Плафон у купатилу од пластичних панела: ПВЦ селекција и уградња

Постало је веома модерно инсталирати плафон у купатилу од пластичних панела, јер таква површина изгледа веома естетски, али ПВЦ је врло практичан материјал. Осим тога, пластични панели, за разлику од стропа од алуминијумских панела, су лагани, изгледни изглед, високе декоративне особине, лако се пере, обрађују и инсталирају. Али то нису све предности ПВЦ панела.

Предности пластичног плафона у купатилу

Плафонски панел у кади може издржати константан утицај влаге и високих температура. Плафонска пластика ће минимизирати трошкове поправке од могућих поплава сусједа горе, јер ПВЦ не упија влагу, не пресушује и не бубри под утјецајем воде. Пластични плафон је врло хигијенски и не ствара услове за развој штетних микроорганизама (плијесни и гљивица).

Плафон у купатилу од пластичних плоча не захтева хидроизолацију постојеће плафонске облоге. Испод ПВЦ панела уклањају се све жице, цеви, вентилациони канали и друге комуникације. То вам омогућава да направите прекрасан строп на више нивоа, као на слици испод, шарени, користећи разне дизајнерске пројекте.

Ова површина има одличну рефлексивност, што ће учинити собу лакшом, тако да ће расвјета трошити мање струје. С обзиром на практичност материјала, могућност поправљања купатила властитим рукама и приступачне вриједности, за многе од стропа њихових ПВЦ панела је одлично рјешење.

Ако одлучитеАжурирајући плафон у купатилу, онда је уградња пластичних панела са рефлекторима једна од најбољих опција. У овом случају, пластичне плоче се монтирају на летву помоћу специјалних вијака или кламерице. Хајде да се задржимо на томе како да направимо ПВЦ плафон својим рукама.

Како одабрати пластичне панеле за купатило?

Палета боја пластичних панела је веома широка и разноврсна, што ће увелико поједноставити задатак састављања боје плафона од пластике, што ће бити у складу са остатком купатила. ПВЦ панели су направљени од поливинилхлорида. Овај термопластични полимер је апсолутно сигуран и такође има високе перформансе.

Форма за ослобађање изгледа као траке дужине од 2,6 до 6 м. Подијељене су на плоче на стропу и зиду, цијела разлика је само у тежини. Панели дизајнирани за плафон су лакши од оних који се третирају зидовима, што процес инсталације чини много практичнијим.

Према структурним карактеристикама може се поделити у три врсте:

 • Јеврозхани - изгледа као трака дужине 10 метара са широком бравом;
 • "Полка" - изгледа као европско крило, али са уским дворцем;
 • бешавни широки панел без браве.

Ширина трака за плафон се креће од 240 мм до 375 мм. Дебљина је у распону од 5 до 10 мм. Палета боја је прилично разноврсна, купац се нуди као једнобојни модел и са разним текстурним цртежима.

Већина људи преферира бешавне пруге које су за њимаМонтирани су, стварајући илузију монолитног премаза.

Приликом избора ПВЦ панела, запамтите неколико тачака:

 1. Дебљина панела у купаоници не смије бити мања од 8 мм. Плоче суптилније пластике, освијетљене рефлекторима, проћи ће свјетлост и тако учинити ваш плафон готово прозирним, чиме се излаже цијела структура привјеска.
 2. Обратите посебну пажњу на број серије, пошто је материјал из различитих серија често веома различит у боји.
 3. За прераду је препоручљиво дати предност неутралним и мирним тоновима и нијансама. Панели са светлим нијансама неће бити досадни у будућности, као и да могу визуелно проширити просторију, која ће бити јефтина на ниским строповима високих зграда.

Због широког асортимана производа, неће бити тешко пронаћи најбоље дизајнерско решење које ће претворити ваше купатило у удобну просторију у којој можете да се опустите док будете водили процедуре.

Направити плафон у купатилу од ПВЦ панела под силом чак и новајлија у грађевинарству, упркос очигледној сложености инсталације.

Како израчунати количину материјала?

За прецизне прорачуне оптималне количине потребног материјала, прво морате израчунати површину плафона множењем његове дужине по ширини. Резултат је подељен на област која прекида један панел. Информације о томе су написане на пакету.

На примљене податкедодати 15% на резове, заокружити број на целину. Одаберите траке како бисте имали што мање маказа. Да би се избегао велики број обрезаних површина, покупите панеле чије су димензије вишеструке величине плафона.

Потребно је више времена за израчунавање броја металних профила. Да бисте олакшали свој задатак, нацртајте смањени план таванице, дуж зида, нацртајте неколико паралелних линија које се налазе на удаљености од око 60 цм. Профили се уграђују преко правца уградње панела.

За постављање плафона од пластичних плоча, многи користе исте профиле као и за уградњу гипсаних плоча:

 • 2.5 * 6 цм - цд носећи профил за израду ребара за укрућење;
 • 2,5 * 2,5 цм - почетни профил уд за монтажу на зид.

За руковање купаоницом с малом површином, можете одбити инсталацију водилица профила. У таквој ситуацији, плафонски плафон је инсталиран на овјес.

Потребан број стропних постоља за израчунавање је најједноставнији задатак, само подијелите периметар стропа на дужину једног сегмента који има 3 метра.

Упамтите да је потребно израчунати потребан број саморезних вијака и типла потребних за фиксирање конструкције и причвршћивање панела.

Ако је потребно, летва се може израђивати од дрвених греда, причвршћујући оквир на зид помоћу конзола. То ће смањити трошкове и поједноставити процес постављања плафона. Међутим, дрвени елементи се прво морају обрадити импрегнацијом која одбија влагу.

Припрема стропа за уградњу ПВЦ панела

За уградњу плафона од пластичних плоча потребно је:

 • метални профил, панели ће бити причвршћени на њега;
 • ПВЦ панели;
 • одвијач;
 • бушилица;
 • од монтаже;
 • нож;
 • течни нокти;
 • "Круна" за резање отвора под уграђеним елементима.

Прво морате уклонити стари поклопац са стропа. Није потребно изједначити флуктуације на пећи, али ако се обради, биће прекривене гипсом - препоручује се да се уклони. Третирана пећ се третира антифунгалним материјалом.

Након завршетка ових операција, можете извршити означавање површине. Ово се ради уз помоћ хидрауличног или ласерског нивоа. За оријентир можете узети зидане плочице под условом да су затворене тачно на нивоу. Да бисте подесили правац равнине плафона, на једнакој удаљености од периметра шава налазе се ознаке на којима ће се монтирати водећи профил.

Величина повлачења структуре овјеса са главног стропа зависи од тога како ће се користити простор на стропу.

Ако одлучите да монтирате лампе на плафон, не заборавите да морате да се повучете на растојању од 7-10 цм.

Монтажа пластичног плафона у купатилу

Дакле, све је спремно за инсталацију - израчунава се потребан број ПВЦ панела, купује се потребан материјал, алат је спреман.

Профил мора битиПричвршћује се за плафон кораком од 50 цм помоћу специјалних металних вјешалица. Приликом фиксирања профила стропа, удаљите се од подних плоча до удаљености потребне за уградњу стропних елемената.

Сада размотрите детаљно како инсталирати пластични плафон за купатило:

 1. Када користите ниво, поставите етикете на зидове на местима где ће се монтирати зидни профил, на њега ће бити причвршћени панели и лајсне. За то се узима профил за инсталацију сувог зида.
 2. Након обиљежавања бушилицом, одвијачем, типлама и завртњима на ободу купељи, метални профил је фиксиран, као на фотографији, или дрвена греда, као на видеу.
 3. Течни нокти или вијци за метални профил, причврстите пластичну плочу, уметните пластичне плоче у њу.
 4. Користите нож, електрични алат, нож или бугарску за сечење плоча дуж дужине прије уградње. Да би спојеви између панела били најмање видљиви, траке треба поставити преко улаза у просторију.
 5. ПВЦ панели су удубљени један по један, уметнути у подну плочу и причвршћени на профил помоћу вијака и одвијача.
 6. Вијци се најбоље затежу директно кроз пластичну плочу ближе зиду, а тачке монтаже ће тада бити прекривене лајснама.
 7. У зависности од величине изабраних лампи, потребно је одрезати отворе одговарајућег пречника. Ове рупе се режу у ПВЦ панелима посебне круне жељеног пречника, ножаили електрична локомотива.
 8. Када инсталирате панеле већ морате да се пробудите и разведете ожичење да бисте повезали уграђена плафонска светла. Жице потребне дужине већ морају бити спојене на кутију. Када се монтирају панели, крајеви жица морају бити изоловани изолационом траком.
 9. Светиљке се најбоље повезују паралелно, јер ако један експлодира, други настављају да раде.
 10. Приликом уградње панела са отворима за лампе, рупе пролазе кроз жице за спајање, које тада нису морале да претражују испод панела.
 11. Инсталација последњег панела се врши на следећи начин. Прво, измерите растојање од зида узимајући у обзир базну плочу до претпоследњег панела, након чега се панел подрезује тако да се затвори. Стропна плоча се поставља на задњи панел, након свих ових операција, враћа се на претпосљедњи панел.
 12. Након инсталирања задњег панела, потребно је само очистити страну повезивања без стартног профила. Из деинсталиране почетне шипке, пажљиво одрежите подложну плочу грађевинским ножем, намотајте траку и употребите заптивач да се залијепи за сакупљену тканину.

Савет: помоћу ПВЦ панела можете визуелно променити величину просторије тако што ћете их поставити у жељеном смеру. Можете их чак и причврстити дијагонално, што је изузетно ријетко, иако је ово занимљиво дизајнерско рјешење. Када сте сами направили свој плафон, можете значајноуштедите новац, и добијате много позитивног из процеса, јер је веома лепо урадити нешто за себе.

Нудимо вам фотографије примера прелепог плафона у купатилу: