Опскрба топлом водом у приватној кући: што требате знати?

Снабдевање топлом водом се састоји од цеви, чији је задатак да доведу воду до непосредног места коришћења и бојлера. Ако су цијеви релативно једноставне:

  • са отвореним полипропиленским цевима се користе:
  • приликом уградње дубоко у зидове и под користи се поузданије полиетиленске ПЕКС цеви.

Избор грејача воде је много шири.

Међутим, упркос очигледној разноврсности, методе загревања воде су сведене на две опције: или гасом или коришћењем електричне енергије. Наравно, постоје и друге опције за загријавање воде, на примјер, кориштење котла на круто гориво, пећи, соларних панела, кориштење других извора енергије, али је то прилично изузетак.

Ако се главни гас доводи до зграде, најпогодније варијанте ће бити плински бојлер (гасна колона) или двокружни гасни котао за грејање.

Ако нема гаса у кући, па чак и не очекује, онда постоје опције са бојлером - акумулационим електричним гријачем, проточним гријачем и другим кругом котла за гријање.

Најважније је не погрешити у израчунавању потребног капацитета, јер у одсуству топле воде, не може сваки члан породице да га слободно користи, и ако ће вишак морати да плати астрономске рачуне за загревање неискоришћене воде. Капацитет (и запремина) потребне опреме зависи, прво, од цене топле воде током дана, а друго, од количинеистодобно укључени и дизалице.

Како се израчунава просјечна потрошња топле воде по дану?

Сваки члан породице (укључујући чак и новорођенчад) у просјеку троши 60-80 литара. врућа (+ 55 ° Ц) вода. Вода се загрева од 1 до 8 сати, у зависности од капацитета и запремине котла. Котлови мале запремине се брже загревају, али и довољно воде за једнократну употребу, а онда морају чекати да се опере следећи. А до купатила и апсолутно је потребно до 80 литара. вода из котла, односно волумен котла мора бити најмање 150 литара.

Ако постоји главни гас или довољно јака и непрекидна струја, има смисла размишљати о проточном бојлеру. А највећу профитабилност и аутономију осигурава кориштење неколико типова бојлера у кући.