Прорачун ЛЕД расвјете помоћу ЛЕД свјетала

На фотографији - ЛЕД унутрашња покривеност

Данас морамо научити како да израчунамо освјетљење помоћу ЛЕД свјетала. Упознаћемо се са санитарним нормама осветљења и светлосним флуксом типичним за ЛЕД осветљење по јединици снаге. Али прво, пар речи о карактеристикама наше класе уређаја.

Зашто ЛЕД диоде

Доиста, ЛЕД диоде надмашују наше познате сијалице са жарном нити, халогене и штедне жаруље, и шта им губе?

предности

 • Прва и главна предност ЛЕД диода је мала количина електричне енергије по јединици светлости. Да не би били неутемељени, дајте конкретне вредности за популарне типове уређаја:
Опис и осветленност на вата на потрога на енергиа


Жаруља са жарном нити

Жаруља са жарном нити: вакуумска сијалица са волфрамовом спиралом загрејаном до белог сјаја. Даје 8-10 лумена по вату.


Галогенка под стандардним кертриџом Е27

Халогене лампе: Боца је напуњена парама брома или јода. Халогени ометају таложење испарених атома волфрама у тиквици и на тај начин помажу подизању температуре спирале, док се продужава вијек трајања лампе. Излаз муње достиже 12-15 лумена по вату.


Компактна флуоресцентна лампа са претварачем снаге у базу

Компактни флуоресцентни (исти јежаруља штедње енергије - класична флуоресцентна лампа са компактним драјвером уграђеним у сокл. Излаз светлости достиже 50-70 лм /В.


Лед сијалица

ЛЕД лампа - комбинована у једном случају ЛЕД диоде, растављена на крутој подлози и управљачки програм (претварач снаге). Свјетлосна снага модерних ЛЕД свјетала прелази 100-120 лм /В.

Напомена: осветљеност појединачних ЛЕД лампица у новијим генерацијама је близу 200 лумена по вату. Показатељи домаћинства и индустријске расвјете су лошији од ове вриједности због губитака на енергетским претварачима.

 • Загревање ЛЕД сијалице је знатно ниже од оног компактног луминесцентног или халогеног, да не помињемо старо добро сијалицу Иљич. Логично: што је већа ефикасност, мање енергије се ослобађа у облику топлоте. Отуда - могућност монтаже расвјетних тијела у условима ограничене вентилације и у оквиру којих се слабо подноси загријавање конструкција (затезних и пластичних спуштених плафона, сухозидних ниша итд.);


Значајна лед-лампа за висећи или напонски плафон

 • Због велике површине, снажна светла и ЛЕД траке производе мање сенке. Ово је важно када радите са малим детаљима, при куцању, у раду визажисте и фризерке;

Сенке? Не, не чује се

 • Живот лампе и прибора процењује се на 30-50 хиљада сати. Жаруље са жарном нити су око 1000 сати, галогеници - 3-5 хиљада, флуоресцентне сијалице - 10-12.

Тамна страна ЛЕД-а

Не, не, не мислимо на расправу о структури лед кристалног супстрата. Нажалост, ЛЕД осветљење има пар ... рецимо тактично - карактеристике у позадини алтернатива.

 • Цена : У просеку је још увек виша од других врста прикључака. Иако се јаз нагло смањује: аутор не више од недељу дана купио је много ЛЕД лампи од 800 лумена за 68 рубаља. За поређење - халогене кесе слабог квалитета коштају 50-60 рубаља.
 • Трансфер боја : Индекс преноса боје (ЦРИ) најбољих светлосних лампи досеже 85-90%. Код халогена је близу 100%, у већини сијалица са жарном нити изнад 90%.


Спољашњост објекта при истој температури боје и различити индекси боје осветљења

Помоћ: Боја зависи од природног изгледа боја. Индекс преноса боје је важан у дизајнерском раду, као и за тзв. Фризере и визажисте. Шминка, направљена са ниским ЦРИ осветљењем, може бити неприродна на дневном светлу.

 • Опсег погонских напона : У посљедњим генерацијама расвјетних тијела он је много мањи од жаруља са жарном нити и халогених жаруља. Разлог - у горе наведеном паду тржишних цијена.

То подразумева поједностављивање склопа управљачког програма. Ако је у првим генерацијама инсталација то био комплетан импулсни претварач снаге са стабилним напоном на излазу - без обзира на то шта се дешава на улазу, онда је најновијилампе са жарном нити (на ЛЕД нитима) улога возача обавља ... диоде мост - најједноставнији претварач измјеничне струје у константи.


Распршивање јефтиних сијалица: улога возача изводи најједноставнији струјни исправљач

Видео снимци приложени овом чланку помоћи ће вам да сазнате више о њима.

стандарди осветљења

Ако нисте били уплашени несавршењима ЛЕД осветљења - идемо даље.

У зависности од сврхе просторије за њега, његове норме осветљења су прописане у нормативним документима. Лако се може претпоставити да у продавници где електронске плоче треба да буду лакше него у јавном тоалету или унутарњем ходнику.


Неке собе не захтевају јаку светлост

Ево стандарда рада осветљења:

Тип номеров Осветление, лукс
Оффице помоћу ПЦ-а 300
Канцеларија за цртање радова 500
Конференцијска сала 200
међуградске степенице 100
Ходник, ходник, остава, купатило, тоалет, тоалет 50
Кухиња, спаваћа соба, дневни боравак 150
Деца 200
Гардероба 75
Либрари, Воркспаце 300
сауна 100

Шта је јединица - луксуз, и како се она односи на осветљеност извора светлости? Све је веома једноставно: осветљење у једном апартману одговара осветљености у лумену за 1 м2. 1000 лумена у спаваћој собиПовршина од 10 квадратних метара ће дати осветљење од 100 Лк.


Повезивање јединица осветљености и осветљења

\ т

Зашто "у општем случају"? Ово питање нас доводи до следећег дела чланка.

корективни фактор

У великој већини случајева, лампе се налазе на плафону. Што је већи плафон, више светла се распршује на под и радне површине, апсорбује зидови материјала, намјештај итд.

Зато се осветљење - ЛЕД и било које друго - израчунава узимајући у обзир коефицијент корекције:

 • За висину стропа од 2,7 м једнака је једној (читај - није примјењиво);
 • Код висине плафона од 2,7-3 м, претпоставља се да је коефицијент 1,2;
 • Ако је плафон подигнут на 3-3,5 метара, стопа осветљености расте 1,5 пута;
 • У зградама са висином стропа 3,5-4,5 метара (неки сталиники, приватне куће са другим светлом, биоскопи и друге јавне институције) коефицијент 2.


Што је већи плафон, већа је потреба за светлом

алгоритам израчунавања

Сходно томе, сви делови слагалице су постављени пред читачем. Остаје да их скупимо. Једноставна и очигледна инструкција ће вам помоћи да извршите прорачун својим рукама.

Укупна осветљеност извора светлости треба да буде једнака производу три величине:

 1. норме осветљења за одговарајући тип просторија;
 2. Квадратна површина;
 3. Коефицијент корекције за висину плафона.

Дакле, за дечју собу површине 19,6 м2 са плафономвисина од 2,7 метара потреба за осветљењем је 19,6х200х1 = 3920 лм.


Када се користи више извора светлости, њихова светлост се сабира

Како израчунати освијетљеност ЛЕД свјетиљке ако произвођач не дође до љубазности да то означи на паковању?

Обратите пажњу на потрошњу енергије. Може се грубо избројати у лумену, знајући приближну светлосну снагу одговарајуће генерације ЛЕД диода кориговане за губитак у возачу. За релативно нове производе (објављене након 2014.) можете се фокусирати на вриједности наведене у табели испод.


Рекалкулација снаге у луминозности за најновије генерације водилица

закључак

Као што можете да видите, израчунавање осветљења собе помоћу ЛЕД извора светлости не представља посебну сложеност. Сретно!