Поправите домаћи вентилатор на примеру Скарлета

Ако се покварио кућни навијач, немојте журити да га понесете да поправите и, штавише, баците. У неким случајевима, кварови су тако једноставни да не захтијевају посебне професионалне вјештине како би их елиминирали. У таквим околностима, поправак собног вентилатора својим рукама не одузима много времена, а уштеда трошкова - значајна. Позивање мајстора сада у неким услугама сервиса кошта најмање 300 рубаља, да не спомињемо рад, замену делова и цену самих детаља у услугама ...

Вентилатор не ротира . Проверите напон у утичници помоћу тестера или мултиметра. Или можете укључити било који уобичајени кућански апарат (глачало, пуњач за мобилни телефон и друге) за дијагнозу снаге утичнице.

Увјерите се да је напајање у утичници, одврните поклопац кутије с прекидачима на постољу вентилатора.

Будући да се вентилатор не окреће када је тајмер укључен, а било које дугме за брзину (0; 1; 2; 3), логично је претпоставити да напон прекидача није испоручен или да је мотор неисправан.

У кутији ћете видети прекидач брзине електромотора и механички тајмер (временски релеј). Једна жица за напајање иде директно на контакт електричног мотора, други кроз тајмер и 4 дугмета прекидача на различите намотаје мотора. Прије свега, потребно је провјерити поузданост контаката прекидача и интегритет жица.

То се може урадити помоћу мултиметра, провјером напона на излазутимер Да бисте то урадили, његов прекидач мора бити у положају "ОН". Након тога, секвенцијално укључите дугмад за брзину, проверавајући напон на излазу сваког дугмета.

Из безбедносних разлога, препоручује се да се провери интегритет кола мултиметром, у режиму позива, без повезивања вентилатора на мрежу.

У нашем случају, тест показује да нема струјног круга кроз тајмер, вентилатор просторије не ради због грешке у контактној групи тајмера.

Контакти су двије бакрене плоче које се затварају погоном под притиском ротирајућег диска прекидача тајмера. Када је подешено на подешено време, диск улази у слот на диску прекидањем контаката. Одсуство електричног круга може бити узроковано трошењем погонског механизма који не притиска довољно плочу или оксидира контакте.

Методе решавања проблема

Тијело тајмера је прозирно, сви механички зупчаници, погон и положај контаката су видљиви.Сложеност и независна замена детаља тајмера је да није препоручљиво одврнути и отворити поклопац .

Зупчаник зупчаника тајмера има уграђену опругу, а осовине зупчаника су притиснуте у гнијезду горњег поклопца који има елементе за држање. Отварајући поклопац, отпустите опругу, зупчаници ће се котрљати и летјети у различитим смјеровима. Сличну поправку собног вентилатора треба извршити са вештином часовника.

У кућним условима лакше је избушити рупу О 5-8 ммпреко пинова, кроз које ће пинцета моћи савити плоче или очистити контакте. Отвор тајмера неће бити погођен, онда га можете ставити са транспарентном траком. Након враћања контакта, укључите вентилатор и проверите рад у свим режимима, са позитивним резултатом, пројектујемо га у првобитно стање.

Ако се погонски механизми и контакти тајмера не могу покренути, можете га искључити из круга тако што ћете спојити жицу директно на улазни терминал типке "0" прекидача брзине. Ова поправка вентилатора је завршена.