Неповратни вентил за кућну пумпу

Неповратни вентил за пумпу - тема позната пумпи је уобичајена. Али за свакога ко се први пут бави уређењем водовода у приватној кући или системом за наводњавање на парцелама, то је веома важно.

За почетак, треба схватити да се кућне пумпе са грубим градирањем могу подијелити у двије категорије - површинске и потопне. Када се користи друга врста пумпе, није потребан повратни вентил за воду, с обзиром да је пумпа уроњена у воду.

Што се тиче површног, онда без вентила не може. Разлог је једноставан - систем треба да буде вода, иначе пумпе неће пумпати из бунара или бунара. Штавише, може чак и да изгори у празном ходу. И тако да након што се пумпа искључи, вода не тече из ње и црева се враћају, користи се повратни вентил за воду. Ево шта је функционална сврха овог елемента приватног водоводног система.

За кућне пумпе користи се повратни вентил за подизање. Код овог типа вентила, елементи за затварање су калем за подизање. Подиже се под притиском воде и пада када је нема. Веома једноставан, али у исто време прилично поуздан механизам.

Најчешћи тип повратног вентила за подизање који се користи за кућне површинске пумпе је коначна верзија. То је онај који се причвршћује за крај црева које пада у резервоар за воду. Његова главна предност је недостатак додатног просторавезе То значи да ће једна цев бити повезана са једне стране са пумпом, а са друге са повратним вентилом. И што је мање веза, мање слабости.

Шта одабрати неповратни вентил

  1. Прва ствар на коју треба обратити пажњу при избору вентила је калем. Обично је направљен од пластике или месинга. Боље је узети месинг - то је поузданије! Штавише, разлика у цени једног и истог произвођача биће око 20-40 рубаља у зависности од похлепе продавца.
  2. Не мање важна је могућност спајања филтера за пјескарење. Ако вода уђе у систем са много прљавштине, онда ће опрема бити много мања од очекиване. Треба имати на уму да се на продају може наћи повратни вентил без филтера са навојем за повезивање филтера и уграђеног филтера. Најбоља опција је замјенски филтер (упркос чињеници да су такви модели обично нешто скупљи од других типова), јер се приликом периодичног прегледа бунара и опреме, филтер може уклонити и испрати или замијенити новим. Варијанта са уграђеним филтером је опасна, јер, као што пракса показује, мрежа неће бити замењена новом, јер када је уклоњена, испушта се калем. Али већ је проблематично инсталирати га. Вентил за повратну воду за пумпу без филтера и без могућности његове инсталације не треба узети у обзир - пумпа је много скупљи вентил!