Поравнајте плафон својим рукама - напојнице за кућног мајстора

Квалитативно изравнавање стропа - задатак је сасвим изводљив за кућног мајстора. Познавајући главне фазе технолошког процеса, лако је сами руковати. Биће потребни само алати и неке вештине изградње и поправке.

Предлажемо да се размотри неколико начина да се прикрију неједнакости и разлике у горњој граници како би се одабрала најприкладнија опција.

Технологија за суво и мокро спуштање плафона

Ако строп има празнине и неједнакости, постаће видљив након бојења или лијепљења тапета. Стога, пре него што наставимо са поправком козметике, плафон мора бити савршено раван. Колико је овај посао добар, зависи од крајњег резултата.

Према технологији примене, сви познати поступци поравнавања плафона могу се поделити у две групе: сува и влажна. Који ће дати предност зависи од стања површине и планираног буџета поправке.

технологија сирове једначине је погодна за постављање незнатних неједнакости. Радови на малтерисању се изводе користећи грађевинске смјесе. Гипс ће кориговати трење површине од 2 до 50 мм, за мање дефекте је боље користити кит. Мокри рад је тежак и дуготрајан. Ако је просторија под чистом завршном обрадом или ремонтом, на овај начин је најприкладније поравнавање стропа. У другим случајевима, морат ћете потрошити вријеме и на заштиту намјештаја од падарешење

суха методавам омогућава да поравнате било које, чак и значајне недостатке плафонских слојева. Прво, ово се односи на случајеве када је један зид у просторији виши од другог. Постоји неколико варијанти ове технологије:

 • уградња спуштених плафона
 • пресвучени споредним колосијеком или ПВЦ панелима
 • уградња конструкције затезног плафона

Свака од њих има своје минусе и плусе који се морају узети у обзир приликом избора. Ако се поправке обављају у просторији у којој стање стропа оставља жељени циљ, свака од ових технологија је савршена за изравнавање површине.

Карактеристике поравнања плафона уз помоћ малтера

Гипс је погодан за изравнавање флуктуација не више од 50 мм. Технологија се користи за прелиминарну припрему површина, али се може користити и као декоративна завршна обрада.

Малтерисање је идеална опција за стандардни дневни боравак са ниским строповима. За разлику од висећих конструкција, таква обрада не "краде" простор. Осим тога, овај материјал се одликује својом издржљивошћу и чистоћом околиша. Након заглађивања површина се може прекрити завршним декоративним слојем гипса, тапета или плоча.

Пре него што се поправи просторија, покријте под филмом. Рад на обради почиње темељним чишћењем плафона. Прво, уклоните стари слој површине са површине, ако је потребно, оперите базу.

Да би се посао обавио, потребно је припремити:

 • правило(за поравнање светионика)
 • капацитет за мешање раствора
 • малтер за жбуку
 • спатула
 • граната и пола руба
 • гумена спужва
 • Електричне бушилице са металном и мешачком млазницом

Ако је висока влажност у просторији кроз коју се формира калуп, боље је третирати таваницу посебном композицијом пре поправке, на пример, "Хомеенпоисто" из компаније "Тиккурила".

Кнауф "Бетоконтакт" се користи за бетонске радове, што омогућава побољшање приањања на третирану површину гипсаног слоја. Да би се смањила вероватноћа клизања и пуцања премаза, грундирани плафон ојачан армираном мрежом.

Боље је купити материјале од једног произвођача за поправку, што ће омогућити добијање чврстог премаза без пилинга.

Неопходно за поравнавање састава гипса припремљеног од суве мешавине, постепено додавање воде и темељито мешање. Раствор треба да остави конзистенцију као густа кисела павлака.

Најједноставнији начин да се постави горња граница је да се истакне инсталација свјетионика. Ово посебно важи за површине са значајним дисторзијама. Свјетионици су постављени на удаљености од пола метра један од другог. Да бисте проверили одступање од хоризонта, потребно је применити правило на површину плафона.

За почетак са ласерским нивоом, зид је означен, затим супротне тачке повезују линију риболова, која ће служити као оријентир. Да би се ставила ознака, гипсани раствор се баца преко плафона са широком лопатицом, а затим усклађује са правилом. Растегнута рибарска линија треба да пређелигхтхоусе центеред. Неопходно је чекати 12 сати на високо рјешење, у којем се налазе свјетионици. Онда можете почети.

Рјешење је бачено на подручје између сигнала, распоређујући смјесу користећи правило. Након што је малтер ухваћен, површина се пере влажном спужвом и поправља се са лопатицом за фасаде.

Када се локација потпуно обради, обележавање се уклања, а настала пукотина се полаже китом. Када се изравнавајући слој осуши, поново се обрађује првим слојем.

Жбукање стропа - процес дугог, временског и пуног циклуса понекад траје до три седмице. Ако је као украсни плафон тапета или цријеп, боље је чекати мјесец дана.

Суви начини нивелисања плафона

Облагање плафонског пода

Ако стропне плоче "хода" или преклапања имају значајне недостатке, напори жбуке ће бити узалудни, а новац који се даје за поправак бацаће се у вјетар. Након неког времена, премаз ће постати танак и напукнут.

Када површина стропа има мањи недостатак, може бити омалтерисана полимерним плочицама, причвршћена на љепило.

Прочитајте такође: Плочица од пене - модерна и јефтина опција за обраду таваница

Добро рјешење ће бити такозвани фалсхпоток.

Не само да успјешно скрива од жичаних или технолошких дизајна треће стране, већ и додаје модеран изглед просторији.

Као фалсхотолок може дјеловати споредни колосијек, шперплоча, ламинат па чак иметал Али најједноставнији дизајн је направљен од листова сухозида, који су фиксирани у летвама од дрвета или алуминијума.

Пре него што пређемо на плашт, потребно је извршити скелетну шему, на коју ће се причврстити суви зид. То можете урадити било ручно или било којим архитектонским програмом.

Завршна обрада почиње чишћењем плафона. Стари слој се механички уклања, полаже пукотине и гарантује површину. Онда на плафону обележите ознаке у просторима за монтажу. Након тога се носећи профил фиксира вијцима или типлама. Жица и комуникације затварају кутију.

Плоче сухозида се изрежу у елементе жељене величине, причвршћене на профилне вијке, постављајући корак од 15-20 цм, након чега се зглобови лијепе траком серпианкои. За ово користите ПВА или кит. Када је складиште потпуно сухо, шавови се чисте помоћу машине за вибрирање, на којој се растеже абразивна мрежа. Површина се заснива, након чега је могуће нанети боју.

Инсталација ПВЦ панела или споредних кола врши се по сличној шеми, с том разликом да се овдје не захтијева завршна обрада премаза.

Гипсана плоча - релативно јефтин завршни материјал, који се може успјешно користити за поправку свих просторија. То ће сакрити значајне неједнакости, пукотине и друге недостатке. Простор се може користити за постављање додатне топлотне и звучне изолације. Пошто је плоча сухозида прилично издржљива и флексибилна, геометријски облик такве конструкције може битибило кога Мора се запамтити да се материјал деформира када влага удари, па ако дође до цурења, премаз ће се морати замијенити.

Прочитајте и: Како поправити строп након протока

Монтажа система овјеса

Украсни панели, причвршћени на систем овјеса - још један прилично приступачан начин да се поправи неуједначен строп.

Материјал од којег се извршавају појединачни елементи може бити различит. При избору одговарајућег материјала треба обратити пажњу не само на изглед превлаке, већ и на његове технолошке карактеристике (отпорност на влагу, чврстоћу, звучна изолација).

Најчешћи су панели од минералних влакана, сухозида, пресованог папира, иверице.

Треба напоменути да за поправке у стамбеним насељима мале величине није прикладан спуштени строп. Простор је лишен најмање 15 цм висине.

Висећи системи се дијеле на отворене и затворене. Разлика између њих је у томе што у једном случају рубови оквира остају на уму, ау другом се пажљиво скривају.

Осим тога, прихваћају се висећи плафони за подјелу на плочице и трачнице. Потоњи су монтирани на спуштеним гумама, у које су уметнуте металне шине.

Процес уградње панела се састоји од неколико фаза. У почетку, изведите шематску ознаку, која означава локације носача. Затим је оквир металног профила повезан са причврсним елементима. Као резултат тога, треба постојати нека врста решетке са ћелијама у којима се постављају плоче.

Уградња затезног плафона

Један од најбржих начина за сакривање неједнакости је уградња тензија.

Такав план није лако извршити сам за себе због неопходних алата и опреме. Шта вам је потребно да направите напонски плафон:

 • перфоратор
 • хеат гун
 • цилиндар за гас
 • ласерски ниво
 • оф тхе довел
 • чекић са одвијачем
 • Нож

Причвршћивачи су боље купити одједном са залихама. Што је мањи размак између типла, мања је вјероватноћа да ће завршени строп бити испран.

Поред алата, за овај начин обраде, морате купити посебне материјале. За уградњу ће бити потребне профилне шипке (багет), метал или пластика. Од њих се захтева да држе затегнуту мембрану. Потребан отисак се одређује на основу обима просторије. Могуће је узети са малом резервом, у случају грешака у калкулацијама.

Сам напонски плафон је филм или тканина. Доступан у разним опцијама, од штампања фотографија и завршетка црно-белог.

Прва фаза уградње затезних плафона - обележавање зидова. Прво, мјере своју висину, а затим стављају у кутове наљепнице које се затим спајају. Добијена линија ће постати место за постављање багета. У исто време, морате да видите како ће се поставити тензиони плафон од главног. Минимална удаљеност је 3 цм, али ако планирате да поставите равну лампу или групу уређаја за осветљење, потребно је да повећате удаљеност.

Постављање багета на зидове се изводи у три варијанте. Овде ћемо погледати методу спајања. Он ће бити погоднији за новорођенче него за харпун, што захтева неко искуство.

Пре почетка инсталације избушите рупе на растојању од 7 цм кроз профил, кроз који ће се уметнути типлови. Пошто дизајн мора да издржи тежину платна, посебну пажњу треба посветити поузданости носача.

Након постављања на профилни зид, почети припремати причвршћивање уређаја. Снага лампе не треба да пређе 50 вати. Шема расвјете треба унапријед осмислити и провјерити, јер ће растављање сустава бити проблематично. Плафони су обешени на металне адаптере, чија је дужина размак између плафона и затезних плафона. Између платна и рубова стропа постављена је термоизолацијска трака. Такође треба имати на уму да цевоводи, каблови и други системи не би требало да додирују плафон напетости.

На крају ове фазе идите директно на инсталацију платна. Пре него што се ова просторија загреје на температуру од 40 степени помоћу термалног пиштоља.

Рад почиње са фиксирањем такозваног основног угла. Материјал се извлачи из паковања, загрева до повећања величине. Након тога, тканина је причвршћена у једном од углова просторије, а затим око обода. Пошто се растезљиви строп мора обавити брзо, једна или двије особе ће требати помоћ. Материјал је сигурно причвршћен шиндром, а формирани набори се заглађујугријање Вишак сече оштрим ножем. Када се материјал охлади, поново треба да се смањи на потребну величину.

Када поравнате плафон мокрим или сувим поступком, морате слиједити упуте и придржавати се технологије. Важну улогу игра избор материјала који треба да буду високог квалитета. Само у овом случају, резултат поправке ће задовољити око много година.