Прерада алуминијумских лименки: фабрике за рециклажу

Прерада алуминијумских лименки и осталог отпада је неопходан процес за тржиште алуминијумских лименки и аутомобила. Овај процес има неких потешкоћа. Међутим, обрада је неопходна за човечанство, како у смислу екологије, тако иу смислу економије. Постројења за рециклажу значајно доприносе животу модерног друштва.Посебно имајући у виду чињеницу да распадање лименки траје око 500 година.

фазе обраде

Процес укључује неколико основних корака. Размотрите све одвојено.

Сортирање

Разврставање отпадног отпада врши се у постројењу. У овој фази, подела добијене сировине се заснива на приложеном материјалу. Ако нема документације, подела се заснива на следећим критеријумима:

 • Спољашњи знаци (боја, специфична тежина, тврдоћа, обележавање)
 • Хемијски састав (анализа спектара, анализа хемијског састава легура)
 • Густина (произведена сувим или мокрим просијавањем, овисно о својствима сировине, технологији прераде, захтјевима за квалитету производа за просијавање)
 • Магнетска својства и понашање у магнетном пољу
 • Густина (гравитационо сортирање)

схреддинг

Доказани метал у стање погодно за даљу прераду (промена димензија, одвајање делова, уклањање трагова других метала). У овој фази постоји неколико операција:

 • Након тога слиједи друга фаза процеса у постројењу - прерада великог отпада и превеликог алуминијума мале тежине -резање и дробљење
 • \ т
 • Обезбеђење брикета или паковања
 • Прерада сировина које се састоје од алуминијума (електрични мотори, каблови)

сушење

Додавање секундарних сировина до жељеног садржаја влаге. За топљење набоја, садржај влаге не би требало да пређе 4%. За шљаку и флукс - не више од 1%. Користе се следеће методе сушења:

 • сушење бубња
 • Сушење коморе (за грудвице и отпадне производе)
 • Индукцијско сушење (за дробљени флукс)

таљење

Биљке се прерађују у пећи за топљење. Пећи долазе у две врсте:

 • Гријано гориво (ложиво уље или плин): лонци за производњу са малом количином метала и купке.
 • Електрично загревање: пећ за отпорност и индукција

предности обраде

Зашто је вредно рециклирати сировине? Секундарна обрада алуминијума има следеће предности:

 1. Рециклирање у постројењима троши 95% мање енергије него производња примарних сировина. То значи да се енергија утрошена на производњу 1 алуминијумске лименке примарне руде може потрошити на производњу 20 лименки рециклираних.
 2. Производња примарних сировина производи 95% више стакленичких плинова. Ово је еквивалентно емисији гасова од 900 хиљада аутомобила за 12 месеци.
 3. Рециклажа 1 тоне конзерви избегава око 9 тона емисије угљен-диоксида.
 4. Смањена употреба природних ресурса и хемикалија. Нема потребе да се извади боксит. Смене пејзажа су заустављене.

Зашто требате рециклирати

Без обзира на то колико су увјерљиве бројке које доказују дјелотворност, очигледно зашто човјечанству треба обрада алуминијских лименки.

Више од 100 милијарди алуминијумских лименки годишње произведе постројења у САД-у, мање од половине се рециклира. Овоме броју додају се банке које се производе у другим земљама, спаљују или одводе на депоније. Сваке године у свету се потроши око 1,5 милиона тона алуминијумских лименки. Готово све ове банке замјењују друге које су направљене од примарних сировина.

Индустрија алуминијума годишње додељује милионе тона гасова стаклене баште, што доприноси прогресији глобалног загревања. Упркос чињеници да алуминијумске банке чине само око процента укупног отпада, њихова производња из примарних сировина издваја 14% гасова стаклене баште из укупног броја индустрија.

У исто време, обрада овог метала може бити бесконачан број пута. Његова употреба је неприкладна.Бачена у канту за смеће може се обрађивати и враћати на полицу продавнице за само 60 дана.