Припрема сухозида за полагање плочица

ГКЛ с правом заузима водеће позиције међу завршним материјалима. То је мултифункционална, свестрана, груба завршна обрада која се лако рукује. Сасвим добро се комбинује са другим компонентама декорја. Активно се користи у просторијама са повећаним нивоом влажности. На ГКЛ-у је могуће ставити купатилску облогу. У чланку ће бити описани начин припреме сухозида за плочице и који су захтјеви за површину.

Да ли морам да ставим и осушим гипсану плочу пре полагања плочица

Често прије постављања плочица на зид од гипсаних плоча код куће мајстора поставља се питање: "Да ли да ставим гипсану плочу под плочицу?" Пре наношења лепка за плочице од гипса, потребно је обрадити прајмер како би се повећала квалитета адхезије плоче, а шавови залијепљени армираном траком и засппаклували. То ће бити довољно да се направи плочица.

Тло треба да буде доброг квалитета и дубоко, а површина је добро очишћена од страних честица прашине и остатака. Третман зида боље је радити 2 пута.

Да ли морам да ставим гипсану плочу пре полагања плочица? Не, али пожељно. Кита, која се наноси на суву површину, омогућава вам да створите равномеран и чврст темељ за плочице. Осим тога, у случају поправки за промјену премаза старе облоге ће бити лакше уклонити. Али користити први премаз за припрему зида који вам је потребанобавезно. Припрема основа је неопходна пажљиво, резултат ће зависити од тога.

Детектовано са питањем "Да ли треба да ставим гипсану плочу испод плочице?", Можете да одете на припрему зидова пре наношења гитова на ГКЛ.

Материјали и алати

Како припремити гипсану плочу за плочице, описат ће се у наставку, а прије тога треба прикупити сет потребних алата и материјала. За спатулативне радове и земљиште ће требати:

 • спатула, уска и широка
 • тартан спатула
 • ниво зграде
 • резач плоча
 • гумени чекић
 • пластични крстови, углови
 • ваљак или четка за наношење тла на сухозид испод плочице
 • ојачана трака
 • брусни папир
 • капацитет за први слој, кит

Једно од уобичајених питања за професионалце - "Која је дебљина гипсаних плоча за зидове испод плочице?" Најоптималнија дебљина лима је 12,5 мм.

Припрема сувог зида за плочице

Прајмер површине

Да ли је неопходно гарантовати суву градњу прије постављања плочица? Овде се сједињују мисли професионалаца. Тла која се таложе на зиду олакшавају:

 • смањење апсорпције влаге
 • за ојачавање влакана
 • спречавање формирања патогене микрофлоре на зиду са ГКЛ.

Стврднути прајмер за гипсане плоче испод плочице ствара заштитни полимерни слој који спречава продирање влаге, која је у лепку за плочице.

Који прајмер је бољи за суви зидиспод плочице? За обраду површине препоручује се акрил прајмер. Није токсичан, брзо се суши, равномерно пада на равнину и одликује се високим радним карактеристикама.

Површинска обрада прајмера се препоручује на следећи начин:

 1. Зид мора бити добро очишћен од честица прашине и остатака. Да бисте то урадили, морате обрисати влажну базу спужве;
 2. Прајмер за припрему зидова сухозида испод плочице треба сипати у посуду, пладањ и, потапањем ваљака, почети процесирање зидова;
 3. Прајмер треба бити равномерно распоређен. За руковање тешко доступним подручјима, потребно је нанијети фину четку, а на равну површину наносити ваљкасту отопину;
 4. Чим се прајмер на сухозиду испод плочице замрзне, потребно је нанијети други слој.

Да ли је неопходно гарантовати суву градњу прије постављања плочица? Наравно, ова фаза у припреми зидова испод плочица је веома важна, то ће зависити од поузданости завршног премаза.

Након припремних корака, можете почети пљунути.

ојачање шавова

Простор арматурних спојева-спојева је неопходан да би се добила максимална чврста и интегрална површина. Ради се о дуктилним зглобовима и најрањивијим мјестима у конструкцији гипсаних плоча, они су у стању изазвати стварање пукотина и узроковати уништавање обложеног слоја, тако да плочица треба ојачати сухозид.

Да би се зид припремио под гитом, шавови се пуне одговарајућим композицијама, које се бирају према њиховој намени:

 • почетна (поравнавајућа) композиција погодна за сакривање различитих дефеката
 • завршна опција кита је неопходна за стварање глатке подлоге
 • Специјална врста кита се користи за полагање шавова између плоча

Приликом одабира кита за пуњење плочица, обратите пажњу на његов састав. Може бити гипс, цемент и полимери.

Гипсана жбука се не препоручује за употребу у просторијама са високом влажношћу. Гипсани картон испод плочице у купаоници треба извести мијешањем на цементу или на полимерној основи. Најновија верзија се одликује свестраношћу, високом цијеном и високим перформансама.

За ојачање спојева између листова потребно је уз помоћ посебне траке - серпианки. Боље је користити синтетичку траку (грађевински завој). Ова техника ће значајно смањити вјероватноћу настанка микрочестица и ојачати површину намијењену за полагање плочица. Гипсани зид испод плочице у процесу полагања шавова примењује се прво на проблематично подручје, након чега се трака залијепи, а опет све се стеже са мешавином. Арматурни спојеви морају обавезно, лагано притиснути траку у раствор.

кит од сухозида

Након што сте сазнали да ли је потребно да се гипсани зид стави под плочицу, можете прећи на обраду зидова.

Прије свега, кутови жбуке са пластичним заштитним кутовима. Радна мешавина се наноси са обе стране угла и убацује сеугао, дебљина слоја не сме бити већа од 2 мм. Када се притисне на ивици угла не треба претјерати, ексцеси се уклањају попречним помицањем лопатице.

Жбукање зида је неопходно равномерно, након сушења завршног слоја да се обрише брусним папиром. На гитној плочици се поставља криж и специјална љепила.

Слој премазног премаза

Оно што је зајамчено гипсаном плочом испод плочице је горе описано. Добра опција је акрилна земља.

Препоручује се наношење заштитног и ојачавајућег једињења 1-2 пута, што ће осигурати поуздану основу за накнадну завршну облогу. Да ли морам да обрадим суви зид пре полагања плочица? Одговор је недвосмислен - "Да, ако не желите да поправите поправку."