Припрема семена за сетву, садњу семена

Сваки јазавчар настоји да има добруприпрему семена за сјетву . У чланку ћемо размотрити главне препоруке како то учинити на најбољи начин.

Пре свега, баштовантреба да уклони из гомиле семена најбоље , који по изгледу нема никаквих болести. За састављање "будућих садница" потребно је од зрелог воћа и цвећа, да се осуши на температури не мањој од 40 степени, а током сушења не распадати дебели слој. Чувајте их у вентилисаној, топлој просторији са одговарајућом температуром за сваки усев.

Да не би побркали сорте , оне их складиште у папирним врећицама , на којима пишу све потребне информације. Одбацити употребу једноставних полиетиленских врећица, јер ће након њих садња семена бити немогућа.

Квалитет семена може се одредити по изгледу. Готово све треба да буду глатке текстуре, осим одређених сорти (нпр. Грашак). Обратите пажњу на боју семена: зрело има изражену боју, али су пале у мрвљеном и мутном. Неке "будуће саднице" имају одређену арому, на пример, копар или анис. После неког времена, почињу да је губе.

сличностје основа за будућу садњу семена, то је њихова способност да расту и развијају се. Пре садње се губи у многим усевима, тако да је неопходно да се унапред уверите да су семена спремна. Проверите на овај начин: између листова мокар папир или газа поставите један слојсемена Након тога се влаже и складиште на температури од 18 ступњева изнад нуле, с времена на вријеме додају воду. Онда положи стотину сјеменки и изброји колико их је израсло. Сада, без проблема, одређује се проценат сличности. Ако је резултат 45%, онда се семе двапут засади, ако је резултат 10-30% - ова семена нису погодна.

семеизникну у првој годиниуз максималну силу, тако да код куће не треба чувати старе "будуће саднице". То неће донети никакве користи. Само ћете губити време.

Када сте проверили квалитет семена, морате размислити окалибрацији . Састоји се од сто посто одређивања лошег семена. Неопходно је додати мало соли у воду, а затим у њега спустити сјеме. Сачекајте 5 минута: добро семе ће пасти на дно, а лоше ће поплавити. Оне су лоше и треба их бацити, а погодне за сјетву треба опрати под текућом водом и осушити.

следидезинфекција . Састоји се од дезинфекције семена. Користите топлу воду.

Намочене сјеменке проклијају брже сухо већ тједан дана. Било би лијепо користити воду испод снијега, али ако немате ову прилику, онда ће "фрост" из фрижидера стати. Семе хидратизира када се вода апсорбује.

После намакања је вријеме за наставак клијања сјемена . Да би се то урадило, "будуће саднице" се шире слојем у просторији са температуром од најмање 16 степени. Сетва је потребна само након клијањанајмање 5% од укупног броја семена.

За више информација окако повећати сличност семенаможете прочитати на нашем сајту.