Повезивање топлог пода са термостатом: како правилно прикључити и подесити, инсталациони круг и функције рада

Најодговорнији тренутак у инсталирању топлог пода је причвршћивање топлих подова на термостат. Овај апарат одржава константну угодну температуру у дневној соби, трошећи минималну количину електричне енергије.

Карактеристике

Термостат је намењен за стабилизацију температурних индекса, аутоматско повезивање и искључивање уређаја за грејање. Електрични апарат прихвата индикаторе са температурног сензора и аутоматски искључује напајање електричном енергијом када се достигне тражена температура. Чак иу овом тренутку електрични апарат је активан и наставља да аутоматски регулише температуру. Са смањењем температуре, регулатор поново покреће своју активност.

Врсте и принципи рада

Терморегулатори различитих механизама грејања имају различите механизме аутоматске контроле.

За подове воде:

 1. Двосмјерни вентил.
 2. Троструки вентил.


Посебност функционисања је физичко ограничење кипуће воде у механизму загревања. Ово обезбеђује потребну количину воде жељене температуре.

Сорте терморегулатора:

 • Дигитални. Посебност функционисања је слична електронско-механичком термостату. Карактеристична је могућност подешавања температурног режима у електричним сензорима. Електромеханизам је опремљен са тоуцх панел-ом на којем се приказују информације.

 • Електронско-механички. Јестеуређај чији је принцип рада сличан раду гвожђа. Температура се контролише ротацијом точка. Ротација у једном смеру обезбеђује повећање температуре, у другом - смањење. Утврдити температурни режим могуће је само по својој интуицији. Једини плус таквог термостата је ниска цијена и лакоћа уградње.

 • Програмабилан. Овај тип уређаја показује паметан електромеханизам. Може да искључи и укључи систем грејања на датој температури. Такође је могуће укључити уређај у одређено време. Сви режими температуре приказани су на контролној табли.

По броју контролних канала термостат је:

 • Дво-зона, која ради једном на два дела система грејања.
 • Једноканална обрада Специјални сигнал једног сензора.


Уградњом:

 • Интерни (уграђени).
 • Спољни (излазни, отпремни).


Тренутно се производе многе врсте топлих подова са грејним елементима, међу којима су најчешћи:

 • Отпорни кабл. Двострука је и једнострука.


 • Саморегулишући кабл.


 • Термотомат (је двослојно платно, унутар којег су затворени механизми за загревање).


 • Филм (инфра-црвени). Основа оваквог грејања су угљенични и угљенични штапови.


шема повезивања

Термостат је монтиран у зид близу утичнице или прекидача. У припремљеном лијевку у зиду монтирана је кутија за монтажу термостата, на коју су прикључене електричне жице (нула и фаза) електричних мрежа и електрични сензори температуре. Затим је прикључен термостат.

У механизму терморегулатора постоје бочна гнијезда, која су повезана ожичењем мреже (220 В), температурним осјетником и гријачем.

Важно знање о жицама по боји:

 • Бела - Л-фаза.
 • Плава - Н је нула.
 • Жуто-зелена жица - уземљење.

Схема везе:

 1. Електричне жице (напон 220В) прикључене су на конекторе 1 и 2. До 1, жица је направљена и до 2 бијела.
 2. На гнезда 3 и 4 се изводе жице грејног кабла: №3 - жица Н, №4 - жица Л.
 3. Жице температурног сензора су повезане на контакте 6 и 7, без обзира на поларитет.
 4. Провера рада. Да бисте то урадили, прикључите напајање, уређај приказује температурни режим на минимум и повежите систем грејних елемената (обично са специјалним дугметом или дугметом). Затим, показати максималну температуру. Исправност рада терморегулатора открит ће се као клик, који упозорава на затварање електричног круга.

Схеме повезивања су различите и могу се разликовати, тако да произвођачи за исправно повезивање свих бројева електричних контаката.

Упутствоприкључак пода топле воде:

 • За почетак, монтирајте сензор температуре. Препоручује се монтирање термалног сензора у близини термостата.
 • У конструкцији пода који се греје извршите монтажу серво погона. Овај електромеханизам је намењен за ауторегулацију притиска воде, прелазећи у контуре.
 • Постојеће електрично ожичење треба комбиновати у један круг.
 • Подесите грејне елементе механизма.
 • Након инсталације, морате се повезати на мрежу и провјерити функционалност цијелог сустава. Током 90-120 минута, мерења температурних режима са конвенционалним мерачем у подручју сензора. Показатељ исправног рада је потпуно искључивање одступања у свједочењу.

У овом случају, термостат контролише температуру ваздуха, а не загревање премаза.

Повезивање термостата са двожичним каблом. Систем двоструког проводника испод заштитног слоја се састоји од две проводне жице. Погодно је уградити да се веза изводи помоћу једне жице, за разлику од једножилног електричног кабла.

Дијаграм повезивања показује да су 3 електричне жице у контакту са електричним каблом са два проводника: браон и плави су носиоци струје, жуто-зелени - уземљење. Фаза је спојена на 3 прикључка, на електроконтакт 4 на нулу (плава), на пин 5 - на тло (зелено).

Повезивање једножилног кабла. Изградњаједносмерни кабл се састоји од једног проводника струје (белог). Друга зелена жица је намијењена за уземљење ПЕ заслона. Електроконтакти термостата №3 и №4 спојени су жицама бијеле боје, а зелени су спојени на №5.

Прикључак топлих тепиха је скоро исти као и код грејања каблова.

Осврнимо се само на разлике:

 • Направљено је удубљење да се сензор температуре постави на површину подлоге. Конструкција је укључена у мрежу уз помоћ бакарних проводника, који се налазе на ивицама грејних подлога.
 • Постоји могућност резања филма преко контура. Са задње стране филма, електрично ожичење је изоловано и остављено отворено сприједа за повезивање на електрично ожичење. Филмске траке су паралелне и међусобно повезане.

Како се правилно повезати властитим рукама?

За правилно повезивање термостата са топлим подом властитим рукама, морате строго слиједити препоруке инсталацијских радова:

 1. У припремљени џеп ставите кутију за монтажу и прикључите кабл за напајање.
 2. Код отварања монтажне шоље, морате уклонити термопар.
 3. Подигните електрични кабелски свежањ да бисте укључили трокраки вентил или грејне каблове.
 4. Употребом упутства за термопластику спојите оптерећење и температурни уређај.
 5. Затим се кабл за напајање прикључује на улазне прикључкетхермостат
 6. Напајање се врши и грејање се укључује. За контролу загревања пода, температурни режим је подешен на 26-28 степени. У случају постављања сензора у зид примијенити температуру од 20-22 ступња.


Након свих монтажних радова потребно је тестирати систем за рад. Невентилисане грејне површине су искључене из мреже и тестиране на отпорност. Детектовани проблеми елиминишу и обнављају функционисање система топлог пода. Тачност инсталираног система се одређује добивањем потребне климе у неколико фаза укључивања /искључивања грејних елемената.

Инсталација и подешавање

Контрола и подешавање терморегулатора електричног грејног пода је како следи:

 • Приликом повезивања термостата са општом мрежом и притиском на тастер "0", укључује се снага уређаја.
 • Регулација температуре у већини модела врши се помоћу тастера "^" и "В".
 • Подесите температуру када је температура подешена.
 • Жељени резултат датог температурног стања означен је индикатором Рун.
 • Искључивање напајања Притисните ОН /ОФФ.

Подешавање температуре подног грејања

Најчешћи начин повезивања механизма за загревање воде је помоћу колектора. На механизму се изводе крајеви две цеви: једна на чешљу, друга на супротну. На свакој контурирасхладна течност улази на исту температуру. Ова метода није врло практична, јер је потребно одредити температуру зрака према властитим осјећајима.

Да поједноставите рад на улазним сетовима мерача протока који помажу да се коригује температура. У овом случају, контрола се врши и ручно. Термостати су намењени за аутоматску контролу уређаја, а серво актуатори имају улогу извођача.

За велики простор гријања и разгранати систем гријања боље је инсталирати термостате са серво погонима. Серво погони се налазе у сваком периметру на чешљевима аутоматске доставе расхладне течности. Улога серво погона је да аутоматски поднесе налог за смањење и додавање количине расхладне течности. Термостати се налазе у свакој одвојеној просторији у којој постоји таква врста грејања. Они су међусобно повезани са серво погонима, који такође обезбеђују посебне контролне сигнале.

Регулатори провјеравају и температуру подне облоге и температуру климе, као и функцију програмирања. Потребно је контролисати и регулисати температуру ако се овај под користи као главни извор грејања. Производи моделе који прате једнократне 2 коефицијенте. У овом случају, примарна информација су подаци о стању ваздушног простора, а температура пода је секундарни индикатор.

Регулатор подног грејања функционише на следећи начин: жељена температура може се програмирати на инструмент табли. Када је доступнораскорак чак и на 1 степен у оба смера, серво-мотор се шаље сигнал на који се повећава или смањује проток носиоца топлоте. Нешто касније, температура достигне нормализовано стање.

Аутоматска контрола температурних индекса увелико поједностављује контролу водних конструкција. Ручно подешавање чешља и механичких вентила у овом случају није потребно.

Подешавање температурног сензора за подове топле воде. Електрични детектори се углавном налазе унутар термостата.

Упуте за монтажу термостата:

  \ т
 • У близини не би требало бити других извора топлоте.
 • Строго је забрањено да се сунчева светлост пренесе на тело.
 • Инсталација термостата је могућа на висини од 100-150 цм од подне облоге.

Мерачи температуре су углавном спољашњи. Овај електромеханизам је фиксиран на ивици дугог кабла. Овај уређај мора бити инсталиран у поду, потребан размак између зида и уређаја не мањи од 50 цм и налазе се на истој удаљености од сусједних цијеви с носачем топлине. Други крај се доводи до регулатора и повезује са одговарајућим електрокемијским терминалима.

Инсталацију Тхермоплидер-а треба обавити прије лијевања спојнице. За даљу замену мора бити затворена у ребрастој. Руб који се налази у збирци мора бити изолован. Друга ивица се уклапа у жлијеб на зиду и поставља се на кутију термостата. Данаслагање је прилично радно интензивно, али вам омогућава да лако замијените неисправан сензор.

Произвођачи

Међу најпопуларнијим компанијама специјализираним за производе ове врсте, могу се разликовати:

 • Теплолук је данас добро познат због високог квалитета својих производа. Постоји могућност најједноставније инсталације система и ручног подешавања механизма. Једини минус ове марке је висока цијена материјала.
 • Ако тражите најбољу вредност за новац, светски познати бренд Гранд Меиер ће бити одличан пример.
 • Регулатори температуре Енергија је стекла велику популарност због свог дизајна, који има ЛЦД екран. Ови електрични уређаји раде савршено са различитим топлим подовима, чиме се штеде трошкови.

Савети за професионалце

Електрични радови се морају изводити у складу са сигурносном техником. Код занемаривања ових правила постоји висок ризик од нежељених ефеката.

препоруке:

 • Електрични радови се изводе само у одспојеној просторији. Ако је могуће искључити потребну линију, боље је одвојити од напајања.
 • Повезивање уређаја је могуће само у састављеној структури.
 • Термостат се мора одржавати у чистом стању.
 • Прекорачење снаге и струје из параметара наведених од стране произвођача је строго забрањено.
 • Без икаквих посебних вјештина, ни под којим околностима не вршите поправкерегулатор
 • Ако постоји стара електрична инсталација, сигурније је инсталирати засебну линију за инсталацију подног гријања која је специјализирана за аутоматизацију.
 • Најбоља опција за контролу температуре је уградња засебних термостата у свакој просторији.

О томе како спојити топли под, погледајте сљедећи видео.