Препоруке о томе како одабрати тапете за дворану - основни принципи и опције

Дворана је главна просторија, која се одржава готово цијело вријеме с обитељи и гостима, тако да тапета треба да направи занимљив и миран интеријер, или заједничку просторију - то је главна соба у кући, мјесто гдје је најинтензивније комуникације Дешава се да соба у дневној соби функционише као соба за комуникацију, а ноћу постаје спаваћа соба (на пример, у случају једнособног стана). Поред тога, хала може да комбинује функције трпезарије, играонице, канцеларије, итд.

Које тапете одабрати за дворану: основни принципи

Због тога унутрашњост просторије и тапета, као дио ње, мора створити удобан, удобан и елегантан амбијент за породицу и госте.

Веома је важно да унутрашња декорација хале подлеже следећим принципима:

 • Погодан за свакога;
 • Лепо за свакога;
 • Практично.

Позадине за халу требају бити практичне и створити пријатну атмосферу

Треба напоменути да тапете у ходнику такође морају бити у складу са овим принципима и учинити просторију лепом, удобном и елегантном.

Тапете у просторији саставни су део решења боје, које обједињује све елементе ентеријера просторије - намештај, декор, текстил, собне биљке итд. - у једну цјелину.

Како изабрати тапете у ходнику: главни узорци боја и цртежи

Као што је већ споменуто, тапете су дио унутрашњег уређења дворане. Та одлука о боји утиче на наше расположење, стварајући одређену атмосферу - умирујуће, динамично или обрнуто,оппрессиве Поред емоционалне компоненте која директно утиче на менталне процесе, боја вам такође омогућава да промените визуелну перцепцију просторије - да направите малу собу визуелно више, или обрнуто, јер би визуелно смањили прекомерно пространу собу.

Шема боја у просторији не треба да садржи више од 2 - 3 боје, јер богата разноликост боја окуси психу.

Препоручује се да се за дворану не користи више од 2-3 врсте колор решења, пошто је више људи уморно од људске психе

Схема боја дворане, по правилу, укључује следеће главне компоненте боја:

 • Боја стропа;
 • Боја зидова;
 • Боја намештаја;
 • текстилна боја;
 • Боја пола.

Шарена одлука дворане може бити нијансирана и контрастна. Нудно решење подразумева употребу меких, колорних боја, шарених боја. Али контрастно решење значи да се подударају две главне контрастне боје: тиркизна и браон, наранџаста и плава, и тако даље.

Најјачи контраст контраста су жуте, црвене и плаве боје. А најинтензивнији контраст је светло и тамно - црно и бело.

Избор тапета треба, поред боје, узети у обзир још једну нијансу - цртање тапета. Шаблон на позадини је велики, средњи и мали.

Слика на позадинама игра важну улогу у стварању угодне атмосфере, стога су позадине са великим узорком идеалне за пространу дворану

критеријуми за избор

Најчешће, дворана је једна од највећих соба у кући или стану, тако да ће се у ову собу уклопити сљедеће позадине:

 1. Ако је затворена просторија веома велика, пространа, висока и садржи мало намештаја, онда је у овом случају боље користити зидове са великим узорцима зидова.
 2. Ако требате закрпити тапете у стандардном стану у вишеспратној згради, у овом случају, можете залијепити тапете са средњим узорком. Али у исто вријеме није потребно на зидове постављати мале слике и фотографије, тако да се тапете не "свађају" с таквим декором.
 3. Најраспрострањенија верзија тапета за просторију - осликано платно са ситним узорком, које се доживљава као неутрални елемент унутрашњости. У овом случају, зидови могу да приме слике, фотографије, колаже итд.

Избор тапета за халу је направљен узимајући у обзир изабрано решење боје и засићење ентеријера просторије (слике, намештај, итд.).

Које тапете су правилно залијепљене у ходнику на стропу

Строп ходника, као и зидови и под, утичу на перцепцију просторије у цјелини.

Стропне тапете у ходнику требало би додати унутрашњости просторије и створити угодан амбијент

По правилу, тапете треба да се прилагане на строп с следните правилности:

 1. Традиционално стропне тапете бирају се у свијетлим бојама.
 2. Тамне позадине су прихватљиве само ако је соба врло уска и висока. Осим тога, ако у соби нема довољно свјетла, онда му помогнитена свјетло - користите за стропне свјетиљке материјале који добро одражавају сунчеве зраке.
 3. За соларну просторију у јужним подручјима која је погодна за стропне тапете, које имају тамне боје - плаву, теракоту, плаву - оне упијају сувишну свјетлост.

Позадине за плафон у соби треба да створе пријатно осветљење и допуњују целокупну одлуку о боји собе.

Које су тапете погодне за дворану: главни материјали

Свака тапета би требала изгледати лијепо у готовом облику, а тапета за дворану није изнимка. Међутим, тапете у соби треба да буду не само лепе, већ и практичне у бризи. Наравно, хала није кухиња, тако да је могуће изабрати материјале, чији садржај не би требало да буде мокро чишћење. Међутим, тапете у просторији морају бити очишћене усисивачем, то јест механички јаким, поред тога, морају имати стабилну боју, посебно ако је просторија сунчана.

 • Сакриј недостатке зидова;
 • Будите сигурни;
 • Лака замена.

текстилна тапета направљен од природних, високо квалитетних материјала, тако да је одлична опција за зидове хале

Тренутно завршава на тржишту материјала нуди следеће врсте позадине: папир, винил, неткане основи и уз позадине текстила, свиле, фолије, свилене, бамбуса, дрвена влакна, стакло, итд Асортиман таписерија се стално мења ишири

Природност и природни материјали су увек били и биће у тренду, тако да је једна од најпогоднијих опција за тапете за просторију текстилне тапете или тапете направљене од материјала као што су бамбус, влакна палми итд.

Опције за тапете за халу

Пре него што изаберете једну или другу верзију тапета за ходник, потребно је узети у обзир оријентацију просторије, односно степен осветљености просторије.

Наиме:

 1. Ако дворана изађе на сунчану страну, онда ће зидови стајати зелени или сиво-плави.
 2. Ако се сунце ретко гледа у просторију, онда је за њу најбољи тапет топла жуто-зелена, жута или наранџаста скала са седефом, позлатом, огледалом и сл. Поред тога, у јужним регионима, укупни тон боје треба да буде хладнији, а на северу топлији.

Светле позадине су погодне за сваку просторију, а посебно за малу, јер визуелно повећавају просторни простор

Што се тиче величине собе, она је лагана, али мала соба изгледа више ако су зидови залијепљени зеленим или плавим тапетама, као да хладни тонови, изгледа, гурају зидове. Али топле нијансе имају супротан ефекат.

Величина хале утиче и на одабир тапета на цртежу - велики и живописни цртежи умањују простор, али се мали цртежи тихих боја - повећавају.

Тапете у уздужној траци визуелно подижу плафон, ау попречном -Визуално гурните зидове.

Значајан утицај на избор тапета у хали су објекти ситуације. Дакле, ако је дворана соба с камином, гдје је мало намјештаја, онда бирамо тапете за мрамор, а 1-2 слике у боји савршено надопуњују интеријер.

Генерално, за халу су добри неутрални светлосни тонови и мали цртежи - то вам омогућава да се фокусирате на друге детаље ентеријера - слике, фотографије, дечије цртеже итд.

Савјети за одабир позадине за дворану (видео)

Дакле, при одабиру тапета треба узети у обзир низ фактора, од којих је најважнији освјетљење, величина и просторије собе. Управо ови параметри одређују боју и позадину за цртање. Што се тиче материјала и величине тапета, онда постоји већа слобода избора. Верујте свом укусу, интуицији и експерименту!

Позадине за халу (фото)

)