Надземне браве за дрвена врата и механизам за забрављивање, монтирање властитим рукама

Приликом уградње врата у кућу или стан, веома је важно одмах одабрати прикладну и квалитетну браву, која олакшава лако отварање и затварање врата и истовремено, поуздано штити дом од странаца. Сасвим често за ове сврхе систем користи истовремено два система: изнад главе и уграђене у браве за улазна или унутрашња дрвена врата.

Врсте система за ливење

Чак и најквалитетније изведена врата без механизма за закључавање не могу поуздано заштитити кућиште. Тренутно постоји неколико типова браварских механизама који се разликују по својој унутрашњој структури и принципу монтаже. Оне укључују:

  • Склопни системи који се у већини случајева користе за гаражна врата, шупе и штале. Сам производ се састоји од конзола и блокова затварача, који су укључени у небеса;
  • Надземни уређаји који се користе за улазна врата и монтирани на његовој унутрашњој страни;
  • Мортни системи се ефикасно користе и за улазна врата, као и за унутрашње и канцеларијске облоге.

Уређаји за преклопни тип

Раније су се уређаји овог типа чешће користили. Модел, опремљен аутоматским системом затварања механизма, био је прилично популаран. Међутим, овај тип уређаја није довољно ефикасан у поређењу са системима који су монтирани унутар врата. Стога се препоручује да се ови механизми за закључавање користе као додатни сигурносни елемент. Поред тога, због зглобне инсталације производа, он може мало да искривљује спољашњиизглед дизајна уноса и разликују се по боји и текстури да би се усредсредили на прекомерну пажњу.

Склопива брава за дрвена врата се лако поставља на платно. У овом случају, у крилу врата мора бити изведен само одговарајући отвор за попречни пресјек кључаонице. Сам механизам је причвршћен на дрвену тканину изнутра конвенционалним вијцима. Дакле, изнутра се врата отварају са закретним засуном или посебним клизачем, а изван њега је за то потребан кључ.

експресивни механизам

Брава за дрвена врата је најпопуларнији систем. Истовремено се сматра најпоузданијим уређајем за заштиту структуре врата од ломљења и вањског продора. Сложеност механизма компонентних делова такође повећава степен заштите уређаја.

Од производа који су причвршћени за крило врата, такви системи се разликују по начину уградње. Уградња механизма за забрављивање отвора врши се унутар крила врата, резањем и резањем потребног уређаја за отварање. Ово је, упркос употреби конвенционалних алата за грађевинску столарију у облику одвијача, бушилица, длета, чекића, прилично простран и одговоран процес, јер погрешан облик, изведба или локација рупе не само да могу погоршати изглед дрвених врата, већ повриједити. Таква кршења могу довести до пукотина,неправилности платна, као и значајно смањивање чврстоће производа и његових заштитних својстава.

Поред тога, неправилно изрезана рупа може довести до неправилног и непоузданог причвршћивања самог механизма, што ће као резултат тога висити и захтијеват ће додатна причвршћења која погоршавају изглед врата.

Монтажа експресивног система

При куповини комплетно са механизмом за закључавање обавезно долази упутство произвођача са детаљним препорукама за уградњу производа на основу његових параметара. Препоручује се његова употреба, јер неки модели могу имати структурне и функционалне функције које захтијевају посебне рупе за монтажу.

Монтирање механизма за закључавање најбоље се врши на надморској висини од око 1 метра од пода. Да бисте се припремили за инсталацију, важно је прво направити маркуп. Притом је то тело каштела причвршћено за крај крила врата и заокружено оловком. Важно је да се направе ознаке на начин да се правоугаоник, који означава место пристајања механизма за закључавање, налази директно на средини краја платна дрвених врата.

Затим, користећи бушилицу, направљени су дубоки отвори унутар обојеног правоугаоника. Дубина на којој се мора извршити уметање треба да буде приближно једнака ширини тела механизма за закључавање. Да би се олакшао процес израде одговарајуће рупе, потребно је избушити рупе што ближе једна другој. Такве манипулације ће омогућити, у будућности, без много напора,уклонити цело дрво из означеног правоугаоника за слетање на месту предвиђене инсталације дворца.

Након тога, да би се добио отвор за слетање исправног геометријског облика и елиминисао могући уситњавање и неједнакост удубљења, обради се длијетом и чекићем. Припрема се рупа за ларве бравара. Затим се у рупу морају уградити брава, одабрана за уградњу у платно од дрвених врата, истовремено провјеравајући густоћу улаза и да ли има довољно простора за уређај. Након тога се врши означавање трака механизма за закључавање.

Како би се осигурала лакоћа употребе и естетика цијеле конструкције, шипка која покрива механизам за закључавање мора бити на једном вертикалном нивоу с крајњим дијелом крила врата. Да би се то урадило, након означавања, бравица је уклоњена и направљено је додатно удубљење за уметање трака. Након свих мјера, механизам за закључавање је коначно уграђен у потпуно припремљену рупу и затворен је траком. Завршна фаза у процесу инсталације је припрема рупе у кутији за врата за уградњу облоге која држи браварске браве приликом затварања.

Ако је потребно, замјена прекинутог механизма сличним процесом неће захтијевати много напора. Довољно ће само уклонити стари уређај за закључавање и инсталирати нови на његово мјесто. У случају незнатне разлике у димензијама потребно је извршити бушење рупа и додатно чишћење од пиљевине и струготине које могу оштетити.механизам за закључавање. У неким случајевима, у случају заглављивања или блокирања говорног уређаја, проблем се може ријешити замјеном интерног механизма или уређаја ларви.

Механизми ларви замка

Класификација самих браве често се изводи на основу система унутрашњег механизма закључавања и типа ларви. Према овим критеријумима, браве за дрвена врата су:

  • цилиндрични;
  • понизно;
  • Електромеханички.

цилиндрични

имају другачије име - енглески дворци. Принцип рада тајне је присуство реверзибилног цилиндра са малим избоченим неједнакостима, који стварају јединствену комбинацију.

Хаковање таквог дворца је изузетно тешко, јер је за рад механизма потребан оригинални кључ потпуно идентичан, који се налази испод избочина. Слаба тачка овог уређаја је сам цилиндар. Да би се спријечило бушење приликом покушаја ломљења и побољшања сигурности конструкције, на цилиндар се поставља специјална типска табла оклопа.

леан

Ова врста механизма ларве се приписује најпоузданијем. Унутар уређаја су инсталиране посебне плоче. Оригинални кључ је постављен са избочинама и жљебовима направљеним на њему, који су закачени са неправилностима унутар дворца. Закључавање можете да откључате само ако користите оригинални кључ или ако потпуно замените језгро.

електромеханика

су прилично модеран тип уређаја за закључавање.Принцип рада се заснива на подношењу електричних импулса у посебно пројектованој тајни. У случају пулса у исправној комбинацији, механизам се активира и откључава врата.

Међутим, такав систем има значајан недостатак. Механизам за закључавање директно зависи од извора напајања. А у одсуству светла, браве се могу отворити само помоћу механизма са дугметом који се налази на унутрашњим странама врата.

Механизми за закључавање за унутрашњу употребу

Уређаји за закључавање за употребу у унутрашњим вратима немају тако озбиљну безбедносну функцију као браве за улазна врата. Међутим, такви уређаји се користе за обезбеђивање звучне и топлотне изолације просторија, као и, ако је потребно, оединениа.

Механизми закључавања за унутрашњу употребу су подељени на:

  • који се састоји од ручног окретног засуна, браве за кључеве или њихове комбинације;
  • Средства за сузбијање која се састоје од механизма језика и оловке која га покреће;
  • Утичница за ручке, која садржи механизам за затварање, ручку и диск.

Варијације уређаја за закључавање у овом тренутку постоји велики скуп. Међутим, при избору дворца, пре свега треба обратити пажњу на квалитет изведбе и принцип самог система.