Како осликати плафон у купатилу

Када се завршава плафон у купатилу чешће се користе керамичке плочице, пластичне плоче или касете. Међутим, бојање плафона у купатилу може бити добра одлука. Главна ствар је да се правилно изабере одговарајући лак и лак и да се примени технологија фарбања, што се тиче квалитета таквог премаза у влажној просторији, намећу се посебни захтеви.

Предности употребе боје за плафон у купатилу

Боја није најотпорнији, трајнији и чак естетски материјал. Међутим, она има достојанство, захваљујући чему може постати први кандидат при избору опције за третман купатила.

Предности боје укључују такве карактеристике:

 • једноставност и висока стопа примене - овај материјал ће бити бољи избор ако се поправке врше у кратком року
 • профитабилност - чак и квалитативна, много јефтинија пластика и више плочица
 • обојени строп не смањује просторије, док ће висеће конструкције бити уклоњене најмање 10 цм. Са правим избором боје, напротив, визуелно ће повећати количину простора
 • боја стропа се може промјенити у било које вријеме - нијансе, текстуре и текстуре има много, варијације дизајна могу се мијењати са завидном правилношћу
 • хигијена
 • отпорност на различите утицаје
 • Једноставност ажурирања покривености у случају оштећења

Ово су само опште предности боје; у купатилу може показати и такве особине као што су отпорност на воду, отпорност на температурне флуктуације,лако се пере и још много тога - само треба да га правилно изаберете.

Боја за плафон у купатилу

У прошлости, када су постојале само уљане боје, бојање стропа у влажној просторији није била најбоља идеја - под утицајем влаге материјал је био разграђен, излучивао је токсична једињења у зрак и постао храњива твар за развој гљивица и бактерија. Међутим, данас постоје модерни боје и лакови који су погодни за употребу у свим условима.

Захтеви за боје за купатила

Да би се осигурало да је насликан плафон безбедан за здравље и да задржи свој оригинални изглед дуже време, боја мора да испуњава следеће захтеве:

 • отпорност на влагу. Овај критеријум је најважнији, јер се без њега премаз једноставно ставља под дејство паре
 • .
 • присуство антифунгалних и антибактеријских додатака није дозвољено да формира калуп на плафону
 • отпорност на кућне хемикалије, тако да се премаз не раствара приликом прања плафона
 • чистоћа животне средине
 • отпорност на високе температуре
 • добро приањање на површину

Према свим овим критеријумима, боје на воденој основи, које на плафону чине водоотпорни заштитни филм, постају најбољи избор. Бојење зидова и плафона у купатилу се може обавити коришћењем три врсте водено-емулзионих материјала:

 1. На основи акрила и латекса

Веома еластична и може затворити мале пукотине, што поједностављује припрему главне површине прије бојења. Брзоисушити, одбити загађење. Имају одличну адхезију на површину.

 1. Силикати

Имају алкалије у свом саставу, штитећи на тај начин строп од плијесни и бактерија које воле кисело окружење. Они су мање еластични, али јачи од латекса.

 1. силикон

Комбинујте предности других врста боја. Водоотпорне су, али паропропусне, отпорне на загађење. Еластичнији од акрила. Слој боје затвара пукотине до 2 мм ширине. Попут силиката, они поседују механичку снагу и отпорност на бактерије. Једина мана силиконских боја је висока цена.

Било која од ових врста боја ће бити добра за себе када се користи у затвореном простору са купатилом. Најпопуларније су акрилне боје на рачун оптималног односа цене и квалитета.

Критеријуми за избор боје

Избор боје данас је најједноставнији - у банкама са њима су назначене све потребне информације и директно је записано да ли је одређена опција погодна за употребу у влажним подручјима. Приликом избора остаје да се узме у обзир само боја боје и репутација произвођача.

Боје на воденој основи се углавном производе у белој боји. Добро се уклапа у купаоницу, али ако се бијела боја не комбинира са стилом собе и бојом зидова, може се жртвовати додавањем пигмента. Омогућите у трговини за малу додатну накнаду, можете промијенити боју и себе - потребно је додавати боју постепено, одмах на цијелу количину боје, темељито мијешајућихер.

Како осигурати да боја испуњава захтјеве? Потребно је само да купите материјале од проверених произвођача (Тиццурила, Тек, Делуке). Ако се цена њих чини прецијењеном, можете обратити пажњу на производе мање познатих компанија. Потребно је проверити:

 • присуство званичног сајта од произвођача
 • критике о томе на Интернету
 • Доступност сертификата о квалитету производа
 • исправност ознаке - на посуди са бојом треба да буде изјава о примени, датум производње, рок трајања

Главна ствар - куповати производе у добрим трговинама, консултовати се с пријатељима - ту је варао много мање вјероватно него тржиште.

Технологија бојења стропа

Најлакши начин да се наслика строп је ако је боја већ обојана. Треба имати на уму да нису сви типови боја међусобно компатибилни; Материјал боје силике не укључује акрилне и силиконске производе. Ако је плафон чист, мора се унапријед припремити.

Алати и материјали

За бојење, следећи сет алата мора бити припремљен:

 • ваљак са кратким или средњим гомилом - боја ће бити још тања
 • пладањ који се препоручује да буде прекривен полиетиленом или фолијом
 • четка за фарбање за тешко приступачне површине
 • велике и мале лопатице и шмиргл папир за припремне радове
 • мердевине
 • Комбинезони и заштитне наочаре

Што се тиче материјала, то ће бити потребнокит за изравнавање површине стропа, прајмер - осигурат ће побољшање пријањања боје са стропом - и саме боје.

припрема стропова

Припрема површине врши се следећим редоследом:

 1. Плафон уклања стари премаз лопатицом;
 2. Неједнакости и недостаци површине се полажу китом;
 3. Површина је брушена брусним папиром или брусилицом - строп у купаоници испод боје мора бити савршено глатка, тако да се премаз положи равно;
 4. Ставити прајмер према упутствима произвођача. Обично су вам потребна два слоја. Препоручује се употреба антибактеријског првог премаза.

Пре фарбања пожељно је осушити купатило јер би строп требао бити савршено сух, тако да је завршна обрада високог квалитета и лакше је бојати. За овај простор се не би требало користити неколико дана, препоручљиво је затворити воду и по потреби третирати површину топлинским пиштољем или грађевинским сушилом за косу.

цолоринг

Ако је плафон прописно припремљен, процес бојења не траје много времена и неће узроковати потешкоће. Бојење се врши на следећи начин:

 1. Боја се разблажује водом до мешавине млека и темељито меша;
 2. Ако је потребно, боја се додаје материјалу и антифунгалним адитивима;
 3. по ободу стропа се наноси трака;
 4. Главна површина површине је обојена тракама које се преклапају (око 5 цм). Из ваљка треба истиснути вишак материјала;
 5. Када се први слој осуши, наноси седруга је окомита на прву.

По завршетку фарбања у купатилу не би требало бити пропуха, температура би требала бити као што је наведено у упутама произвођача - то ће омогућити равномерно сушење боје.

Дакле, правилним избором материјала и придржавањем технологије рада, бојење плафона у купатилу ће постати не само буџет, већ и веома квалитетна опција за декоративни украс.