Оквир за изједначавање потенцијала је детаљан и ефикасан

У нашим становима и кућама, индустријским просторијама и канцеларијама у којима радимо, потпуно опремљеним металним оградама и објектима, истовремено додирујући који се може упасти у зону потенцијалне разлике. Да би се то избегло, потенцијали се морају изједначити. Како то радити практично? Повежите све постојеће елементе проводника у кући. Овакав систем изједначавања потенцијала (СПС) ствара безбедно окружење за људе. Један од елемената ПУП-а је оквир за потенцијале изједначавања (ПУ).

О овим ПМС и ПУ-има ћемо говорити детаљније, али прво да погледамо практичне примјере, што је разлика у потенцијалу у обичним становима и гдје се он појављује.

узроци

Сви смо учили физику и запамтили да сам потенцијал не представља никакву опасност. Морате бити опрезни у погледу потенцијалне разлике.

У становима, потенцијална разлика у цевима и кућним апаратима може бити услед следећих околности:

 1. Изолација жице је оштећена и долази до цурења струје.
 2. Било је лутајућих струја у уземљивачком систему.
 3. Прикључивање електричне опреме је погрешно.
 4. Статички електрицитет је детектован.
 5. Електрични уређаји су неисправни.

опасност

Сећаш се из школе? Сваки метални објекат проводи електричну струју. У нашим домовима такве ствари су свуда. То су цеви система централног грејања, цеви за хладну и топлу воду; батерије и грејачи за пешкире; кутијавентилација и дренажа; метална кутија било којег електричног уређаја.

У општим комуникацијама, металне цеви су међусобно повезане. Размотрите једноставан пример. Поседујемо купатило са грејном батеријом и туш кабином. Ако изненада између ова два елемента постоји разлика у потенцијалима, а особа у једном тренутку додирне и батерију и туш кабину, то ће бити изузетно опасно у смислу електричног удара. У овом случају, људско тело игра улогу скакача, на који протиче електрична струја. Пут његовог тока нам је познат из закона физике - од потенцијала великог значаја до мањег.

Још један типичан примјер, ако се на цијевима водовода и канализације појављују различити потенцијали. Када постоји цурење струје у водоводној цеви, постоји шанса да се особа поби док се купа у купатилу. То ће се десити у случају да се особа налази у купатилу са водом, док отвара туш и додирује славину славине. Да би се избегли овакви проблеми, потребно је изједначити потенцијале.

Ситуација када постоји напетост на цевима у стамбеној згради приказана је на овом видеу:

врсте

У циљу изједначавања потенцијала постоје два система, о којима ћемо говорити детаљније.

основно поравнање

Главни је главни систем изједначавања потенцијала, у скраћеном облику назван ОСУП. У суштини, овај систем је контура која комбинира неколико елемената:

 • најважније -главну сабирницу уземљења (ГЗСХ), која комбинује све остале елементе на њој;
 • све металне арматуре вишеетажне стамбене куће;
 • громобранска заштита зграде;
 • систем грејања;
 • детаљи и елементи индустрије дизала;
 • вентилациона кутија;
 • металне цеви за водовод и одвод воде.

Свака зграда има уређај за дистрибуцију каблова (ГРП), у којем је инсталирана главна сабирница за уземљење (ГЗХ). Повезује се са петљом уз помоћ челичне траке.

Раније, није било потребно бринути, сви метални елементи су били уједињени и није било предуслова за различите потенцијале. Ако је на цијеви постојао потенцијал, уз пут најмањег отпора, он је мирно отишао на тло (такођер се сјећамо да је метал одличан струјни водич).

Сада се ситуација промијенила, многи становници приликом поправки у становима мијењају металне цијеви за полипропилен или пластику. Због тога је цјелокупни ланац разбијен, батерије и пешкири остају незаштићени, јер пластика нема проводну способност и није повезана са уземљењем кућишта. Замислите да сте напустили металне цеви, а комшија са дна је променио све на пластици. Када постоји потенцијал на вашим цевима, он нема куда да оде, пут до земље прекинуо је комшин пластичне цеви. Дакле, постоји разлика у потенцијалима.

Постоји главни проблем у главном систему. У вишеспратним зградама, комуникациони путеви су веома дуги, збогово повећава отпорност проводног елемента. У величини потенцијала на цијевима првог и посљедњег ката бит ће опипљива разлика, која је већ опасна. Стога се ствара додатни систем изједначавања потенцијала, који се монтира на сваки стан појединачно.

додатно изравнавање

Додатни систем изједначавања потенцијала (скраћено име ССУ), монтиран у купаоницама, комбинира сљедеће елементе:

 • метална туш кабина или купатило;
 • вентилациони систем, када је његов излаз у каду направљен од металне кутије;
 • грејачи за пешкире;
 • канализација;
 • металне цеви за водоводну, грејну и гасну индустрију.

Али ево кутије изједначавања потенцијала који су већ потребни. Сваки од горе наведених објеката спојен је одвојеном жицом (једножилни, изведба материјала - бакар), други крај је уклоњен и спојен на ПМУ.

Моунт

ЦПУ варира у зависности од тога како је зграда конструктивно конструисана и где ће сама кутија бити монтирана:

 • у чврсти зид;
 • у шупљи зид;
 • на површину зида (метод отворене инсталације).

То је тело од пластике, унутар којег је главни елемент - сабирница за уземљење. Израђен је од бакра и има попречни пресјек најмање 10 мм 2.

Бакрене жице из објеката водоводне, грејне и гасне инсталације повезане су на ову сабирницу преко конектора на њој; бити у собиелектрични уређаји, као и утичнице и расвјетна тијела инсталирана у купаоници.

Прикључивање жица на наведене елементе настаје због вијчаних спојева или стезаљки. Понекад користе посебна контактна сочива, у овом случају, метална веза између осигураног елемента и жице ће бити посебно издржљива. За систем изједначавања потенцијала у опасним ситуацијама потребан је поуздан контакт. Због тога, место на цеви, где ће се монтирати стезаљка, треба очистити до металног сјаја.

Унутрашња гума са засебном бакарном жицом, која се зове заштитни ПЕ-проводник, спојена је са штитом улазног кућишта и преко ње се директно повезује са ГОСТ-ом. Секција ПЕ проводника мора бити најмање 6 мм 2. Важан услов, ако одлучите да положите ову жицу у под, не би требало да се преклапа са другим кабловима.

Таква кутија је као средња веза између свих уземљивачких елемената и уводног штита. Врло је згодно да је сваком елементу довољно да прошири постављање само на ПУ, а не на опћи стамбени штит.

Када је ожичење направљено од пластичних цеви, жице из славина за славину и миксера су повезане са ЦПУ-ом.

Прије постављања СУМ-а, морате знати како је тло у кући. Ако је систем ТН-Ц (када су заштитни водич ПЕ и радна нула спојени у једном проводнику), не можете направити поређење. Ово ће изазвати опасност за друге сусједе ако немају такав систем.

захтјеви

Приликом постављања пливања морате се придржавати неких захтјева и правила:

 1. Инсталација у купатилима и купатилима је обавезна. Прво, у овим просторијама има много металних ограда и површина. Друго, ту је велики број електричних уређаја. Треће, у овим собама увек постоји висока влажност.
 2. Кутија је постављена на мјесту гдје се држе водоводне цијеви.
 3. Неопходно је спојити сву електричну опрему на коју постоји слободан приступ (то је прије свега случај бојлера за гријање водом, перилица рубља), као и водеће елементе треће стране.
 4. Приступ ПМУ треба да буде бесплатан.
 5. Инсталација ПМУ-а је забрањена када је уземљење инсталирано без проводника за уземљење (методом уземљења).
 6. СДУ-ови се не могу повезати на петљу.
 7. ССУ-ови на целој дужини, почевши од ЦПУ-а у купатилу и до уводног штита, не могу се подерати. Забрањено је уградити у овај круг било које прекидаче.

Коначно, желио бих рећи, не бркати појам изједначавања и изједначавања различитих потенцијала. Изједначавајућа средства за електрично спајање проводних елемената како би се повећали њихови потенцијали. Изједначавање је да се смањи разлика потенцијала на поду или површини тла (напон корака).

Ако немате довољно искуства са електричном енергијом, не морате сами да се бавите овим послом, верујте му професионалцима. Између осталог, специјалиста након завршетка инсталационих радова мора још да измери отпор тла, и проверити присуство ланца измеђуелементи за уземљење.