Предности пластеника са клизним кровом: 5 позитивних тренутака

Стакленик са клизним кровом ствара најповољније услове за узгој садницаТеплице са преклопним врхом ће бити незамјењиви помагачи за љетне становнике - у рано прољеће можете добити прве усјеве зеленог и укусног поврћа, а током цијеле земље у великим стакленицима можете узгајати поврће на продаја.

Шарке са клизним кровом: предности и недостаци пројекта

Кров на клизишту на стакленику олакшава живот јазавичару. Кров задовољног високог стакленика је тешко опрати, а покривање стакленика, који се може спустити дуж пруга, могуће је лако опрати посебном крпом.

Гаража са кровом је сан сваке летње резиденције

Поликарбонатни премаз боље опрати сапуном и не користити круте металне крпице.

Цијене стакленика с клизним кровом су релативно ниске, нешто скупље од обичних стакленика од поликарбоната.

Позитивни партии:

 • Лагани вентилациони систем. Отвара се кров који даје могућност да се узгајане биљке проветре без пропуха, без потребе да се потпуно отвори кров, довољно је да се крене у правцу његовог дела.
 • Биљке добијају више сунца него са затвореним кровом. Међутим, потребно је да изаберете време када сунце не оштети усјев.
 • По потреби се лако демонтира.
 • Могуће је оставити кров отворен за зиму, тако да падајући снег прекрије земљу у стакленику и обогати је потребним елементима у траговима.
 • За време кише можете отворити кров и уштедети на заливању.

Шарке са клизним кровом су веома удобне,али вреди споменути недостатке ових дизајна стакленика.

минус:

 • Усмјерена, која вози кров, мора се периодично подмазивати, иначе постоји ризик да се отворни дио крова стакленика неће подићи на његово мјесто.
 • Важно је да спојеви између водилица и другог дијела скелета нису допуштени хладним и оборинским
 • .

У малим пластеницима са клизним кровом, који раде по принципу "матриосхки", корисно је узгајати ниске биљке као што су зеленило или јагоде.

Клизна стаклена башта: од чега се прави основа градње

Да бисте направили оквир у стакленику, можете користити различите материјале - челични или алуминијумски профил, дрвене греде, метал-пластичне заобљене цеви.

Потребно је само неколико потеза, а кров ће бити потпуно отворен или затворен

Да би се изградио квалитетан и трајан стакленик са клизним кровом, користи се челични профил правоугаоног попречног пресека различитих пречника. Данас се могу купити готове конструкције са поликарбонатним поклопцем. Стакленици долазе у различитим ширинама и дужинама, а њихова висина је такођер различита.

Дрвени пластеници су веома популарни, у производњи којих се користе и дрво и прозорски оквир.

Становници вишестамбених зграда совјетских зграда приликом замјене дрвених прозора на метал-пластичним конструкцијама постављају питања о томе гдје ставити старе оквире. Многи власници викендица или сеоских викендица успијевају их прилагодити стакленицима за узгој раног поврћа и зеленила.Материјал за прекривање може бити стакло или густи филм који штити од вјетра и падавина.

Израда стакленика из оквира је врло једноставна - оквир је састављен од цијелих дрвених оквира у једну кутију, причвршћену међусобно вијцима или вијцима. Стакленик може бити четвртаст или правокутан. Након постављања зидова можете поправити кров - највјероватније двоструко. Трошак производње стакленика је много нижи од куповине поликарбоната "Оасис" или "Ботаниц".

За компактни стакленик, погодан је и оквир од метално-пластичне цијеви. Лако се савија, тако да се дизајну може дати апсолутно било који облик - лучни или двоструки. Сакривање такве стаклене баште је претежно густ полиетиленски филм.

Избор оквира и материјала за покривање зависи од тога колико дуго ће стакленика пролазити, да ли ће бити непокретна или преносива и која ће величина бити дизајн. Стакленику са клизним кровом можете купити у продавници или изградити властитим рукама.

Шарка са клизним вратима и кровом: популарни модели пластеника

Гараже су опремљене аутоматским или ручним механизмима који су одговорни за отварање крова. Произвођач шупљих конструкција "Садашњост" издао је побољшани модел пластеника са клизним кровом, али са тим у конструкцији није могуће инсталирати отворе са аутоматским механизмом.

У летњем периоду, клизни кров стакленика ће обезбедити вентилацију, а зими неће дозволити да се биљке замрзну

.

Стакленик који издаје фирма "Оасис" разликује се од стандардних пластеникадизајн. Приликом монтаже поклопца, листови од поликарбоната се не затежу за челичне профиле и убацују се у посебне уторе.

Захваљујући таквом дизајну, можете померити део крова и фиксирати га у жељеном положају.

Огрлице са шаркама се сматрају сложеним у саставу. Веома је важно правилно монтирати све делове конструкције, тако да ништа не спречава кров или врата на шинама.

Конструкција стаклене баште "Бреза РИО" је састављена од поцинчаног профила, имају нестандардни облик "капљица", што омогућава да се у њему узгајају високе биљке. Гаража је опремљена клизним вратима-претинцима, који су дизајнирани за уштеду вањског простора.

За заштиту стакленика са клизним вратима и кровом произвођачи препоручују да се за трајнију конструкцију користи дебљина поликарбоната не мања од 6 мм.

Стакленици од поликарбоната са клизним кровом: прегледи корисника

Данас је избор стакленика на тржишту веома широк - од обичних пластеника, прекривених полиетиленском фолијом до стакленика од поликарбоната са аутоматским клизним кровом. Они су захваљујући својим позитивним карактеристикама освојили љубав и поштовање многих фармера.

У случају клизних конструкција, важан погон је уређај за напајање који присиљава систем на акцију

Сељани дају добру повратну информацију о таквом моделу стакленика као што је "садашњост", коју издаје компанија Волиа. Отвара се кров у стакленику, крећући се дуж лукова. Тако можете отворити потпуно одвојене дијелове крова или оставити мали кровлумен само за вентилацију биљака у стакленику.

Од маја до септембра биљке у стакленику имају могућност да добију природно светло, грејање и опрашивање, а током кише - природно заливање.

Такође, многи корисници су добри у стакленицима у серији Кремља - "Лук" и "Пресидент". Труп се састоји од широке цијеви од нехрђајућег челика. "Председник" се може поставити на дрвену подлогу - то ће учинити структуру трајнијом.

Како изградити стакленик са клизним кровом властитим рукама

Гријачи од поликарбоната са помакнутим кровом су различитих облика, али најчешћи је лучни стакленик. Полукружни облик стаклене баште има много предности - на падини крова не акумулира се снијег, који не стагнира воду. Поликарбонат производи светлост и истовремено штити биљке од штетних зрака.

Делимично покретни кров погодан за вентилацију

Материјал за покривање стакленика карактерише високе карактеристике које омогућавају употребу поликарбоната у року од 8-10 година без оштећења његових својстава.

Пре него што започнете изградњу стаклене баште, морате нацртати цртеж будуће зграде.

На слици морате одредити величину стакленика - његову ширину, висину и дужину, израчунати количину потребног материјала. Боље је узети поликарбонат са малом маргином да покрије цео стакленик.

Како сами направити клизни кров:

 1. Основа стаклене баште је сакупљена од правоугаоних металних цеви које нису кородиране.Увијене су специјалним завртњима или су спојене заваривањем.
 2. Прво, морате одредити који дијелови крова ће бити помакнути. Могуће је одломити читав кров, само одређени његови дијелови. Да би се прозрачио мали стакленик довољно је отворити неколико сегмената.
 3. На свакој страни покретног кровног елемента у профилу је инсталиран посебан жлеб на који ће пролазити део поклопца. У овим жљебовима је уграђен поликарбонатни лим.
 4. Затим се монтира други дио стакленика.

Апсолутни услов за функционисање стакленика у зимском периоду је потпуно откривање дизајна. Оквир стаклене баште не може издржати дебели сњежни покривач, упркос увјеравањима произвођача о темељној тврђави.

Какав леп стакленик "Орион" са клизним кровом

Одличан избор за туристе-аматере и за мале индустријске фирме - стакленик са кровом који је Орион, произвођач "Воља".

Стамбени објекат са уклоњивим кровом "Орион", који ствара повољне услове за биљке

Гаража је направљена од поцинчаног профила, степеница између цеви је 1 метар, поликарбонатна превлака.

Ширина стакленика је 3 м, што вам омогућава да по свом нахођењу уредите кревете са поврћем. Висина од два метра подразумева узгој високих усева, као што су краставци, парадајз, итд. Дужина стакленика је увијек вишеструка 2, по жељи можете продуљити стакленик довршавањем елемената оквира.

Клизни кров се може спустити до дна, отварајући врх стаклене баште како би се прозрачио или приступио сунчевим зрацима за култивисане усеве. Лукови на крову могу битиотворен на пола пута, остављајући мали простор за приступ свежем ваздуху.

Комплет стаклене баште састоји се од два врата, која су постављена са крајева конструкције и два прозора - постављена изнад улаза у стакленик. Можете оставити отворе отворене ноћу, али морате бити сигурни да нема фиоке.

Произвођач препоручује отварање стакленика током зиме тако да снег падне на унутрашњост објекта и обогати га свим неопходним елементима.

Мали дизајн се може саставити независно, у складу са упутством које је укључено у комплет када купујете. За изградњу великог стакленика са клизним кровом требат ће помоћ стручњака или особа која се суочила са сличним случајем. Приликом рада важно је да све урадите како би стакленик служио што је дуже могуће.

Изградња пластеника са клизним кровом (видео)

Клизни кров на стакленику може се отворити вертикално, крећући се око лукова конструкције. Такође можете подесити ударце, са сегментима крова како би ишли хоризонтално, преклапајући се на другом листу поликарбоната. У оба случаја, део крова ће бити отворен, омогућавајући сунцу и свежем ваздуху да пронађе биљке у стакленику.