Карактеристике инфрацрвеног топлог пода

За побољшање ефикасности система гријања могу се користити различита инжењерска рјешења. Када се електрична енергија користи као извор енергије, пажњу треба посветити новим типовима гријача. Инфрацрвени филм постаје све популарнији. Свеобухватна процена њених параметара одликује се позитивним повратним информацијама обичних потрошача и искусних стручњака.

Зашто су се појавили нови производи

Употреба гријача кабловског типа открила је неколико негативних аспеката. У најједноставнијим конструкцијама, проводници са релативно високом импеданцијом се користе када се струја пролази. Тешко их је положити, одржавајући равномјерно раздаљину између линија. У интервалима - температура је нижа, тако да је тешко створити једнообразно термално поље. У случају оштећења централне вене, цијели систем гријања не функционира.

Неки недостаци су елиминисани у комплету "угљен топло подно". Овде се користе редови састављени од неколико материјала. Причвршћују се горњим и доњим џамперима, тако да инсталација није праћена непотребним потешкоћама.Ако је један грејач оштећен, читава секција остаје у раду.

Међутим, у овом случају, удаљеност између радних елемената је прилично значајна. Укупна дебљина слоја, узимајући у обзир изливање бетонске кошуљице, је велика. Са малим плафонима, када је сваки центиметар важан, овај фактор не треба занемарити.

Принцип рада и дизајна

Филмски грејач је направљен узимајући у обзир следеће моменте:

 • У типичном производуОвакве основне корисне функције обављају траке на бази угљеника. Њихова ширина је од 1,5 до 2 цм, а шупљине нису више од неколико милиметара. Ово обезбеђује равномерно грејање површине.
 • Спајање филмског грејача врши се бакарним равним гумама. Метод фабричке производње обезбеђује савршен квалитет електричних кола, минималне губитке и одсуство дисконтинуитета.
 • На обје стране филмског гријача налази се слој јаког полимера. Таква ламинација спречава продирање у влагу, што активира процес корозије. Поуздано штити од механичких утицаја и не омета слободан пролаз топлотног зрачења.
 • Нормални инфрацрвени модерни грејач није дебљи од 0,5 мм. Изузетак - специјалне модификације, дизајниране за повећано оптерећење. Овај фини производ може се инсталирати под многим завршним премазима без додатних заштитних слојева. Због тога се препоручује у ниским просторијама.
 • Сви грејни елементи су повезани паралелно, оштећење једног од њих неће утицати на перформансе производа.
 • Инфрацрвени филм за загревање доступан је у ролама ширине од 0,4 м до 1,2 м. Може се резати (на одређеним местима), ротирати. Није тешко радити са лаганим производима. За повезивање напајања, термостат ће користити стандардну, једноставну технологију. Тачно извршење монтажних операција не изазива непотребне тешкоће чак и без присуства професионалних вештина.

Поређење са алтернативним решењима

Лако је сазнати праве предности инфрацрвених висококвалитетних филмских грејача.

В този смисъл, нужно је да се размотре особености њихове примене:

 • Није потребно прекрити бетон слојем бетона. Могу се инсталирати у различитим фазама изградње, као и за модернизацију постојећих некретнина.
 • Правилним избором модела и усклађеношћу са технологијом полагања гријача нема озбиљних ограничења на врсту подне облоге. Ако је потребно, можете одабрати врсту филма, чија температура није већа од + 32 ° Ц. Постављање таквих филмских гријача у близини грађевинских конструкција није опасно. Они не могу да изврше превелики утицај температуре на њих, док је створено инфрацрвено зрачење довољно за загревање да у потпуности извршава своје функције.
 • У трговачкој мрежи можете наћи филмски гријач дебљине не веће од 0,25 мм. С таквим производима можете уредити гријање само једне просторије без промјене укупног нивоа пода, уградњу прагова.
 • Филмски интензивни ИР грејач има минималну инерцију. За разлику од подова с топлом водом, он почиње да ради одмах након укључивања. Претпоставимо контролу филмског грејача уз помоћ аутоматског одржавања подешене температуре у просторији. Они рационално троше енергију.
 • Такви системи грејања не стварају конвекцијске струје, као што су традиционални радијатори. Просторије имају равномјерну расподјелу температуре.

припрема пројекта

Ако се инфрацрвени филм користи за загревање животног простора, може се израчунати узимајући у обзир одржавање температуре ваздуха +22 ° Ц. Приликом уградње паркета дозвољено је коришћење грејача са специфичном снагом од 200 В на 1 м. Уз његову помоћ, можете створити температуру пода од + 34 ° Ц до +38 ° Ц. За то ћете морати потрошити од 30 В до 40 В на сат за 1 м. На котловници 20 м. Потрошња енергије ће бити око 0,7 кВ.

Ови подаци се могу користити у току рада на пројектној документацији.

 • климатски услови у региону;
 • изолационе карактеристике зидова, подова, плафона, прозорских и вратних блокова;
 • положај просторија у односу на стране светла;
 • фреквенција емитовања и други услови рада.

Одвојено проучавање временског распореда. Стручњаци профила тврде да оптимално трајање периода "укључивање /искључивање" треба да буде у размери од 1 до 5. Рад грејача више од 25 минута на сат је критичан ниво. Прекорачење строго се не препоручује.

Повезивање филма са напајањем

Неким продавцима се саветује да користе услуге својих сопствених бригада за састављање или овлашћених повезаних компанија. Само у овом случају, они се слажу да обезбеде дугорочне званичне гаранције за куповину филмских грејача. Али то су начининије увек погодно.

Помоћу пратеће документације произвођача и наредног низа акција могуће је самостално имплементирати пројекте различитих нивоа сложености:

 • Гријач за сваку просторију бира одређену снагу (рачунска схема је дата горе). Узимајући у обзир овај параметар, једна или више просторија у кругу ланца хране поставља сигурносни уређај.
 • На погодном мјесту на зиду направите ознаку. Овде ће бити инсталиран термостат. У грађевинским конструкцијама стварају канале за кабловску инсталацију.
 • За повезивање снаге филмских гријача са жице уклоните плетенице, слојеве изолације. Умеће се и фиксира у контактну стезаљку помоћу клијешта.
 • Друга страна стезаљке је причвршћена на бакрену гуму гријача филма.
 • Контактне тачке су изоловане са обе стране.
 • Жице су повезане са термостатом филмског грејача.
 • Температурни сензор филмског грејача је повезан са тамном траком (грејним елементом) са доње стране.
 • Након постављања свих елемената филмског гријача и испитивања изолације, извршите пробно покретање. Температура је подешена на не више од + 32 ° Ц.
 • Препоручује се да се уверите да су све траке филма загрејане.
 • Повећање температуре у мјестима стезања, искрења - то су знакови неправилне монтаже. Потребно је обновити интегритет контаката филмског гријача, како би се створила поуздана изолација.

Инфрацрвени филмВисококвалитетни гријач је способан за дуже вријеме обављати своје функције без кварова. Његова укупна поузданост повећава паралелну примену великог броја сличних елемената. Сензор температуре можда неће успети. Да би се лакше заменио, овај уређај је инсталиран у ребрасту цев. Под њом се ствара специјално продубљивање прије полагања филма.

Инфрацрвени грејач у систему "топлог пода"

Приликом изградње конструкција потребно је спријечити продирање воде у групе контаката филмског гријача. Према томе, ако постоји вероватноћа да ће се на површини газног слоја појавити влага, уградите хидроизолациони слој. Уклоните акутне ефекте, друге недостатке који могу оштетити гријаче филмова. У складу са стандардима не треба остављати неравномјерну висину већу од 3-4 мм.

Под филм је постављен посебан слој пјенастог полимера. Он не допушта да се топлота смањи.Немојте користити материјале у којима функција рефлектора изводи металну фолију.

Са врха се инфрацрвени филм распршује, а каблови за напајање су повезани. Изнад је постављена полиетиленска фолија, ламинат или паркетна плоча. Ако завршни премаз има флексибилност (линолеум, тепих) испод њега поставља се слој шперплоче, другог издржљивог материјала.

Приликом фиксирања горњих слојева помоћу кламерице потребно је уредно радити. Рупе продиру само у интервалима између проводних материјала, тако да не нарушавају техничке карактеристике филмагрејачи

Приликом полагања плочица користите сљедеће слојеве распореда:

 • Основе. Овде се најмањи перформанси не уклањају тако пажљиво као у претходним верзијама, пошто је грејач инсталиран одозго. Међутим, потребно је затворити шавове, изравнати површину.
 • Топлотна изолација. Користите материјал отпоран на напрезање. Погодан, на пример, полистирен пене са густином од 35 кг по м кубу. и изнад. Ако купите плоче са изрезима за закључавање на крајевима, лијепљење спојева љепљивом траком приликом слагања, осигурава добру непропусност.
 • Постављен је слој материјала који рефлектује топлоту, као иу претходним технологијама.
 • Затим се ИР филм креће, са бакарним гумама. Монтирајте потребне електричне везе.
 • Са врха направите слој полиетиленске фолије прилично дебеле (од 40 микрона и више).
 • Он је ојачан њиме. Овдје можете примијенити само решетке њихових неводљивих струјних материјала.
 • Од врха, напуните естрих стандардним пропорцијама цемента и песка. У овом слоју је направљен канал за даљу инсталацију температурног сензора.
 • Након причвршћивања малтера на љепило, монтирајте плочицу.

Такво загревање је укључено не раније него у 25 дана када се естрих суши.

Како не би случајно оштетили заштитне слојеве филмског гријача, они раде у меким ципелама, пазе на чистоћу ђона. Приликом слагања шрафови остављају компензационе шавове дуж контуре. У тим интервалима уградите заптивку из пригушивачаматеријал

Грејачи у зидовима и плафонима

Танки инфрацрвени филм тежи мало. Погодан је за причвршћивање на зидове и стропове. У таквим инсталацијским опцијама, гријач филма не загријава зрак, већ површину пода, намјештаја и других објеката. На тај начин се осигурава ефикасно кориштење електричне енергије. Правилним наношењем површинских декоративних материјала губици ће бити минимални.

Монтажа филмског грејача врши се узимајући у обзир следеће карактеристике:

 • Зидови (стропови) се поравнавају, чисти од контаминације.
 • Причврстите премаз који рефлектује топлоту, али без слоја металне фолије.
 • Монтирајте зидни гријач вертикално. На углове оставити удаљеност од око 10-20 мм. Не можете инсталирати слојеве. Између пруга, интервали су подешени на минимум како би се осигурало једнолично загревање.
 • Кабл напајања за филм грејач је повезан са горњим деловима паралелног кола. Стезаљке и други голи проводници затварају дебели филм на битуменској основи.
 • Укључује храну, одвојено проверавајте сваки грејач на стропу. Ако део не ради, обновите електрични круг.
 • На зидовима и плафону можете затворити филмске гријаче са сухозидом с накнадним бојањем. Приликом одабира других материјала потребно је имати на уму да ће њихова температура порасти за вријеме рада до + 45 ° Ц и више.
 • Када монтирате плоче близу филма, сензор температурепод гријачем филма. Ако је размак већи од 15 мм, такво постављање мерача неће бити потребно. Термостат филмског гријача може обављати своје функције помоћу уграђеног сензора.

Гријачи квалитета филма су апсолутно безопасни. Они емитују таласе у опсегу од 5 до 20 микрона у дужини. Такво зрачење се нарочито користи за превентивне медицинске поступке. Побољшава параметре метаболизма, јача заштитне функције људског организма и спречава заразне болести.

Решавање појединих инжењерских задатака

Гријачи филмова задржавају интегритет приликом савијања. Отпорне су на различите типове спољашњих утицаја.

Съгласно ти и други користни функции, ти продукти се користат за реализациата на разни пројекти:

 • Постављање гријача филмова на тријему, кораци ће спријечити залеђивање долазећих група током зиме.
 • Дозвољена инсталација филмских гријача на отвореним верандама, у сјеницама, подручјима одмора.
 • Уз помоћ филмског гријача стварају се угодни температурни увјети за продуктивну стоку, у стакленицима и зимским вртовима.

Видео

У било којој од опција, треба узети у обзир услове за будућу употребу филмског гријача. Да бисте повећали ефикасност правца зрачења топлоте у правом смеру, елиминишите додатне препреке. Пажљива припрема пројекта иПравилно подешавање регулатора температуре ће помоћи продужити вијек трајања сустава гријања ИР-филма.