Прорачун регистара из глатких цијеви за гријање

Системи грејања могу имати у својим такозваним регистарима грејања - уређаје, чија конструкција подразумева постојање глатких хоризонталних цеви, паралелних једна са другом. Они нису стекли популарност од власника приватних кућа, што је под потпуно објективним разлогом. Конструисани са овом врстом регистара система грејања троше значајне количине расхладне течности, што доводи до загревања више енергије у поређењу са стандардним радијаторима.

апликација

Већи дио њихових регистара су њихове примјене у различитим индустријама. Озбиљне димензије и значајан проток носача топлоте - све ово је погодно за грејање радионица, складишта и других просторија које имају велику површину.

Регулатори грејања - оптимална ефикасност, под условом да се користе у индустријским зградама. Конвенционални радијатори губе на позадини таквих уређаја, јер имају бољи пренос топлоте и хидраулику. У овом случају, трошкови њихове производње су релативно ниски и они су јефтини у раду, што вам омогућава да организујете профитабилно са становишта штедње система грејања.

Препоручује се да се регистри ове врсте инсталирају у просторијама које подлијежу строгим санитарним сигурносним стандардима, на примјер, укључују вртиће. Такви уређаји су једноставни у смислу одржавања чистоће, јер се без много напора чисте од различитих врста загађивача.

Истовремено, регистар грејања може се сматрати економским. То је због потрошње значајних количина расхладног средства заодржавање њихове функционалности, што их троши много енергије.

Примјена на бази челичних цијеви је могућа у системима гријања, који су карактеризирани као једноцевни или двоцијевни, без обзира на врсту циркулације расхладног средства: присилно или самоходно.

Спецификације

 1. Радни притисак је 10 атмосфера.
 2. Топлотна снага - од 500 до 600 В /метар.
 3. Могућност коришћења расхладног средства у облику воде или паре.
 4. Повезивање заваривањем или навојем.

Типови регистара грејања

Разматране су двије врсте регистара и још једна могућност због комбинације ових сорти:

 1. Секција, која има облик у облику слова "П".
 2. Змија, чији је облик С-облика.
 3. Мешано.

Цеви су направљене од челика или нерђајућег челика пречника од 25 до 200 мм. Простори на послу, који имају административну или економску намену, греју се због употребе цеви пречника од 25 до 100 мм. Код регистара већих пречника који достижу 200 мм, они се уграђују у производне радионице и спортске објекте различите величине, на пример, могу бити базени.

У односу на приватна домаћинства, њихова инсталација значајно смањује ефикасност грејања.

У састављању регистара може се користити готово било који број секција, што је увјетовано само површином просторије и потребном количином пријеноса топлине.

АтПрикључком секцијских регистара користи се краткоспојник мањег пречника од цијеви које су дио типа дотичног уређаја. За израчунавање оптималне удаљености између цеви за грејање, користите формулу Д + 50 мм, где се под Д треба схватити као пречник цеви. Усклађеност се израчунава на овај начин, удаљеност омогућава да се минимизира инфрацрвено зрачење цијеви у односу на сваки други, што осигурава повећање излазне топлине.

Везе змија могу бити последица славина, чији је пречник идентичан пречнику цеви. Они се инсталирају са крајева уређаја. Због овог начина повезивања, трошкови повезивања регистара се повећавају, али не много. У овом случају, раст трошкова се компензира повећањем ефикасности рада, што обезбеђује велику површину радне површине. Такође, регистар убијања се разликује тако позитивним моментом као присуство мањег хидрауличког отпора у поређењу са оним у секционој варијанти таквог грејног уређаја. То омогућава употребу циркулатора који су мање снажни и нижи.

Завршени крајеви цеви на крајевима чепова су различитог облика: равни, округли и елиптични. Блокови елиптичног облика се користе у системима где се флуид за пренос топлоте наноси под високим притиском. Користе се и за одређену привлачност уређаја за гријање. Ако је потребно, могуће је опремити горњи сегмент регистра са прикључком који је намијењен за уградњу вентиладегассинг

Али варијације у перформансама регистара топлоте не завршавају се тамо, на пример, постоје уређаји овог типа, допуњени ТЕН-ом. Резултат је уређај који не захтева прикључивање на систем грејања, јер се носач топлоте загрева захваљујући уграђеном електричном апарату у облику Тене.

У процесу пројектовања таквих уређаја, снага ТЕН-ова се израчунава на одређени начин, што зависи од тога колико је површина уређаја велика. Ако се регистар прегреје, то ће довести до прекомјерне активности процеса експанзије и носач топлине ће протјецати кроз сигурносни вентил. У супротном, то јест, са недостатком моћи, ефикасност Тен-а ће се свести на минимум.

Самостални регистар мора бити опремљен прикључком који је уграђен у горњем дијелу овог гријаћег уређаја. Користи се за пуњење расхладне течности пре пуштања у рад и за уградњу хитног вентила, који се може допунити експанзионим резервоаром, због потребе да се компензује ширење расхладног средства.

Како израчунати потребан број одјељака регистра?

Попречни пресек регистарских цеви је параметар који утиче на ефикасност грејања једне или друге просторије. Што је виши виши резултат грејања. Обично се користе змијски и секцијски регистри, који се састоје од 2-4 секције. Ово је оптимална величина, а сам производ има малу тежину, што је важно у плану инсталације.

Секције морају бити раздвојене на удаљености од 50 мм плус пречник цеви.Усклађеност са овим правилом искључује чињеницу међусобног загревања, чиме се повећава топлотна снага.

Да би се израчунао потребан број делова регистра, довољно је позвати се на шљуку, која описује кореспонденцију цеви од 1 метра са одређеним пречником грејања одређене површине:

 • 25 мм - 0,15 м2;
 • 75 мм - 0,37 м2;
 • 160 мм - 0,77 м2.

Горе наведени односи су тачни само за улазну секцију у регистру. У вези са хлађењем расхладног средства како уређај напредује, рачунање наредних секција укључује повећање вриједности површине за 0,9.

Да би се олакшало разумевање потребног броја секција, можете користити онлине калкулаторе, који су многи на Вебу. Истина, треба имати у виду да се сви не разликују по исправности рада, па их прво треба тестирати према горе наведеној формули.

За тачније израчунавање препоручује се употреба формуле:

К = П * Д * Л * К *? Т ,

К- Специфична топлотна снага, В,
П- број?- дужина једног дела, м,
до- коефицијент топлотна проводљивост метала 11.63 В /м? * Ц,
? Тје разлика температуре између носиоца топлоте и ваздуха у затвореном простору.

Ова тврдња у датој форми важи само за прву секцију регистра или прву завојницу завојнице. За даљње одељке, требало би да се помножи са фактором 0,9.

Савети за израду

Пре него што настави са производњом регистара, мора се водити рачуна да се добију релевантниматеријала. Требаће вам цеви једног или другог пречника и неке дужине. Тачне бројке нису овде наведене, јер се уређај типа о коме се ради може прикупити из било које цеви без да се води рачуна о њиховом пречнику и дебљини. Још важније - осигурати оптималан пријенос топлине, што значи израчунавање потребне површине површине регистра.

То ће захтијевати одређивање вањске површине цијелог сустава. Затим се добијена вредност множи са усисом од 330 В. Употреба ове методе заснива се на тврдњи да 1 м2 даје 330 В топлоте ако је температура носиоца 60 ° Ц, а ваздух унутар загрејане просторије 18 ° Ц.

Савет. Не можете урадити ручне израчуне, већ користите једноставан програм у ЕКСЕЛ-у и онда исправно прокувајте регистар са тачним параметрима. Један програм за преузимање кликните на: хттп://ал-во.ру/вп-цонтент/уплоадс/2014/02/теплоотдацха-регистрао-отопленииа.клс.

За људе који посједују посао заваривања, састављање дизајна неће бити тешко. Мораћемо да направимо цеви и да их исечемо на делове, као и да се побринемо за стубове за које је потребан челични лим. Компилација предмета не подразумијева постојање стриктно одређеног реда дјеловања. На крају заваривања потребно је осигурати да конструкција буде чврста. У осталом можете дати сљедеће савјете:

 • неопходно је изабрати цеви са оптималном дебљином зида, јер су оне довољно танке да се брзо охладе, а дебеле - дуге загреје;
 • горњи дио мора бити допуњен краномМаиевски, са којим је обезбеђен ваздушни спуст;
 • сакупљање регистра у облику завојнице укључује кориштење савијања цијеви, ако таква могућност не постоји, тада се површине за окретање могу саставити од готовог кољена;
 • улаз расхладне течности мора бити опремљен славином, а излаз - вентилом;
 • инсталацију регистра треба извршити са благим одступањем у смјеру гдје је предвиђена гранска цијев, чиме се осигурава заузимање највише точке крана Маевског.

Како побољшати пренос топлоте регистара?

Ефикасност регистара зависи од површине површине за пренос топлоте која је релативно мала у овим уређајима. У том смислу, да би се побољшала топлотна снага, пожељно је повећати ову површину, што се може постићи заваривањем металних плоча. Ови елементи су постављени вертикално, обезбеђујући неку врсту ребрастих цеви.

Ту је и стварање нечега попут конвекцијског гријања. То је могуће ако не заварујете металне плоче, већ профилне цијеви, које су монтиране на предњој страни уређаја у усправном положају. Као резултат, хладни ваздух долази одоздо у ове цеви, загрева се и пролази кроз њихов горњи део.

Трошкови регистара из цеви

Практично је немогуће прецизирати тачну цену регистара глатких цеви, јер многи фактори утичу на њено формирање. На пример, може се поменути индивидуалност перформанси, потребне димензије, услови испоруке, итд.

закључак

Регистри глатких цијеви још увијек налазе своју примјену, која је увише оправдана у условима производње. Што се тиче приватних кућа, није неопходно користити за њихове системе грејања прикупљене регистре овог типа. То ће довести до значајног повећања обима загрејане воде, што ће повећати трошкове енергије, а то није профитабилно.