6 излазних параметара за термички прорачун

Прорачун топлине се врши приликом пројектовања система гријања, а топлинско оптерећење се одређује за одређивање потребне количине топлине за кућу. Формула за израчунавање помаже у одређивању техничких тачака са бројем и локацијом радијатора. Узети у обзир не само грејну област и потребе потрошње, већ и друге важне податке.

Расподела топлотног оптерећења за грејање

Топлинско оптерећење зграде - потребна количина топлотне енергије за постизање угодне температуре у кући. При томе треба узети у обзир максималну количину топлоте која се користи у неповољним условима. Важно је узети у обзир да различите зграде захтијевају различите количине енергије за различите зграде.

Фактори који одређују потребну количину топлоте:

 1. Дебљина и материјал зидова. Узмите у обзир њихову топлотну проводљивост.
 2. Конструкција и материјал за израду крова. Најбоља опција је изоловани кров таванског типа.
 3. Вентилација. Треба узети у обзир његове перформансе и могуће губитке топлоте.
 4. Број и површина прозора. Али када се користе прозори са двоструким стаклом, губитак топлоте се смањује.
 5. Интензитет флукса сунчеве светлости. Важно је одредити лагану страну куће или стана.
 6. Температура околине. Узмите у обзир разлику између затвореног и отвореног простора.
 7. Површина просторије за гријање. Када се промене у планирању куће, добијена топлота можда није довољна.

Поред тога, биће потребно правилно распоредити уређајеунутра Узмите у обзир површину просторија и висину плафона. Такође обратите пажњу на локацију соба: пролаз или угао. Важан је и интервал до извора топлоте.

За загревање воде, максимална снага једног извора једнака је збиру капацитета свих цеви, радијатора и батерија.

Топлинско оптерећење зграде - потребна количина топлотне енергије за постизање угодних температура у згради

Оптимални температурни индекси одређују СНиП. Посматрајте их, у собама у дубинама зграде треба да буде температура од 20 степени. За кутне просторије норма је 22 степена. У кухињи је довољно и 18 степени. Купатило треба одржавати на 25 степени.

У случају загревања ваздуха, запремина уласка топлоте директно зависи од карактеристика протока ваздушног омотача. Регулација протока топлоте се контролише помоћу ручног управљања вентилацијом. Индикаторе можете контролисати помоћу термометра.

Извор топлоте у коми може бити гас, струја, клима уређаји, грејачи, уљни радијатори, топли подови. Температура се у овом случају подешава помоћу термостата. Затим израчунајте са максималном могућношћу губитка топлоте.

Основа прорачуна топлоте система гријања

Термички прорачун је стандардни документ. То укључује неколико фаза рачунања. Али прво треба да се позабавите системом грејања и његовим карактеристикама.

Грејање - сигурносни системтоплоте, која укључује неколико компоненти. Ово је важан дио комуникације.

Грејање је присилно храњење и одвођење топлоте у стан. Приликом састављања израчуна важно је најточније израчунати губитак топлине. Међу задацима је одређивање количина расхладног средства. Поред тога, важно је правилно изабрати елементе система за грејање.

Грејање је присилно храњење и одвођење топлоте у просторије

.

Съдържание на топлотна съсества:

 • Добијање података о топлотним губицима, котлу и снази пумпе;
 • одредити број и врсте батерија;
 • Карактеристике јарбола хидраулике цјевовода;
 • Пронађите запремину и брзину расхладног средства.

Термички прорачун - потребне информације, на које се треба ослонити у пракси. Прво, прикупите податке о стану. Затим извршите прорачун. Узимајући у обзир добијене информације, купују и дистрибуирају елементе система гријања.

Карактеристике прорачуна топлотног капацитета система грејања

Прорачун топлинског капацитета - подаци прикупљени у фази пројектовања система гријања. Затим се користе приликом куповине и инсталирања опреме. То ће помоћи у одређивању броја минималних и максималних топлинских оптерећења на котлу.

Изходни параметри потребни за креирање термалног прорачуна:

 1. Врста и површина зграде. Важну улогу игра стан или приватна кућа.
 2. Структурне карактеристике конструкције. Овде ћемо узети у обзир дебљину зидова, број прозора иотвори врата, висина просторија.
 3. Државне и грађевинске норме.
 4. Материјали за израду архитектонских делова куће.
 5. Употреба соба.
 6. Додатни подаци се узимају у обзир. То укључује трајање грејне сезоне, број становника.

Прорачун топлотног капацитета зависи од неколико параметара

Приликом израчунавања, важно је имати информације о свим горе наведеним параметрима. Исправност одређивања изворних података омогућава вам да створите кохерентнију и тачнију слику прорачуна. Често се само део параметара узима у обзир приликом израчунавања. У овом случају, додајте од 10% до 20% енергетској опреми.

Исправна формула за израчун топлотне енергије

Прорачун топлотне енергије се одвија у неколико формула. За независно рачунање, препоручљиво је користити поједностављену верзију. Формула за израчунавање топлотне енергије: Кт (кВ /х) = В *? Т * К /860.

Декодирање формуле:

 • Кт - тражено топлотно оптерећење за просторију;
 • В - површина куће;
 • ? Т - температурна разлика између индикатора у затвореном и спољашњем простору;
 • К - топлотни губици куће;
 • Подела на 860 се врши да би се превела вредност у кВ.

Да би прикупили информације за формулу, морат ћемо прибјећи додатним израчунима. Дакле, одредити коефицијент губитка топлоте. На њега утиче врста конструкције и њена топлотна изолација. Али, могуће је поједноставити задатак коришћењем одређених несводивих коефицијената за различите зграде.

Израчун топлотеенергија се може направити у неколико формула

Куће од дрвета са слабом изолацијом и равним кровом заслужују коефицијент од 3 до 4. Са полагањем у једну циглу и малом изолацијом - 2-2,9. За двоструко стакло и просјечан број прозора, индекс је 1-1,9. За добро загрејану кућу користи се коефицијент од 0,6-0,9.

За температурну разлику, узима се у обзир укупна клима региона. У том случају, одредите удобну температуру у затвореном простору. Најбољи показатељи могу се узети у грађевинским прописима.

Да би се показатељ прецизније израчунао, они користе израчун топлотних губитака. Узима у обзир све карактеристике објекта: смјештај, изолацију, оградне елементе. У овом случају, укупна површина куће се множи са коефицијентом губитка топлоте за прозоре, зидове, подове, поткровље, висину плафона. За сваки индикатор постоје коефицијенти у зависности од типа простора.

Зашто вам је потребан термички прорачун (видео)

Да бисте израчунали оптималну количину потрошње топлоте, користите посебне формуле. Узмите у обзир максималну потребу за топлином. Важно је прикупити неопходне почетне податке, утврђивање тачности топлоте.