Принцип струјног релеја: уређај и намена

Тренутни електромеханички релеј

Шта је тренутни релеј? Такво питање се често јавља од студената и самоуких електричара. Одговор на то је прилично једноставан, али у уџбеницима и многим чланцима на интернету садржи огроман број формула и референци на различите законе. У нашем чланку покушаћемо да објаснимо шта је то и како ради буквално на вашим прстима.

Уређај за струјни релеј

За почетак, погледајмо принцип струјног релеја и његовог уређаја. Тренутно постоје електромагнетни, индуктивни и електронски релеји.

Раставити ћемо структуру најчешћих електромагнетних релеја. Нарочито зато што они пружају прилику да се најјасније разуме њихов принцип рада.


Уређај електромагнетног релеја струје

 • Почнимо са основним елементима било којег струјног релеја. Има обавезни магнетни проводник. Штавише, ова муздраметатра има простор са ваздушним јазом. Такви размаци могу бити 1, 2 или више - у зависности од конструкције магнетног круга. На нашој фотографији постоје две такве празнине.
 • На непокретном дијелу казалишта постоји рола. А покретни део Муздрамататре обезбеђује извор, који се супротставља повезивању два дела позоришта.


Принцип рада електромагнетног релеја струје

 • Када постоји напон на завојници, ЕМЦ се даје у позоришту. Захваљујући томе, покретни и непокретни делови позоришта постају два магнета који желе да се повежу. Не дозвољава им да направе пролеће.
 • Док растетеструја у завојници, ЕМФ ће расти. У складу са тим, повећава се привлачност ваљања и непокретне радње муридског позоришта. Када се достигне одређена вредност јачине струје, ЕМФ ће бити толико велика да превазилази контракцију опруге.
 • Зрачни јаз између два дијела казалишта ће почети да опада. Али, како кажу инструкције и логика, што је мањи ваздушни зазор, то је већа сила гравитације и да су на већој брзини спојени магнетни водови. Као резултат, процес пребацивања траје стотинке секунде.

Постоје струјни релеји различитих типова извршења

 • Покретни дијелови казалишта су чврсто фиксирани покретни контакти. Закључавају се фиксним контактима и сигнализирају да је јачина струје на свитку релеја достигла подешену вриједност.


Регулација струје релеја регулације струје

 • Да бисте се вратили у првобитну позицију, тренутна снага релеја би се требала смањити као на видеу. Колико треба да се смањи, то зависи од такозваног коефицијента повратка релеја.

Зависи од дизајна и може се прилагодити за сваки појединачни релеј због напетости или слабљења опруге. Сасвим је могуће да то урадите својим рукама.

Сврха и методе повезивања струјног релеја

Струјни и напонски релеји су главни елементи практично свих основних заштита. Дакле, погледајмо детаљније њихов опсег примене и шеме повезивања.

Додела струјног релеја

И прије свега, хајде да разумемо, иЗашто вам је стварно потребан овај тренутни релеј? Да бисмо одговорили на ово питање, морамо мало уронити у теорију. Али покушаћемо да то учинимо површним и приступачним.

 • Свака електрична инсталација има два главна параметра рада - струја и напон.Контролом ова два параметра могуће је проценити перформансе опреме и могуће кварове.
 • Тренутни релеј, како је лако погодити, контролише струју.И ако његово смањење само указује на смањење оптерећења, онда његово повећање у већини случајева указује на озбиљну грешку. Да не би ово питање детаљније разматрали, узмимо за пример електрични мотор.

Заштита релејног круга електромотора

 • Електромотор има номиналну струју, на пример 50А.Благи пораст струје, рецимо 55А, сигнализира преоптерећење. У овом случају, мотор се не смије одмах искључити, јер преоптерећење може бити привременог карактера, а према ПУЕ, већина електричних мотора може се повремено преоптерећивати.
 • Али дугачак режим рада са високом називном струјом може сигнализирати неисправност механичког дијела или друге проблеме.​​Стога, након утовара, након одређеног временског периода, мотор мора бити искључен.

Схема заштите од преоптерећења

 • Круг струјног релеја и временски релеј могу пружити такву заштиту.Са повећањем струје изнад номиналне вредности од 50А, она се активираструјни релеј. Са својим контактима покреће временски релеј, који израчунава дозвољено вријеме рада мотора у истрошеном стању. Ако током овог периода струјни релеј не нестане, онда временски релеј ради и искључује електрични мотор.

Обратите пажњу! Заштита од преоптерећења мора бити обновљена од тренутка када се мотор покрене. Као што знате, током покретања, почетна струја може достићи и до десет пута више од номиналне (обично пет или шест пута). Због тога, да би се избегла лажна заштита од преоптерећења, тајминг временског релеја треба да буде дужи од тачке окретања мотора.


цуррент цутофф

 • Сада узмимо другу ситуацију . На нашем мотору постоји кратак спој. Он би требао бити онемогућен у најкраћем могућем року. Кратак спој карактерише нагли пораст струје. У зависности од типа кратког споја, ове струје могу премашити 10 пута номиналну вредност.
 • На основу тога, морамо поставити струјни релеј, круг који ће реаговати на такву струју и одмах га одвојити.Ова заштита се назива тренутни прекид. Када заштита одмах искључи електричну опрему када се достигне одређена вредност струје.

Релеји са временским закашњењем

 • Али постоје кратки спојеви који имају мање струје.У овом случају, струјни релеј и круг његове везе су нешто другачији. Његов принцип деловања је сличан заштити од преоптерећења, само још вишеструја, пре ће искључити наш електрични мотор. Ово се постиже комбиновањем у једном уређају и релејем времена и струје. Ова заштита се назива максимална струја.


Заштита чврстоће уграђена у прекидач

 • Постоји и заштита од једнофазних земљоспоја, заштите од повратне струје, диференцијалне заштите, даљинске заштите и многих других релејних кругова који користе струјне релеје.

Али ово је специфичнија заштита, која захтијева дубље разумијевање процеса. Стога их нећемо разматрати у нашем чланку.

Шематски дијаграми за повезивање струјних релеја

Након растављања уређаја и додјеле струјног релеја, можете прећи на питање о њиховој вези. Постоје две главне опције - директно или преко струјног трансформатора.

Размотримо сваку од ових опција:

 • Релеј може бити прикључен директно на електричне инсталације до 1000В.То је због чињенице да би при већим напонима, величина релеја морала бити значајно повећана да би се осигурала одговарајућа изолација и проток великих струја. И због тога би се повећала цена релеја.


Релејна веза истосмјерне струје

 • Потрошачи до 1000В обично нису најодговорнији, па се заштита остварује у једној или двије фазе.Али постоји могућност да се заштита имплементира у све три фазе. Да би се то урадило, једноставно у серији са оптерећењем, завојница струјног релеја се укључује у једној или више фаза.


струјни релеј

 • Многи струјни релеји садрже две завојнице.За њих се може користити серијско или паралелно повезивање струјних намотаја релеја. Ово је неопходно за промену граница рада релеја.
 • Као пример, узмимо релеј РТ 40.Уз паралелно повезивање завојница, радна струја варира у границама од 0,1 - 100А. Када су спирале спојене у серију, радна граница се може подесити у опсегу од 0.2 - 200А.
\ т

Обратите пажњу! Ако вам је потребна оперативна граница од 0.1 - 100А, онда у суштини не можете повезати други намот.

Струјни трансформатор 6-10 кВ

Струјни трансформатор 110кВ и више

 • Много чешће, електрична кола струјног релејног прикључка претпостављају употребу струјних трансформатора.Ови уређаји вам омогућавају да претворите било коју струју у вредности од 1 или 5 А.


Круг спајања струјног релеја преко струјног трансформатора

 • Такви потрошачи су обично одговорни, стога се тренутна заштита остварује за сваку фазу . Принцип повезивања је једноставан. Релеј завојнице се једноставно спаја на терминале струјног трансформатора.

Пажња! Али овде треба имати на уму да струјни трансформатори и сви секундарни прекидачи раде у режиму близу кратког споја. Дакле, пражњење таквих кола угрожава оштећење струјног трансформатора, као и озбиљне последице за особу. Дакле, пре него што извршите било какво пребацивање струјних кола, требало би да будускратите краткоспојник Или да укључите електричну опрему која је изведена на поправку.

закључак

Струјни релеј и електрична кола његове везе имају много нијанси. Ако уђете у сваку од њих, пуни уџбеник ће изаћи. Наш циљ је био да вам пружимо општу идеју о овом релеју на најприступачнијем језику. Стога, нека питања у нашем чланку нису у потпуности обелодањена или поједностављена. Више детаља о сваком аспекту треба обрадити на основу постојећих услова.