прозор за слушање

Звучни прозори појавили су се прије отприлике двије стотине година као функционални и декоративни елемент за уређење куће, вентилацију и освјетљење поткровља. Након тога, складишта, радионице и други комерцијални простори могли би се живјети или опремити у поткровљу. Типично, у таквим собама живјели су сиромашни људи и радници који нису имали средства да купе или изнајмљују пристојније станове. Зашто вам је требало више акустичних прозора? У случају нужде, преко њих, било је лако изаћи на кров и побјећи.

Типови аудитивних прозора

Постоје 4 главне врсте аудиторних прозора:

 1. У зиду зупчаника . Локација такве конструкције је врх крајњег зида између косина. По правилу, ова локација има трокутасти облик. Такав прозор за слушање се лако монтира, јер за то није потребна додатна структура.
 2. Дормиер . Таква конструкција се налази изнад нагиба крова и стоји изнад ње. Изградња таквог елемента није лака, тако да ће прорачуни морати да раде. Оно што је најважније - ојачати потпорну конструкцију крова и правилно изолирати прозор. Дормер заузврат има многе модификације: двостране, једноструке, лучне, трокутасте, уграђене, панорамске.
 3. Антидормер . Постоји антитеза Дормера, која је постављена на самој падини крова и не стоји изван својих граница. Овај тип слушног апарата је рјеђи, иако је лакше конструирати и кошта мање. Али то смањује корисну површину таванске просторије.
 4. коси прозор. Друго име је мансардни прозор, који је на истом крову као и кров. То су најсавременији дизајни, огромна разноликост облика који су представљени метал-пластичним производима. Не дају посебну лепоту крову, али добро обављају своје функције: пропуштају проток светлости, не захтевају постављање додатних носача и савршено штите од продора влаге и воде.

Корисни савети

Ако се тако осјећате на кровној конструкцији, цртежи би требали бити спремни у фази развоја кровног оквира. У процесу израде скице и пројектовања потребно је пажљиво размислити, укључујући врсте прозора, њихов број и локацију.

Године искуства су показале да није неопходно да се промене структуре прозора у близини фронтова, на малој удаљености од скакаваца и близу вијенаца. Степеница између прозора треба да буде таква да је лако поставити кровни материјал. Ако је удаљеност мала, снијег ће се накупљати у интервалима, а превентивне инспекције крова ће бити тешко. Према томе, минимални корак између прозора је 80 цм

Доњи руб отвора прозора мора бити на висини од око 90 цм од нивоа поткровља. У избору висине власника слободно, то зависи од висине таванице самог тавана.

инсталација прозора

Инсталација звучних прозора на крову почиње одмах након инсталације укупног система кровног носача цијелог крова. Све треба унапријед предвидјети. Оквир испод звучног прозора је направљен од греда, алипонекад су бочни зидови опечени. У том случају, бочни зидови требају бити базирани на гредама стропа и бити смјештени под правим кутом према вањском зиду. Ако је прозорски отвор преширок, морате компензирати оптерећење. У ту сврху користи се ојачана сплаварска нога (2-3 комада заједно), уоквирујући прозорски отвор.

Стручњаци не препоручују одсецање мостова у роговима, слаби цијелу структуру. Најбоља опција за причвршћивање свих елемената - металне споне. Треба обратити пажњу на инсталацију хидроизолационог слоја. Сам дизајн прозора је изолован истим материјалом као и цео кров.

Сам оквир за прозор је још један минијатурни кров, тако да прорачуни морају бити врло опрезни. Одговарајући на питање како направити костур за аудиторни прозор, даћемо следећи редослед рада:

 1. Заштитите отворе у ногама са застојем у величини, направљеним од издржљивих дрвених греда, које могу издржати оптерећење цијелог оквира.
 2. Поставите попречне греде, при чему је најнижи елемент на нивоу зида куће, а горњи - по властитом нахођењу, у зависности од висине прозора.
 3. Поставите вертикалне носаче на доњи хоризонтални носач, који је на нивоу спољног зида, и причврстите их горњом пречком.
 4. Фиксирајте оквир горњом гредом, користећи уздужне шипке.
 5. Проверите положај оквира и вертикално и хоризонтално.
 6. Направите скејтборд и гредеминијатурни кров прозора. Боље је направити образац и пресећи те елементе на њему.
 7. Савијте зидове са обе стране чврстим материјалом отпорним на влагу.

Облоге на крову прозора и на крову зграде монтирају се истовремено, тако да се кров испостави интегралним, издржљивим и висококвалитетним. Приликом уградње аудиторних прозора морате бити врло опрезни, тако да се предвиђена декорација крова и код куће не претвори у дефект.