Пукотине на плафону: узроци и елиминација

Пукотине на стропу су узнемирене од тренутка када се почну формирати. Овај недостатак може довести до тужних посљедица, као што је уништавање плафона. Чим се почну појављивати прорези на плафону, требало би да их урадите што је пре могуће. У чланку су дати савети за поправљање пукотина на плафону, што ће помоћи да се избегне ситуација када пуцање кита на плафону више неће помоћи.

Узроци пукотина на плафону

Најчешће, пукотине у плафону настају из следећих разлога:

 • Скупљање зграде. Када почне да тоне, пукотине се појављују на плафону и на зидовима. Потпуно нова кућа може потонути на 2 године, а све то вријеме на зидовима и плафону могу се појавити нове пукотине. Ова врста пукотина - најсигурнија, она је мала (до 2 мм дубине) и лако се може закуцати властитим рукама (изводи се кит од пукотина на стропу). Сви остали могу довести до колапса пода
 • Пренапон преклапања, прекомерна гравитација, притисак на њих
 • Оштре унутрашње температурне разлике
 • Поплаве од горе и сушење
 • Грешке у конструкцији и /или обради плафона, неправилан одабир материјала за прераду или стварно смрзавање и одмрзавање сировина
 • Природно привремено пропадање материјала од којег је направљен плафон
 • У случају сувих зидова - неправилна уградња оквира и /или плоча сухозида, појава кондензације између главног и спуштеног плафона

Како одредити степен оштећења

Пре него што започне поправка старог или новог плафона са пукотинама, треба размотрити опсег будућег рада.

Најбоље је позвати искусног стручњака који може утврдити узрок штете. Не постоји прецизан метод за одређивање тежине уништавања плафона без ангажовања стручњака за истраживање штете, али можете анализирати јаз и околину како бисте утврдили да ли је то површна повреда или проблем већег обима.

На месту пукотине очистите завршни слој шпатулом и очистите га металном четком. Прегледајте просторе на плафону, поред пукотине, да бисте идентификовали додатна проблематична подручја, и наставите да чистите све док их не пронађете. Ако пукотина није дубља од 10 мм, може се полагати обичним гипсаним китом. Да би се елиминисале велике пукотине, биће потребно више времена и труда.

Пожељно је да се прати пукотина, јер се она на крају може помакнути или проширити. Посебно је важно пратити дужину пукотине. То можете урадити помоћу оловке да нацртате линију дуж рупе или само означите почетак и крај. Обавезно запишите датум знакова како бисте могли измјерити брзину и погоршање стања.

Дом обично остаје у првим мјесецима, па чак и годинама након изградње, па чак и тада могу постојати мале пукотине. Међутим, зјапеће рупе на плафону - знак да је проблем много озбиљнији.

Маскирање малих пукотина на плафону

Ако су пукотине врло мале, лако их је прикрити. На пример,залијепите строп с пјенастим полистиренским плочицама - јефтина опција која не захтијева посебне конструкцијске вјештине и високе трошкове времена и труда.

Компликованија и скупља опција - уградња висећих и затезних плафона. Имају необичан изглед, након чега могу да сакрију инжењерске комуникације, поред тога, они ће омогућити да се сакрију не само дефекти на плафону, већ и његове висинске разлике.

Међутим, у било којој методи маскирања пукотина на стропу постоји значајан минус - ако пукотине почну расти, то неће бити видљиво.

Затим размотрите како затворити пукотине на стропу прије избјељивања или бојења.

Како затворити мале пукотине

Лако је поставити малу пукотину на плафону. Ево шта треба да урадите:

 1. Очистите ивицу уклањањем старог поклопца;
 2. Проширите отвор са отварачем за конзерве или другим акутним алатом;
 3. Затим се прорез и сусједне парцеле морају темељито уземљити најмање 1-2 пута;
 4. Пажљиво напуните депресију китом. Добро поравнати са лопатицом;
 5. Оставите прорез за један дан;
 6. Након што сте предузели кораке, осушите површину до глаткоће.

Значајније пукотине морат ће темељније радити.

Како затворити велике пукотине

Велике пукотине у бетонским плочама захтијевају другачији приступ:

 1. Прво, журим (ивица и удубљење) такође темељито очистити од старог премаза;
 2. Шавови се користе бушењем;
 3. Шупљина је испуњена тканином, газом,заптивна или монтажна пена. Остаци пене се секу ножем;
 4. Узмите посебан завој - памук или лан, отприлике центиметара до 5. Пре-он мора бити растегнут и изглачан како би се избјегло скупљање. Завој је импрегниран глутинозним раствором (одговарајући ПВА, столарија или целулозни лепак, скробна паста) и постављен је на пукотину. Њежно га поравнајте шпатулом;
 5. После сушења лепка, површина је замрзнута.

Како затворити пукотине на стропу од сухозида

Ако је након поправке настала пукотина на спуштеном стропу, слиједе сљедећи савјети.

Потребно је провјерити да ли се строп не помиче када га притиснете руком одоздо. Ако је тако, онда је потребно обрадити сав плафон.

Пукотина на плафону након поправка често се јавља као резултат неправилне монтаже оквира (метал може бити непрописно учвршћен, дрвени оквири пресушити) или неправилно постављене гипсане картонске плоче. Ако због ових напукнутих спојева треба урадити следеће:

 1. Уклоните пунило и змију која покрива проблематично подручје, очистите га;
 2. Из сусједних листова, уклоните косу ножем;
 3. Очистити од прашине и нанети ову област;
 4. протресите га, испијте га са серпијанцем, након умирања, поново поставите;
 5. Када је све суво, нанесите други слој гит на површину плоче од сувог зида. Оставите за један дан;
 6. Након сушења, брушење и завршна обрада се обављају.

Ако је пукотина насталаБоја прскањем или гипсом, онда је све много лакше. Одвојено подручје чисти се шпатулом, очисти, загарантује, глача и полира (а прајмер и кит треба добро осушити). После тога поново залепите и ставите завршни премаз.

Овдје смо размотрили све главне врсте пукотина и како се носити с њима. Користите ове савете како би ваш дом био не само удобан, већ и сигуран.