Обрезивање Цлематис у пролеће

Цлематис - коврчава љепота вашег врта! Ове биљке, које се зову и Ломоносов, многи сматрају да је тешко култивисати. Међутим, то није случај, брига о Цлематис-у није тежа од исте руже. Она такође покрива зиму, а на пролеће се зали, отпушта, третира по потреби. И што је најважније - правилно обрезивање Цлематис-а у пролеће или јесен. А онда ће резултати бриге ломонозе задовољити вртлара лепим, здравим залисцима са бујним цватовима. Сама биљка је и зељаста и дрвенаста, последња најчешћа варијанта. Пролећни рад повезан са Цлематис-ом, посебно се не разликује од неге других вртних биљака. Исто опуштање, веединг, залијевање, затезање, малчирање, ако је потребно, уклањање вишка влаге и обично резање. Како ћемо у пролеће обавити орезивање деколтеа, то ћемо рећи у нашем чланку.

Какво је обрезивање Цлематис пролећа

Обрезивање је неопходно за Цлематис за обилну цватњу и добру рестаурацију грмља, за превенцију кондензираног грма и цвјетања цвијећа. Она то ради у јесен, али регулише резидбу - у било које доба године. Да би се повећао период цветања у прољеће одсећи слабе и танке изданке, у љето одсећи 2-3 секундарна јака корака, како би се стимулирала појава новог и дуготрајног цватње. Многе сорте у првој години након садње брзо расту на рачун саме стабљике. Стога, ово стабло треба одрезати, остављајући пар јаких бубрега. Такво обрезивање Цлематиса доприноси томедаље ће бити много подлога.

Препоручујемо читање наших других чланака

Главне Цлематис групе

У суштини, пресијецају клип на јесен, прије него што скрију грмље. Али ако то нису урадили на време, онда се то може поправити. Да би се Цлематис орезао у пролеће да би био тачан, морате знати којој групи припада. Све Цлематис су подијељене у додатне 3 групе, овисно о раздобљу цватње, а то овиси о времену полагања цвјетних пупољака.

  • У прву групу спадају сорте које обично цветају у пролеће, у мају.
  • За другу групу - врсте које цветају почетком љета и јесени.
  • Треће - цветање цело лето. Након што сте одредили одговарајућу групу, можете правилно обрезати лиану и обезбедити подмлађивање биљке дуги низ година.

Призма прве групе Цлематис у пролеће

Обрезивање прошлогодишњих стабљика, лишити ћете биљку прилику да процвате. Према томе, такве Цлематис обично нису одсечене. Обрезивање у прољеће у овом случају је сведено на скраћивање стабљика на висину од 1-1,5 метара. Млади избојци понекад веома брзо расту и затварају цвеће. То може бити резултат кишног времена и врло оплођеног тла. Младе свиње треба да буду уземљене, процењујући квалитет стабљика, које ће бити цвеће следеће године. Претерани, слабији изданци су потпуно уклоњени. Обрезивање цветних изданака ће се вршити у јесен. Ту спадају ситнозрнате дивље сорте, као и МацроПетал, Патенс, Арманд, Монтана, Јацкуелине хибриди са великим цветовима,Текас и Еаст Ломоносов. Цвјета на старим гранама од маја до јула. У прољеће се распадају на прошлогодишњим гранама.

Призма друге групе Цлематис у пролеће

Ове биљке цвату у прољеће на зрелој лози, а љети - на младима. Ту спадају сорта Флорида, Ланугиноса, Патенс, вунасти Цлематис и већина хибрида који дају цвеће у мају - јуну, као иу августу и септембру. Обрезивање Цлематис у прољеће се изводи у неколико фаза. Од зиме после обрезивања јесени, биљке ове групе су достигле висину од око једног метра. Након првог цветања, у мају-јуну, уклоните прошлогодишње стабљике које су процветале. У прољеће грм почиње производити нове избојке. Да би се формирале квалитативне гране младих људи треба да се штипају. Први пут се то ради на висини од 30 цм, друга - 50 цм, а последњи пут - на висини од 1-1,5 метара. Ако у јесен, грешком, исечете све бичеве из ове групе, онда неће процветати до краја лета. Или можда уопће не цвјета. Зато их скратите за трећину.

Призма треће групе Цлематис у пролеће

До последње, треће групе обрезивање атрибут Цлематис, цвату у љето и јесен на годишњи раст. У другој и наредним годинама, раст Цлематис-а у овој групи је озбиљно одсечен. У току пролећа или јесени постоји јака орезивања Цлематис-а, која је прошле године уклонила све кораке на скоро ниво тла, остављајући само неколико јаких бубрега у бази. Због тога ће, без резања прошлогодишњих изданака, биљка изгубити свој декоративни изглед, лајати и лизати у подножју,и цветови ће бити само на врховима изданака.

То укључује:

  • Јацкмании Групне сорте са великим цветовима - Мистер Икс, Министар, Мефистофел, Метаморфоза, Лутер Бурбанк и други.
  • варијететне сорте групе Витицелла - Аи-Нор (Ај-Нор), Лес Опера (Леснаја Опера);
  • сорте Патенс - Барбара Диблеи (Барбара Диблеи);
  • сорте малог цвета групе Тангутица - источне Цлематис (Цлематис ориенталис Л.), Хелиос, Билл МацКензие и друге;
  • мале цветне сорте групе Текенсис - Граветие Беаути, принцеза Диана и друге.

Комбинована обрезивање Цлематис у пролеће

Са комбинованом резидбом, део изданака грмља је снажно одсечен: 1-2 размака од нивоа тла. Остатак избојака жбуња се слабо одсеца - за 10-12 чворова. На таквом подрезивању, прво цветање у изданцима прошле године (тј. Избојци на којима је вршена лоша орезивања), а касније на изданцима текуће године (где је било јаке резидбе). Комбинована обрада се користи за хибридне сорте Цлематис, добијене укрштањем Цлематис различитих група тримовања. Слично томе, можете применити комбиновану опрему ако не знате која група припада купљеној младици. Употреба комбинованог трима на одраслим грмовима Цлематис (И и ИИ група тримовања) омогућава постепено подмлађивање њиховог винове лозе. За то је потребно одмах после првог таласа цветања лоза преко три године оштро одсећи. За младе винове лозе (1-2 године старости) користи се орезивањеУ зависности од могућности обрезивања за ову групу.

Неколико савета за обрезивање Цлематис

Цлематис јако расте, тако да се може узгајати на дрвећу и одрезати ако не постане превише згуснут. Ако се то догоди, биљка се мора ажурирати, снажно сече старе стабљике на 0,5-1 м од нивоа тла на крају зиме (у подручјима са благим зимама) или на почетку прољећа. Као и увек са помлађивањем резидбе, потребно је добро хранити и залијевати биљке. Без подрезивања, већина Цлематис формира збуњену масу изданака и цвета на врховима голих стабљика. Стога је сврха већине метода обрезивања да се обезбеди максимална покривеност површине и формирање цвећа на датој висини.

Обрезивање је такође потребно приликом слијетања, али се често превиђа. Многе Цлематис, посебно велике цветове, брзо расту на рачун једне стабљике само у првој години. Стога, приликом садње, потребно је резати стабљику до дна пар јаких бубрега да би се стимулисало даље формирање подлога. Избоји који су израсли из ових бубрега могу бити стегнути да би се повећао број изданака из доњег дела биљке; али обично нема потребе. Ово почетно обрезивање је потребно за све Цлематис. После прве године вегетације, пожељно је да се веома снажно одсече, па се избојци секу до првог бубрега преко површине земље. Овако круто прољетно обрезивање стимулира раст нових изданака из успаваних коријенских бубрега.

Спринг цлематис цлематис