Перлит и вермикулит су велика разлика

Међу многим модерним ђубривима, није задње мјесто у затвореном цвјетњаку перлит и вермикулит. Донедавно је мало људи знало за могућност употребе ових материјала у ове сврхе, али данас се могу сигурно купити у било којој цвјећарници. Упркос чињеници да су перлит и вермикулит веома слични биљкама, разлика је још увек ту, а сада смо сазнали шта тачно.

Шта је перлит

Пре него што пређемо на поређење перлита и вермикулита, размотримо сваки од материјала одвојено. Перлит је камен вулканског поријекла и сматра се врло корисним фосилом. У тренутку судара лаве са површином земље, или с правом рећи одмах након његовог хлађења, формира се минерал назван опсидијан, који се касније хидрира подземном водом. Добијени обсидијански хидроксид је перлит. Најраспрострањенији материјал пронађен је у грађевинској индустрији, гдје се користи за звучну и топлотну изолацију, као и за смањење ризика од пожара. Често, пре директне примене, перлит пролази топлотну обраду у специјалним пећима, где се под утицајем високих температура пролије (као кокице). Као резултат, добијамо агроперлит, представљен као хомогени расути материјал. У пољопривреди се најчешће користи при малчирању тла, али се у затвореном цвјетњаку показало да је то одлична алтернатива употреби пијеска.

Стога, стручњаци савјетују да се у цвјећарству примјењују само груби материјалистановницима урбаних метропола је доста тешко. Природна алтернатива таквом пијеску је перлит, јер је кемијски инертан и невлажан материјал, што значи да је његова главна функција да попусти тло, али не више. Коришћењем овог материјала нестат ће проблем формирања коре у горњем дијелу тла, која се често појављује као резултат омекшавања земље (довољно је само да посути пеарлите површином тла).

Шта је вермикулит

Ово је ламеларни материјал златно браон или сребро, у суштини, хидриран. Сам назив потиче од латинске речи вермицулус, што значи "црв". Ако је вермикулит изложен топлоти, онда ће његове плоче постати грануле налик на ните, нешто попут "црва". Порозна структура овог материјала делује као спужва, упија, задржава влагу, чији обим премашује сопствену тежину за 4 пута. Захваљујући овом квалитету, вермикулит је једноставно незаменљив додатак за мешање земље, дуго задржава влагу земље (ближе корену), све њене корисне супстанце.

Вермикулит - шта је то? То је хемијски инертан минерал који не садржи токсичне материје, тешке метале. Овај материјал је еколошки прихватљив, не распада се, не пропада, неутралан је према киселинама, алкалијама. Садржи драгоцене састојке који благотворно утичу на раст, развој зелених усева - калцијум, магнезијум, силицијум, калијум, алуминијум, гвожђе. Компоненте вермикулита се делимично апсорбују у биљци по потреби, али као главно ђубриво не одговарају (хемијски)инертан) Материјал побољшава аерацију тла, може да промени ниво пН (алкалија), одржава влажност земљишта, што повећава време између наводњавања.

Вермикулит за биљке - како се пријавити? Када се узгајају биљке најчешће се користи агровермикулит, обрађен на посебан начин (печење), пројектован управо за цветање и хортикултуру.

Примена перлита и вермикулита у цветној башти

  • Перлит и вермикулит се користе као дренажни слој. За ово су погодне велике фракције.
  • Обе супстанце се користе за клијање семена или укорјењивање резница. Често у једнакој мери са тресетом или песком. Подлога претходно навлажена.
  • Површина земље је попрскана перлитом или вермикулитом изнад како би се избегло стварање коре и калупа.
  • Пх-средина ових супстанци је близу неутралне. Ово треба узети у обзир приликом додавања у тло биљкама, које за раст захтијевају кисело окружење (азалеје и гарденије).
  • Користи се за складиштење сијалица. Због топлотне изолације ових супстанци, сијалице су добро очуване зими и не пропадају.
  • Примена у хидропонији. Често се користи мешавина перлита и вермикулита. Прва је врло добра вода, али јако држи влагу. Други, напротив, задржава влагу, али постаје густа и компликује приступ кисеонику. Дакле, заједно се надопуњују.

Разлика између перлита и вермикулита

  • садржај влаге

Вермикулит делује каосунђером је способан да упија влагу 5 пута више од сопствене тежине. У овом случају, материјал задржава влагу близу корена и држи хранљиве материје у земљишту. Када се користи, време између наводњавања се повећава.

Перлит има чвршће честице, апсорбира мање воде, али учинковитије отапа земљу, побољшава прозрачивање и дренажу. Помаже да се избјегне варење земљане коме, равномјерније распоређује влагу у њој.

  • Хемијске особине

Вермикулит учествује у јонској измјени, апсорбује минерале и, према потреби, даје биљци, чиме се спречава њихово "преједање". Са неутралним окружењем, он, улазећи у интеракцију са крутом водом, може да промени киселост земљишта у правцу алкалног медија; одржава топлотну равнотежу и одржава размену гаса.

Перлит не улази у никакве хемијске и јонске реакције. Због тога је то стерилна средина за узгој семена, садница или укорјењивање резница. Савршено погодан за хидропонику. Приликом рада са њим потребно је користити заштитну опрему, јер мала стаклена прашина приликом удисања улази у тијело и не уклања се из ње. Често се ове две неорганске супстанце користе заједно, користећи максимално позитивна својства за земљиште.

Употреба перлита и вермикулита у узгоју водоземаца

Веома раширена употреба перлита и вермикулита нађена је у узгоју снуплија. Ови материјали су идеални за украшавање петељки, најбоље је користитиперлит и вермикулит у смеши са сфагнумом. Такође је веома корисно додати ове супстанце у мешавину земљишта за сенсполи и друге гесцхенне, јер оне захтевају врло лабав супстрат, а додавање вермикулита, поред тога, смањује потребну фреквенцију заливања биљака. Перлит - веома важна компонента тла у пијанству пијанства сепулополије. Сваког дана, узгој собних биљака се све више поједностављује због појаве нових материјала и средстава за бригу о њима. Сада је скоро све потребне компоненте лако пронаћи у било којој цвећари.

Оба материјала имају велику листу позитивних особина, што их чини одличном опцијом за побољшање подлоге. Али какву врсту материјала сваки вртлар одлучује за себе, узимајући у обзир оне задатке које треба ријешити. Сада, знајући разлику између перлита и вермикулита, прављење избора ће бити лакше.