Пукотине на стропу од сухозида

Један од уобичајених грађевинских материјала за завршну обраду стропа је гипсана плоча (ГКЛ). Материјал је добио своју популарност са одличним техничким карактеристикама, посебно екологијом, лакоћом уградње и могућношћу креирања најневероватнијих дизајна, нишама, луковима. Али постоје случајеви када се по поправку на плафону појаве пукотине. Како затворити пукотину на стропу сухозида квалитативно, описат ће се у наставку.

Зашто постоје пукотине на стропу од сухозида

Да би се отклонили недостаци у облику пукотина у конструкцији гипсаних плоча након бојења, потребно је утврдити разлог њиховог појављивања. Међу најчешћим факторима који могу изазвати ове невоље, може се разликовати:

 • У исто време, предузете су мере за инсталирање клима уређаја, система за грејање и топљење. При промени температурног режима у просторији током поправки на плафону током 2-3 дана често долази до пуцања
 • Непоштовање инсталационих правила приликом уградње гипсаних плоча. Честа грешка је погрешна локација металних профила - превелика удаљеност између њих. Квалитет лошег квалитета такође може довести до проблема. Након нарушавања интегритета стропа од сухозида можда и непоштивања редослиједа акција, нпр. Монтажа расвјетних уређаја и пројектирање шупљина за вентилацију направљене су након полагања шавова
 • Сувише крута монтажа сувог зида на зидове или стубове. Са овим приступому простору спојева стропа и зидова постоји "покрет" стропа. Суштина порекла линија изобличења, које су ишле дуж шавова између сухозидних плоча. Пошто су главни профили причвршћени на водилице помоћу вијака, а плоче су причвршћене на водилице, што је одредило вишак крутости готовог дизајна.
 • "Суви" начин уградње стропних конструкција у укупне димензије са ГКЛ. Било би исправније користити траку за одвајање и кит за раздвајање ових структура. То јест, зглоб је морао бити изведен не близу обрађеног зида.
 • Неправилна монтажа траке за ојачање. Прво морате нанијети потребну количину кита испод ове траке да бисте створили чврсти спојни слој и уклонили формиране мјехуриће зрака. Да бисте исправили грешку, морате да поновите све што је потребно.
 • Употреба недовољно добро исушене решеткасте структуре или чврстог пода од природног материјала - дрвета. Због деформација током скупљања нових греда или греда, постоје предуслови за значајне помаке у плашту, што доводи до пукотина.
 • Присуство честица прашине на шавовима не дозвољава да се правилно споје са китом. Како поправити пукотине на стропу од сухозида у овом случају? Неопходно је употребити прије пробијања мјера дубоког пенетрације.

Материјали и алати за поправку

За затварање дефеката на плафону од сувог зида, биће вам потребан читав низ конструкцијаадаптације и познавање технологије за елиминисање таквих проблема. Алати укључују:

 • тврда лопатица
 • специјални тврди нож
 • длето за пукотине
 • брусни папир
 • специјална дијамантна мрежа
 • лопатица ширине 100-150 мм
 • састав Унифлот или Фунфуеллер
 • ваљак за бојење
 • Дееп пенетратион пример
 • распршивач воде
 • контејнери испод боје, први слој
 • висококвалитетна боја

Откривено алатом, можете наставити да елиминишете пукотине у конструкцији гипсаних плоча.

Припрема за уградњу, проверавање стропа

Да би се разумело како уклонити пукотине на плафону од сувог зида, препоручује се да се упозна са редоследом грађевинских радова. Прије свега, потребно је направити процјену величине проблема, стања слоја жбуке, како би се одредила права дубина и ширина настале пукотине.

Припремни радови на уклањању дефеката почињу уклањањем одвојених парцела од гипса, уклањају се на слојеве који су задржали своју снагу.

Пукотине узроковане премјештањем стропних плоча морају бити добро очишћене од гипса, декоративног премаза, кита итд. Слој за сипање можете уклонити ножем, лопатицом. Размак између листова сухозида мора се ослободити од материјала за ојачање и запечатити оштрим ножем, након чега је уклоњен зуб од ивица сусједних плоча. Подручја која треба поправити треба очистити од честица прашине помоћу пиштоља за прскање са водом. У модерним мешавинама заСпацклинг, направљен на бази грађевинског малтера, постоји низак степен приањања на суву површину, па је препоручљиво да се мокра површина која се полаже.

Да би се утврдило да ли ће доћи до даљњих пукотина у стропу, потребно је да се на прорез налепе папирнате ознаке. Ако након 2 дана папир остане цјелина, онда можете почети да зачепљујете дефекте.

Приликом откривања грешака приликом уградње конструкције од гипса, потребна је замјена великих дијелова стропа.

Да би се поправио и ојачао оквир, сви суви зидови се уклањају и ствара се примарни плафон. Нови ниво површине треба да се потпуно поклопи са другим листовима, а спојеви морају бити пажљиво положени.

полагање пукотине

Дакле, како уклонити пукотине на стропу од сухозида.

Упутство корак по корак:

 1. После уклањања и припреме површине, третирати је 1-2 пута дубоким уградним прајмером;
 2. Припремите радни раствор (кит), пратећи упутства на паковању;
 3. Попуните празнине. Све радње се обављају уредно, добро изравнавање са лопатом;
 4. Оставити реновирану површину сувом један дан;
 5. Помоћу брусног папира, доведите површину на максималну глаткоћу;
 6. Фиксни авион је спреман за завршну обраду (сликање, лепљење тапета, итд.).

Ова опција је погодна за зачепљење плитких пукотина.

Да бисте уклонили веће пукотине, морате користити серпентине. Процес полагања се састоји од:

 1. Засхпатлевиванииа дееп црацк;
 2. Налепнице за сируп;
 3. Понављајућа спатула након сушења првог слоја;
 4. трљање и бојење.

Пожељно је обојити површину истом бојом као и прва боја од једног произвођача. Ово је одлично решење за фиксирање тешко оштећене површине.

У најтежим ситуацијама у којима је неопходно затворити изражене недостатке, можете користити различите водонепропусне заптивке, монтажну пену. Нарочито ове мјере помажу код могућег ризика од цурења одозго.

Као опцију, да бисте уклонили пукотину, можете направити специјални завој од платна или памучне тканине. Трака од тканине не би требала само прекривати прорез, већ и прекривати ивицу барем 2-3 цм. Након тога, тканина се навлажи у посуду са лепљивом композицијом, истисне и намести на место поправке. Трака је поравната, након сушења.

Након проучавања горе наведених информација, постаје јасно како уклонити пукотине на стропу од сухозида након бојења.