Ефикасност и компатибилност топлог пода са котловима на чврсто гориво

За нову приватну кућу, за викендицу или кућицу, добар и ефикасан начин гријања биће систем гријања "топли под". Доступне информације до сада сугерирају да је у својој ефикасности такав систем гријања животног простора прилично учинковит. Топли подови данас постају све популарнији у приватним кућама, с обзиром на велики избор хардвера, материјала и направа потребних за уградњу таквог система. Квалитет грејања у сваком случају зависи од извора топлоте. Ако нема посебних проблема са гасним и електричним бојлерима при инсталацији топле подне облоге, онда ће веза између котла на чврсто гориво и грејања типа "топлог пода" учинити да се преварите.

Главни разлог лежи у одсуству јасног и ефикасног механизма за контролу температуре носиоца топлоте. Температура воде распршене у контури за топлу подлогу не би требало да пређе дозвољене параметре. Најмањи квар у раду уређаја за гријање и на вашем поду, у просторији, можете кухати. Размотрите проблем из различитих углова.

Топли под - његова ефикасност и компатибилност са котловима на чврсто гориво

Главна предност поседовања подног грејања у поређењу са другим методама грејања, једнообразно подручје загревања унутрашњег простора. У просторији која је опремљена топлим подом практично нема топлих или хладних зона. Гријани подни премаз зрачи топлину. Топли ваздухтече равномерно, диже се више хладног ваздуха. Због природне конвекције постоји редовна измјена зрака у просторији за гријање.

Важно! Својим ефективним типом гријања, под гријање, који ради на уштрб уређаја за загријавање на крутим горивима, само је мало лошији од сличног система који ради са плинских котлова.

С обзиром на чињеницу да је температура расхладног средства у систему грејања за подове воде нижа од температуре загревања конвекцијом, постижу се значајне уштеде у гориву. У случају котлова на чврсто гориво, ова чињеница је важна. Грејани вијак је врста термалне батерије, која може трајати дуго времена да акумулирану топлотну енергију унесе у унутрашњи простор. Чак и када се котао заустави, топли подови остају топли већ неко време.

Предложени видео детаљи и приказују главне техничке детаље и нијансе које настају приликом инсталације овог система грејања.

За оне који бирају кућни систем гријања за загријавање чврстог котла из чврстог котла, морате узети у обзир читав низ нијанси и техничких аспеката. Правилан избор уређаја за гријање за систем гријања, исправно везивање и повезивање, омогућиће вам да добијете највише очекивани резултат рада уређаја за гријање. Котлови на чврсто гориво, због своје високе инерције, за систем гријања представљају топли под, а то су "штапови с двије оштрице". С једне стране, то је добро када је котаодуго се хлади и хладњак топле воде наставља да тече у цевовод неко време. Ово ће омогућити неко време да се избегне брзи пад температуре у просторијама за становање.

Прочитајте и: под са воденим хлађењем из гасног котла.

С друге стране, није могуће брзо смањити температуру гријања за вријеме рада котлова на крутим горивима. Систем је тешко регулисати. Потребно је уградити додатне заштитне уређаје, компензирајући недостатак технолошке флексибилности опреме за гријање, рад на дрвету или угљу.

Листа недостатака повезаних са котловском опремом која ради на дрвету или угљу може се проширити:

  • потребу за редовним утоваром следеће серије горива (најмање не мање од једном дневно);
  • котао се ручно чисти и чисти, што такође захтева доста времена;
  • потребу за складиштењем одређених залиха угља или огревног дрвета у непосредној близини горивног склопа;
  • редовну проверу ефикасности димњака и стање вентилације у кући;
  • оштар пад ефикасности система грејања смањењем снаге котла.

Напомена: Посљедња точка за топле подове није толико битна, имајући у виду способност бетонске везице да игра улогу термалне батерије.

Упркос очигледним потешкоћама, водени под у сеоској кући са погоном на чврсто гориво има своје позитивне стране. Прво место овде је -аутономија За земљу у земљи, такав плус у систему грејања је, ако не и најважнији, онда кључ. Исплативост и ефикасност грејних јединица које раде на дрвету, дрвном отпаду, угљу или брикетима за гориво такође су важни аспекти које треба решити.

Начини повезивања котла на чврсто гориво са системом топлог пода

Решавање основног проблема

Главни проблем је да већина уређаја за загревање на чврсто гориво који се користе у приватним кућама - недостатак аутоматизације, на који смо навикли да користимо гасне или електричне јединице. У већини модела, заустављање котла се изводи у полуаутоматском режиму, котао је затворен, котао се гаси. Да ли принцип рада котла за грејање одговара чињеници да је кућа ефикасно радила на топлим подовима.

Топли под са технолошке тачке гледишта је опрема за коју постоји основно ограничење температуре грејања. Прегревање пода ће довести до чињенице да ће удобност у кући морати заборавити на неко вријеме. Радни котао снабдева топлотом већу количину топлоте него што је потребно за снабдевање круга грејања. Задатак се може дјелимично ријешити инсталирањем мијешајућег вентила или система електричне пумпе, који ће омогућити циркулацију врућег расхладног средства кроз цијеви. Међутим, у овом случају главна предност возила на чврсто гориво је њихова аутономија.

За референцу: препоручена температураповршина пода у стамбеним насељима не би требало да пређе 29-300С. Максимални праг од 33 степена дозвољен је у купатилима, у купатилима, где је подна облога углавном од керамичких плочица или керамичких плочица.

Често зими, када се у случају лошег времена крши снабдијевање енергијом стамбених зграда. У таквој ситуацији, заустављање циркулационе пумпе прети да прегреје не само уређај за грејање, већ и уништење главних јединица и елемената система за грејање. Враћање напајања доводи до повратка прегрејане расхладне течности у круг грејања који није у стању да издржи такве температуре. Као резултат тога, пробој и квар цијелог сустава гријања. Онда можете замислити!

Да би се заштитили од таквих проблема, боље је опремити аутономни систем грејања са додатним уређајима за уклањање вишка топлотне енергије. Котао се неће одмах искључити, а температура гријања, посебно ноћу, неће успјети. За вас, овај рад се може обавити додатним уређајима.

Први начин. Цоннецтинг радиаторс

Важно! Без инсталације тросмерног вентила (обично 3-8 ком. По броју контура), ваш систем грејања ће стално бити у опасности. Јединица за мијешање, опремљена тропутним вентилима, моћи ће у право вријеме ријешити проблем хлађења загријаног расхладног средства.

Имајући котао за грејањетопао под који ради на дрвету, довољно је инсталирати додатне радијаторе у кућу. Главни задатак који им је додељен је да надокнаде вишак топлоте који долази из радног уређаја за грејање. Врући носач топлоте биће слободан да циркулише на батерије, дајући вишак топлотне енергије. Обично се у ту сврху стављају 1-2 радијатора, у просторијама које повремено посјећују становници куће (ходник, подрум, надграђе).


Батерија од ливеног гвожђа је прилично способна да се носи са овом улогом. Радијатори од ливеног гвожђа подносе висок притисак (прегрејана пара). Главни задатак у току инсталације радијатора, добити велику површину топлинске снаге.

Напомена: на температури расхладне течности на излазу из котла на 45-600С, само инсталација додатног радијатора смањује температуру котловске воде за 5-8 степени.

Батерија је прикључена на такав начин да вода котла долази природно до ње. Систем, опремљен на овај начин, биће у стању да издржи значајно прегревање и да се не сруши. У овом случају, могуће је радити без експанзионе посуде када се ради о уређајима мале чврстоће на чврсто гориво, код којих комора за сагоревање има малу запремину.

Други начин. инсталација акумулатора топлоте

\ т

Ако имате велику кућу, можете преферирати поузданију и ефикаснију опцију. Термална батерија, другим речима, велики капацитет за сакупљање топлотног носача, успешно се носи са улогом регулатора температуре загревања расхладне течности.

Важно! Овдје је такођер потребно запамтити потребу за уградњом тросмјерног (термореактивног) вентила. По правилу, било који систем грејања не може без таквог уређаја.

Предложена схема јасно показује како је лако и лако извршити инсталацију складишних капацитета у опћем суставу гријања.

Према принципу рада - термичка батерија је исти хидраулични пиштољ, само великих димензија. Главни задатак који решава топлотни акумулатор је да одабере топлотну енергију. Радни котао ће загрејати носач топлоте, који долази први у складишни капацитет. Већ из резервоара, који је охлађен до жељене температуре, расхладна течност ће се разилазити преко круга грејања на топлом поду.

Обично се запремина таквог резервоара израчунава на основу односа - 40 литара по 1 кВ снаге уређаја за грејање. Са таквом техником, ви сте већ више неустрашиви да прегрејате опрему. Захваљујући акумулатору топлоте и ефикасности топлог пода, моћи ћете значајно да смањите количину горива која се улаже у котао. Штедња је очигледна!

Изаберите котао на чврсто гориво за топли под

Након што сте одлучили да у својој кући направите максималну удобност и удобност са котлом на чврсто гориво и системом "топлог пода", није потребно правити посебне илузије. Ова шема је тако осетљива и деликатна у раду, стога ће вам бити потребна стална пажња и контрола над радном опремом.

Како би бар на неки начин олакшали ствари у будућности,неопходно је стриктно узети у обзир јединицу за чврсто гориво.

Могуће је користити традиционалну јединицу на дрва, само тада ћете морати више времена посветити њеном одржавању. Ситуација изгледа боље са котловском опремом опремљеном аутоматизованим механизмом за испоруку горива. Добри у том погледу су машине на чврсто гориво. Постављањем бункера са пелетима поред грејне јединице, можете се ослободити много времена.

На пример: утоварни левак, у просеку 1-2 м3 горива у облику пелета, омогућиће непрекидни рад котла капацитета 50 кВ за скоро недељу дана. Систем гријања је практично заштићен од одлеђивања током вашег дугог одсуства.

Да би се избалансирали недостаци типични за традиционалне јединице на чврсто гориво, омогућили би се котлови типа пиролизе.

Чак и при ручном оптерећењу, потребно је само у потпуности оптеретити котловску јединицу 1-2 пута. Трајање сагоревања горива у пећи, присуство акумулатора топлоте у систему, физичка својства бетонске везе у комплексу омогућит ће потребну и угодну температуру унутар животног простора.

закључак

Процјењујући техничке могућности агрегата на чврсто гориво са очекивањем уградње у кућу с топлим подовима, можемо извући сљедеће закључке. Техничко решење у овом случају је одрживо. Котлови на чврсто гориво, заједно са топлим подовима, могу дати очекивани ефекат ако се одговорно приступи рјешавању проблема и не штеди на материјалима.

Треба имати у виду да систем топлих подова боље функционише са котловском опремом за чврста горива, када кућа има велику количину топлотне енергије, ради систем топле воде. Што је више топлотних тачака у кући, то ће ваше грејање бити ефикасније. За мале стамбене зграде да би остварили велику снагу уређаја за гријање, рачунајући на уградњу топлих подова, то се не исплати. Иначе ћете морати додатно ријешити проблем прекомјерне потрошње топлине.