних дана температура атмосферског ваздуха не подигне изнад 80Ц, то значи да је већ овде жељена топлота у батеријама вашег стана. Када се ваш стан налази у кући која је прикључена на систем грејања и сервисира тело које представља састанак власника, датум почетка грејне сезоне се одређује колективно.

Температурне и техничке нијансе с којима се морамо суочити уочи наредне сезоне гријања, омогућавају нам да схватимо када дају гријање у урбаним становима и на шта она зависи. Обављање једноставне аритметике и бројање дана до очекиваног датума укључивања грејања није сасвим тачно. Када погледамо термометар, информације доживљавамо буквално. Ради се о просечној дневној температури атмосферског ваздуха. Овај индикатор се израчунава на следећи начин:

  • највиша цифра по дану се додаје најнижој вредности температуре.
  • добијени резултат је подељен на два дела.

На пример:2 + 12 = 14/2 = 7 средња дневна температура. Ако овај индикатор траје пет дана, сасвим је реално надати се брзој топлоти у вашем дому.

За прецизније дефинисање, потребно је узети податке о прогностичарима времена. Метеоролошке опсерваторије одређују температуру 8 пута дневно, свака три сата. Подаци се сабирају и већ су подијељени са 8. Ово је први аспект који утиче на одређивање тачног датума укључивања гријања. Други аспект је аналоган. Прогностичари временске прогнозе и комуналне услуге се руководе климатским и температурним индексима претходних година. На основу анализе временских услова, на термалним аутопутевима се развијају планирани радови на санацији. У складу са датумом почетка грејне сезоне у протеклим годинама, израчунава се предвиђени датум за почетак новог централизованог система грејања.

Нормативни документи за функционисање јавних комуналних предузећа су санитарна правила и норме (СНиП) као и Влада Руске Федерације? 354 од 6. маја 2011. године, "Правила о пружању комуналних услуга".

Ова правила садрже исту норму о просјечној дневној температури у наредних 5 дана. У 2015. години постојала је нова норма, према којој комунална предузећа имају право започети централизирано гријање градског стамбеног фонда прије. Раније, можете - касније, не можете!

За помоћ: Често се становници суочавају са ситуацијом када би званично сезона грејања требало да почне већ давно, исплата за грејање долази на одговарајући начин, а ваша високоградња остаје повезана са централизованим системом грејања.

Ако су батерије хладне само у једном стану, а цијела кућа је у потпуности снабдјевена потребном топлином - то јеонда постоји проблем са техничким планом који треба хитно решити. Ово ће вам помоћи са експертизом ваше компаније за управљање или стамбене канцеларије за услуге.

Која температура мора бити у затвореним просторима може се пратити испитивањем текста СанПиН 2.1.2 1002-00

\ т
просторије Температура ваздуха (у степенима)
оптимално је допустиво
Ресидентиал Индоорс 20-22 18-24
кухиња19-21 18-26
купатило 19-21 18-26
Купатило 24-26 18-26
Предатор, међуресорни коридор 18-20 16-22
Улазни ходник, степениште 16-18 14-20
Комори и мезанини 16-18 12-22

Из табеле је јасно да ако стамбена кућа има неопходну топлотну ефикасност, у унутрашњим стамбеним просторијама, чак иу вансезони мора да одржава угодну температуру. У случају да централизовано гријање није у стању да се носи са задатком да обезбиједи одређене температуре, потребно је позвати представнике резиденцијалне инспекције да израде званични акт. Друштво за управљање, представници добављача добављача топлоте могу учествовати у прегледу вашег стана, донијети акт. Снабдевање топлотном енергијом треба да се обавља без прекида, ако не постоје убедљиви разлози за одбијање пружања услуга ове врсте.

Које кораке треба предузети ако гријање још увијек није укључено

Кућа је још увијек хладна, иако на улициодавно је ниска температура, стекла стрпљење и почела да узнемирава компанију, организације које повезују снабдевање топлотом и одговорне су за рад даљинског грејања.

Важно! Неопходно је исправно и правовремено евидентирати повреде температурних индекса у вашем стану. Такав документ ће постати ваљани разлог за подношење тужбе. У будућности можете тражити надокнаду за недовољно топлоту. Боље је поднети жалбе колективно. У супротном, ваши захтеви могу бити игнорисани, позивајући се на бројне техничке разлоге за недостатак правовремене испоруке топлоте стану.

Приликом подношења жалбе, морате тражити званичан одговор од енергетске компаније. Имајући на располагању неопходне документе, можете се обратити суду ради заштите права потрошача. Захтев ће се сматрати обавезним.

С обзиром на практично рјешење проблема топлине у батеријама, можете се послужити ручним гријањем. На сличан начин спашавање у вансезони за 90% домаћинстава. Захваљујући електричној енергији данас можете ријешити проблем гријања стана, када је прије грејне сезоне потребно чекати и чекати. Додирујући овај аспект, немојте претјерати. Рециклирање система само-загревања на друге изворе топлоте може довести до значајних новчаних казни. Кодекс о административним прекршајима Руске Федерације јасно регулише одговорност власника станова за кршење правила кориштења објеката стамбеног фонда.

У екстремном случају, сопство сареинжењеринг инжењерских мрежа и других комуникација у вишестамбеној згради може се изједначити са самодовољношћу, која је већ подложна кривичној одговорности.