Разлика керамичких плочица од керамичког гранита: шта је другачије и шта је боље, или велика разлика у квалитету, што је профитабилније

Многи купци уопште не знају шта је најбоље изабрати за унутрашње и спољашње облагање пода и зидова у њиховим домовима. Најчешћи проблем је избор керамичких плочица и керамичких гранита. Пошто оба материјала имају своје посебности, разлике, као и предности и недостатке, веома је важно да их знате пре него што направите будућу куповину.


Карактеристике сваког материјала

Да би се у потпуности разумело која је главна разлика између керамичких плочица и њеног двоструког керамичког гранита, веома је важно познавати карактеристике сваког од материјала за облагање.

керамика

Керамичке плочице никада не излазе из моде, појавиле су се давно, али са годинама постаје све више тражена, без обзира на марку. Плочица се сигурно може назвати једним од најрелевантнијих материјала за облагање различитих врста просторија. Купује се за приватну имовину и јавне установе.


У основи, плочица је израђена од природних материјала и компоненти које укључују: глину, пијесак, каолин и неке друге супстанце. Створити квалитетну плочасту смјесу природних сировина печених на одређеној температури, под одређеним увјетима. Поред тога, керамичке плочице могу бити украшене различитим узорцима и цртежима. Може се прекрити и емајлом и специјалном глазуром.До данас, многе домаће и стране марке нуде масуОпције плочица за сваки укус, боју и торбицу купца. Међу најширим асортиманом можете пронаћи сјајне и мат варијанте, као и моделе у разним колор шемама и са различитим шаблонима.Керамичке плочице у свим својим својствима рачунају се на штедљиве услове приватних кућа и станова, за разлику од, на пример, керамичког гранита. Међутим, многи стручњаци су увјерени да се квалитетне плочице могу добро натјецати са издржљивијим и издржљивијим керамичким гранитом. Ово је савршен начин да направите дом, јер је материјал водоотпоран и издржљив.Керамичка гранитна плочица

Приликом упоређивања плочица са керамичким гранитом треба схватити да је потоње направљено од истих материјала као и обичне плочице. Међутим, у саставу керамичког гранита може се наћи посебна гранитна мрвица, која дјелимично чини овај материјал за облагање издржљивијим и отпорнијим на вањске утјецаје. Ипак, керамички гранит се сматра густим захваљујући специјалној технологији печења. Да бисте добили овај грађевински материјал, потребна вам је висока температура печења у поређењу са обичном плочицом.


У овом случају, керамичка керамичка плочица није једноставно изгорела и печена је под врло високом температуром, што доводи до тога да се компоненте његовог састава практично сударају једна с другом. Осим тога, приликом стварања материјала се даје велики притисак, што резултира излазом, испоставља се више отпоран на влагу.


Која је разлика?

Главне разлике керамичког гранита од обичне плочице, осим неких нијанси када се праве, укључују следеће:

 • Повећана отпорност на спољашње факторе, отпорност на хабање и трајност. Керамички гранит може издржати најјаче оптерећење, погодан је чак и за мјеста индустријске употребе. Различита времена и оштећења са веома јаким утицајем на овај материјал ће бити минимална. Гребање на њему се уопште не појављује много година. Уз правилну негу пода или зидова овај материјал може служити деценијама.
 • Посебну пажњу треба посветити водопропусности. У овом случају, уобичајена плочица није тако јака отпорност на воду. Иако су његове карактеристике идеалне за кућну употребу.


 • Што се тиче термичких својстава, оне су у већој мери повезане са керамичким гранитом. Овај материјал се по свим критеријумима може лако назвати отпорним на мраз и ватросталним материјалом. У случају случајног паљења, овај материјал ће моћи да спријечи ширење пламена. А чињеница да се не боји оштрих температурних флуктуација је велики бонус.
 • Током времена, плочице или плочице лошег квалитета могу да промене свој изглед, док ће керамички гранит изгледати као нови. Осим тога, материјал не захтева специјализован третман, главно је да је редован. • Керамички гранит се не боји утјецаја кемијских и агресивних детерџената и твари. Инима одличан отпор. Чак и ако удари у киселину или алкални материјал, остат ће нетакнут и нетакнут.
 • Чак и ако је керамички гранит постављен на мјесту гдје сунце увијек сја, неће изгорјети нити изгубити своје особине. Многи купци га купују за уградњу у својим летњим видиковцима, јер се уопште не боји различитих временских услова.Уопштено можемо рећи да и керамички и керамички гранит имају слична својства и карактеристике. Међутим, међу њима постоје значајне разлике, због чега се плочица сматра слабијим материјалом, али је сасвим прикладна за избор приватне куће, стана или викендице. Било који материјал се увек разликује, најважније је да их исправно изаберете у сваком конкретном случају.


Која опција је најбоља?

Према мишљењу многих професионалаца у свом раду, главна разлика између ових материјала није само у њиховим техничким карактеристикама, већ иу области примене, јер свака од њих има своје предности, минусе и јединствене особине. За стандардне зидне облоге у купатилу у кући или у кухињи, идеална плочица ће трајати много година. Просечна класа чврстоће ове врсте материјала је управо оно што је потребно, јер ће утицај климе, температуре и других фактора изнутра унутар куће бити минималан.


Керамичка гранитна плочица одлична је за мјеста техничког дизајна и јавних установа, а често је и одабраназа сауне и купке. Осим тога, керамички гранит је погодан чак и за фасаду зграда, јер се не боји ни најтежих мраза. Међутим, ако ћете купити материјал ове врсте за инсталацију изван куће, најбоље је изабрати поуздану фирму која продаје квалитетне производе.


Дизајнери и декоратери често бирају керамички гранит за обнову модерних камина, будући да се овај материјал сматра ватроотпорним. Сада на високим температурама више се не можете плашити пукотина и чипса. Чак и плочице максималне чврстоће и високе класе тешко се могу поредити са керамичким гранитом.


Многи постављају питање који је од материјала најбоље одабрати за под, јер је облога зидова све и тако јасна. Уобичајене плочице и плочице су погодне за целу зграду, поред тога, модерне сорте плочица нису склон клизању и под многим од њих можете инсталирати систем топлих подова. За ходник, као и за ходник и оне просторије у којима људи често иду у ципеле, најбоље је одабрати керамички гранит или плочицу највишег квалитета као подну облогу. Ако желите поставити степенице приватне куће са керамичким гранитом, боље је да их користите на врху посебне облоге која ће вас заштитити од превеликог клизања.Да бисте направили кухињску прегачу или радну површину, класична кухиња ће се уклопити.


Шта је профитабилније?

Исплативија набавка, наравно, биће уобичајена плочица,јер керамички гранит може коштати више од једном. Међутим, непрактично је купити плочице, на пример, за улицу, иначе ће се покварити и морате поново да купите.

Ако желите купити керамички гранит за кућу, али је цијена превисока, онда храбро потражите плочицу највише класе трајности и издржљивости. Она, наравно, неће замијенити керамичке граните одређеним својствима, већ ће бити погодна за кућну употребу у исто вријеме.


Шта је трајније?

Не можете именовати одређени термин који ће вам послужити један или други материјал.

Све ће зависити од одређених фактора, који укључују:

 • Просторија у којој ће бити постављена облога зидова или подне облоге.
 • Услови у којима ће се материјал користити.


 • Фреквенција, интензитет и природа спољашњих утицаја.
 • Учесталост и квалитет неге.


Ако упоредите спецификације, онда ће на њима керамички гранит бити издржљивији. Међутим, он је дизајниран за додатно оптерећење и различите строге услове, који се, на пример, не могу рећи за плочицу, која је провјерена временом, али је савршена за сам дом. При редовној обради и квалитативном чишћењу чак и обична плочица може трајати одређени период, па чак и понекад и више.Савети за избор

Да би се направио прави избор у корист једног или другог материјала, треба узети у обзир низ важних фактора на којеукључују:

 • Функционално именовање собе.
 • Будуће оптерећење на површини (најчешће се ради о подовима, а не о зидовима).
 • Режим температуре и могуће варијације температуре. • Способност добијања штете извана.
 • Такође је важно узети у обзир стил собе. Керамичке плочице или плочице треба да буду што је могуће више прилагођене дизајну ове или оне собе.

Тек након што узмете у обзир све детаље, можете одабрати одређени материјал за зидове или под.Плочице и плочице за једну или другу собу најбоље је купити средње или високу класу издржљивости, посебно ако желите да материјал траје много година. Предност избора је да се тестираним продавницама дају прве године које се баве уградњом подних и зидних облога.


Није потребно заменити керамичке плочице плочицама када су вам потребне озбиљније карактеристике материјала, у супротном ризикујете да вам премаз не достави рок. Да би се материјал што ефикасније користио, при избору, важно је узети у обзир све карактеристике будућег простора у којем ће се премаз налазити и тек тада бирати између неколико опција.

Ако сумњате да ћете бити у могућности да самостално изаберете одређени материјал за одређену собу, боље је да се консултујете са специјалистима који ће вас вероватно позвати у корист избораза одређени случај.


Која је разлика између керамичких плочица и керамичких плочица, кажу стручњаци у наредном видеу.