Мини-пластеници - сорте, упутства за израду цртежа и фотографија

Мини-стакленици се користе за узгој садница, хировитих биљних врста, зеленила и поврћа. Њихов дизајн је веома разноврстан - од малих стакленика, заједно са ћелијама за садњу, до компактних зграда у сеоској кући, опремљених системима за наводњавање и грејање.

Мини-пластеници

Мини-стакленик за саднице са оквиром цеви

Мини-стакленици: типови и дестинације

Разноврсност калупа и величина мини-стакленика даје соби фантазију вртлара, али да би одабрали најприкладнији дизајн, морате знати његову сврху и карактеристике.

ИКЕА мини-стакленици

Врсте мини-пластеника

По ознаци, сви мини-стакленици се могу поделити у неколико типова:

 • за клијање семена и младих садница;
 • за собне биљке које захтевају посебан третман;
 • домаће пластенике за саднице;
 • пријеносни стакленици за сеоске куће, рани зеленило и поврће;
 • Компактни стакленици мале величине за узгој било каквих усјева.

Самостојећи мини-пластеници

Мини-пластеници и пластеници могу бити опремљени локалним грејањем, осветљењем и вентилацијом. Употреба ових дизајна вам омогућава да узгајате невероватно топлотно-воли поврће и цвеће, убрзате клијање семена и саднице, као и доносите око 1-2 недеље плодоношења.

Занимљива варијанта мини-наочара. Кишна вода иде горе, пролази кроз централну цев,залијевање биљака и акумулира се испод за даљње наводњавање

Мини-стакленици са садницама

Ако је мини-стакленик намењен за убрзано клијање семена, најлакше је купити готове мини-пластенике са садницама.

Мини-стакленик за клијавост семена и садница

Съдържа следните елементи:

 • сталак за пладњеве;
 • инсерт - ћелије за садњу семена;
 • транспарентни високи поклопац.

У таквим стакленицима, семе брзо клија, степенице одмах почињу да расту, мање боли и трулеж. После садње, саднице стављају топло место у мрак, а када се појаве степенице, оне се стављају испод лампе или на прозорску даску. Поклопац мини-пса треба подићи 1-2 пута дневно ради вентилације.

Минијатурни стакленик Спога и Гафа (Немачка)

Декоративни мини пластеници

Њихова сврха је да створе композицију хировитих собних биљака које воле влагу. Украсни мини пластеници су по правилу компактни и лако се уклапају на прозорску даску, полицу или сто. Можете их направити од стакла или акваријума.

Декоративни мини пластеници

На дну резервоара сипајте дренажу, слој плодног тла, а затим пажљиво посадите биљке. Боље је за ове сврхе покупити полако растуће затворене цвеће, кактусе, милксхакес.

Мини-стакленици од дрвета и стакла

Сврха овакве стаклене баште зависи од њене величине: она може проклијати семе, ниске саднице, као и тамо ставити собне биљке. Можете направити плочу за кухањенаправите своје руке дрвеним оградама и стаклом или саставите готов комплет купљен у радњи. Илустрација приказује технологију корак-по-корак у ИКЕА-ином мини-стакленичком саставу.

ИКЕА мини-греенхоусе

И ја могу да радим сличну топлоту, пре-рачунам величину и изведем скицу.

Прва фаза је производња дна стаклене баште.

 1. Са резачем - млазницом на бушилици - одаберите уторе за наочаре са две суседне стране.
 2. Ошибати трачницу насзкацхком или специјалном млазницом.
 3. Шине се режу под углом од 45 ° уместо спојева.
 4. Завршите крајеве и спојеве.
 5. Припремљене трачнице се третирају антисептичним или водоотпорним средством.
 6. Поставите место за постављање стакла са заптивним материјалом или лепком.
 7. Уградите стакло у шину и сачекајте да се заптивач затвори.
 8. Исто тако, инсталирајте све остале трачнице, проклеиваиа зглобова.
 9. Осушите оквир.

Мини-стакленик из дрвећа рукама - 1. дио

Друга фаза - постављање зидова и крова.

 1. Исто тако, зидови се припремају по трачницама на зидовима и крову стакленика.
 2. Однесите оквир.
 3. Оквир трокутастих бочних страница крова је монтиран.
 4. Уметните стакло у њих.
 5. Сакупите бочице стаклене баште.
 6. Поставите троугласту страну крова.
 7. Поставите глуве камене плоче у стакленике и причврстите их лабавим покривачем.
 8. Ако је потребно, поставите ЛЕД позадинско осветљење на унутрашњост коња.
 9. Ставити унутар биљке у лонце илићелије

Мини-стакленик с дрва својим рукама - 2. дио

Гробек за собне биљке

За вредне скупоцене биљке - на пример, ретке орхидеје - боље је купити готов гроовокс са системом потпуне аутоматизације и регулације микроклиме. Интелигентни стакленик ће створити потребне услове за параметре које одредите, а можете их и управљати чак и са паметног телефона.

Гробек са аутоматским системом контроле климе

Гробек не само да ствара оптималне услове за биљке - они изгледају елегантно и украшавају ентеријер. Могу да узгајају све компактне биљке - цвеће, поврће и бобице, зеленило.

Гровебок оф Прометхеус

Гробек из системске јединице

Мини-пластеници за саднице

Описани дизајни топлих кућа су добри, али премали за узгој садница у планинску сезону. За старије биљке потребан је простор и добра расвјета, тако да су за њих погоднији стакленици у облику регала или ладица.

Стакленик у облику сталка је добар у томе што када велики капацитет заузима мало простора, лако се може пренијети на балкон или отворену терасу, а љети на врт. Недостатак таквог мини-стакленика - лоши услови осветљења. Када се узгајају усјеви који емитују светлост, потребно је осветљење са ЛЕД или флуоресцентним сијалицама.

Гаража са позадинским осветљењем

Оквир од пластеника који су обично направљени од метала, можете користити профил за суву градњу. Полицеод металне решетке или танког лима, или од водоотпорне шперплоче, обојене у неколико слојева емајла. Одозго, стакленик је покривен поклопцем од полиетиленског филма или покривног материјала.

Грејни регали са омотом филма

\ т

Видео - Сталак за саднице са осветљењем властитим рукама

Стакленик у облику кутије од дрвета и поликарбоната или стакла погодан је у случају када вам је потребна добра изолација и природно свјетло. Такви пластеници, по правилу, су покретни или преносиви.

Портабле греенхоусе греен бок

Димензије покретних стакленика су различите - од малих до раних зелених до волуминозних, што укључује све саднице до љетње сезоне. Тог дана се стакленик извлачи на сунцу, а увечер се одводи у топлу собу.

Мобилни стакленик за саднице

Стакленик може имати неколико редова, као и уграђене системе расвјете и вентилације. Зидови стаклене кутије су често направљени од стакла.

Мини-стакленик од дрвета и стакла са осветљењем и вентилацијом

Недостатак стаклене баште у облику фиоке је да је то гломазан дизајн који заузима пуно простора. Ако ћете користити такав стакленик само за узгој садница у прољеће, боље је направити склопиву структуру.

делови стаклене баште

Детаљи склопивих мини-пластеника за саднице:

 • 1 - предњи зид, димензије 2620х710 мм;
 • 2 - задна стена, димензије 2620х800 мм;
 • 3 - завршни зидови, 2 ком.,Димензије 720к710 /800 мм;
 • 4 - Поклопац за отпуштање, димензије 2620к806 мм.

Сви делови су направљени од шипке 40к40 мм, прекривени антисептичким и лакираним или водоотпорним комарцима. Као ноге које фиксирају стакленик у тлу, користе се клинови М12-М16. Стакленик је стегнут филмом или прекривен поликарбонатом. Технологија производње склопивог стакленика је дата у Табели 1.

Табела 1. Грејна кутија за узгој садница.

\ т
Кораци, фотографије опис акција

Предњи и задњи зидови стакленика

Из шипке, притисните радни комад на одређене величине (висина регала стражњег зида је назначена у заградама). Вежу их у оквир на дрвеним резбаријама или кроз спој. Да бисте ојачали дизајн, поставите завртње за угао. Са крајева су одабрани жљебови у складу са цртежом за уградњу привезака за намјештај и кроз пролазне рупе за затике О8 мм. Поставите вијке за намјештај на вијке.

Поклопац стакленика је изведен на исти начин као и зид. Обрве поправљају везу са шиљатим жлебовима, пре-одабирајући жљебове? дебљине шипке. Спојнице се лијепе столарским љепилом.

бочни зидови

Бочни зидови се сакупљају у оквиру према цртежу. Шипка је причвршћена за спој преко шиљака на љепилу или вијцима. Са бочних страна завршних зидова завијте вијке са полукружном главом, 2 комада са сваке стране зида. Величина главе треба да одговаравјешалица за намјештај. Вијак није затегнут 3-5 мм. Локација вијака се одређује према локацији. Такође направите рупе О8 мм за причвршћивање клинова, означавајући положај места.

Изградња зидова стаклене баште

Редослед склопа стакленика: поставите предње и стражње зидове на равну површину на удаљености једнакој ширини крајњих зидова. Вјетар глава вијака у намјештај привјесци и угриз у њима, притиском на врху. Фиксирајте зидове иглама и уметните их кроз рупе.

Цовер Моунт

Кров стакленика је причвршћен специјалним домаћим тракама, цртеж је приказан на слици. За стакленике је потребно направити 4 бара. Они су причвршћени за стражњи зид и поклопац према цртежу на вијцима, резање на дрво на дебљину метала, а између њих причвршћивање на вијке и матице М6.

монтажне ноге

Ноге су неопходне када се користи стакленик у земљи, када је инсталиран на површини тла. Нису потребни за кућну употребу, довољно је да се на равну површину постави стакленик. Ноге су направљене од пинова М12-М16. Избушите рупе потребног пречника у доњим шипкама предњег и стражњег зида. Закачите матице са обе стране помоћу увећаних подлошка да не бисте продали дрво.

Монтажа поликарбоната или филма

Везати стакленик филмом или ожбукати поликарбонатом. Филм се причвршћује густом траком помоћу спајалице за намјештај. ФорИнсталација поликарбоната помоћу вијака из термосалице.

Демонтажа пластеника за складиштење или транспорт

Дизајн вам омогућава да брзо раставите стакленик. Да бисте то урадили, вратите горњи поклопац на 270 степени, уклоните игле, уклоните завршне зидове махуна и одврните ноге. У растављеном и пакованом облику, стакленик има величину од 2620х800х200 мм.

Хигх-тецх хоме греенхоусе Аерогарден

Аерогарден

Домаћи мини-стакленик

Гаража је причвршћена за јужни зид куће или економску структуру. Можете га инсталирати са јужне стране чврсте ограде, у овом случају се препоручује да се зид загрије. Проширења у стакленицима могу бити прилично малих димензија и наликују на полице, али главна разлика је у томе што за његу биљака можете ући унутра без изазивања оштрог хлађења ваздуха.

Хоме мини греенхоусе

Оквир од стакленика од металног поцинкованог профила. Склониште - стакло, филм или поликарбонат. Унутрашњост, носачи или полице. За вентилацију, користите врата или инсталирајте додатне шарке у крову.

\ т

Шарки из стекла и алуминиа

Нису сви баштовани као стакленици од поликарбоната и филмови, који, према некима, нису довољно привлачни. А за оне који су заинтересовани не само за функционалност, већ и за лепоту, ту су стакленици и алуминијумски пластеници.

Преносиви мини-стакленик са склопивим врхом

Такав стакленик је погодан за зеленило у кутијама и очвршћавајућим садницама. Ако дно не дренира решетку, стакленик се може користити и за биљке које воле топлоту засађену у земљишту, као заштиту од обрнутих хладноћа и мраза. Предности стаклене баште - добро осветљење и лак приступ свим биљкама, као и ниска цена материјала.

Редослед монтаже је дат у наставку.

 1. Прикупите из даске за обрезивање правоугаону кутију висине 15-20 цм. Дно кутије је зашивено металном мрежом.
 2. Направите оквир исте величине од дрвене шипке или шине. Углови су ојачани естрихом.
 3. Смрвити све површине, елиминисати грло.
 4. ПВЦ или МП цеви чине 5 идентичних лукова тражене висине. Осигурајте их у горњем оквиру полихеме.
 5. Пола хидрата се пажљиво привлаче на оквир тако да су цеви чврсто причвршћене.
 6. На цијевима повуците ријетку металну мрежу, на примјер зидање.
 7. Горњи оквир је причвршћен за крај кутије помоћу шарки за врата. Да би се кров држао у отвореном положају, причврстите ланац или чврсто уже.
 8. Покрити горње и бочне зидове стаклене баште покривним материјалом или филмом.
 9. Инсталирајте хладњак на право мјесто и посадите биљке.

Преносиви стакленик са склопивим кровом

Преносива бобина са поклопцем за подизање

Други тип мини-стакленика за викендице, који се могу саставити од импровизираних средстава на неколико сати. То је кутија од дрвета са уздужним зидовима различитих висина,чији је врх прекривен стакленим оквиром. За поклопац стакленика можете користити готов оквир за прозор, у овом случају, оквир је направљен узимајући у обзир његову величину.

Мини-хауба с рамка за въздушение

Редослед производње је следећи.

 1. Из две облоге украсите задњи зид стаклене баште. Плоче су причвршћене вертикалним сталком.
 2. На сличан начин сакупите предњи зид стаклене баште на висини од 10-20 цм.
 3. Означите бочне зидове нагибом на висини предњег и стражњег зида, изрежите плоче на газиштима.
 4. Спојите бочне зидове са вертикалним носачима.
 5. Покупите кутију помоћу вијака, причвршћених преко даске на полице.
 6. Припремите горњи оквир, остакљен или прекривен поликарбонатом.
 7. Причврстите оквир на шаркама врата на задњи зид.
 8. Причврстите држач стаклене баште на чврсти оквир жице или шине.
 9. Инсталирати стакленик на мјесту и посадити биљке.

Друга конструкција стакленика са склопивим оквиром

Мини-стакленик из ПВЦ-цеви за саднице

Оригинална лагана конструкција мини-пластеника за покривање садница из пролећних мраза и временских услова. Може се инсталирати и на кревете иу унутрашњост стакленика. Оквир стакленика је састављен од ПВЦ-цијеви на љепило, као заклон можете одабрати спунбонд, филм или шивати поклопац.

Редослед изградње мини-стакленика.

  \ т
 1. Направите скицу и избројите потребан материјал - цијеви и спојне арматуре.
 2. Изрежите цеви у величини. Ако је потребноДа бисте повећали дужину, повежите их на лепак уз помоћ сегмената цеви већег пречника.
 3. Елементи се спајају помоћу специјалних ПВЦ елемената са лепком.
 4. За причвршћивање филма користе се специјалне обујмице.
 5. Дизајн је инсталиран на земљишту или у стакленику.
 6. Извршите откривање филма.
 7. Учврстите филм на оквир стаклене баште.
 8. Да би се заштитили од ноћног пузања, може се предвидети још један слој тамно црног филма.
 9. Посађене саднице или биљке.

Мини-стакленик од ПВЦ цеви за садњу садница

Капитални пластеници малих величина

Такви мини-стакленици се разликују од уобичајених само у малим величинама - до 10 м2. Они су инсталирани на темељима, опремљени креветима или регалима, као и системом вентилације (понекад гријањем).

Мини-стакленик на темељима

Оквир стаклене баште може бити од дрвета, профилне цеви или поцинкованог профила. Премаз је најчешће филм или поликарбонат - то олакшава пројектовање и коришћење темеља греде.

\ т

Обратите пажњу! Гараже малих величина брзо се загревају на сунцу или из система грејања, па се често користе за пролећно гајење садница.

Дрвени мини-стакленик са склопивим кровом

Технологија производње мини-пластеника у башти

Мини-стакленик је направљен од дрвета и прекривен је целуларним поликарбонатом. Димензије стакленика (1.65к3 м)омогућавају узгој садница, цвећа или поврћа за храну. За одржавање стаклене баште и вентилацију врата се пројектују, по жељи, на задњи зид може бити постављен прозор или вентилатор.

Потребни материјали:

 • плоча је суха 50к100 мм;
 • бар 50к50 мм;
 • шипка - даска са завршним површинама;
 • Текстурирани премаз за дрво;
 • ћелијски поликарбонат 4 или 6 мм;
 • крајњи, спојни и профил петље за поликарбонат;
 • монтажне углове и плоче;
 • вијци за дрво и поликарбонат.

За изградњу стакленика је потребна конвенционална столарија: нож или електрични апарат за бријање; одвијач, трака, кут и ниво, као и четка или ваљак за бојење.

Гараже су постављене на темељима од цигле. Површина темеља је водоотпорна рубероидом. Сидра, причвршћена у зидовима, служе за причвршћивање доњег споја на темељ.

Подрум од цигле

Препоручује се дрво третирати прије уградње стакленика са антисептиком методом урањања или прскања. То ће осигурати дубоко продирање антисептика и продужити животни вијек оквира.

Општи приказ

Детаљи о стакленику:

 • А - бочни зидови;
 • Б - фронтални зид;
 • Ц - рогови;
 • Д - скатебоард;
 • Е - врата;
 • Ф - задњи зид.

Корак 1. Из плоче 50к100 мм, сакупите два идентична бочна зида према цртежу.

Пиле за дногорње везивање - 3050 мм и 6 регала 1524 мм са сваке стране. Проширите обрадке на равној површини и повежите их са угловима и завртњима. Углови су причвршћени на обје стране регала.

бочни зид

Означите рупе за причвршћивање на сидрима у даскама доње траке и избушите их. Поставите бочне зидове на место, причврстите матице и, ако је потребно, одрежите вишак анкера.

Корак 2. Инсталирајте сплаву са плоче 50к100 мм. Радни комади за рогова се режу неким залихама, а затим се један крај реже под углом од 45 степени. Хватане ноге су обојене заједно, као што је приказано на скици. На плоче горње везице учвршћују се помоћу углова, у хрену се спајају са монтажним плочама.

рафтерс

Корак 3. Сакупити предњи зид стаклене баште. Причврстите плочу на дно сидра до темеља и до углова до крајње бочне полице.

Централни регали су такође направљени од даске од 50к100 мм. Пила два комада од 2100 мм, ставите их на плочу доње облоге са предњом страном напред, поравнатим на кутним носачима. Означите ниво рогова, обријте и причврстите одоздо до углова, а одозго до монтажних плоча.

Предњи зид стаклене баште

Плоча се поставља на горњи ниво регала. Ојачати оквир плочом од 50к50 мм. Изрежите две гредице дужине 1620 мм, са углом гравитације од 17 степени. Направите их за централне и кутне регале и причврстите их на дугачкевијци

Корак 4. Стражњи и зидни прагови се монтирају у истом низу. Ако желите, стакленик може бити опремљен и прозор. У том случају, две шипке попречно су причвршћене за врх рекова.

Стражњи зид стакленика

Корак 5. Конков ремен чини тим од два реза плоче са одсеченим углом од 45 степени, повезујући се са завртњима, претходно склопљене рупе да не би поделили плочу. Осигурајте клизаљку између рогова уз помоћ углова и саморезних вијака (унутар гребена).

Причврсне летвице

Корак 6. Монтирајте врата из плоче за обрезивање, повезујући дијелове с вијцима или причврстите жлијеб. Спустите врата у рупу у шарниру.

причвршћивање врата

Корак 7. Покријте стакленик бојом или текстурираном длаком за дрво у два слоја, омогућујући да се боја потпуно осуши.

Текстурирана облога дрвета

Корак 8. Покријте стакленику са ћелијским поликарбонатом. Када су обложени специјалним профилима и вијцима.

Плоча пластеника са поликарбонатом

Поликарбонат се поставља у унутрашње шупљине вертикално да би се омогућила дренажа кондензата. Крајњи делови су запечаћени посебном самолепљивом траком (то су заптивне /перфориране траке) и затварају крајњи профил.

Завршна обрада поликарбонатних крајева

Повезивање летака са стаклеником скакавца врши се уз помоћ профила гребена. Фор лонгитудиналповезивање лимова помоћу повезујућег профила.

Профил и вијци за поликарбонат

Важно! Приликом уградње поликарбоната на располагању је УВ-заштитни слој. Одредите смер полагања може се означити на заштитној фолији.

Видео - Мини-стакленик за брзо и јефтино давање

Мини-стакленик, направљен од ваших руку, омогућиће вам да растете чврсте саднице и добијете свеже поврће 2-3 недеље пре уобичајеног термина. Стабилна микроклима у стакленику промовише убрзану вегетацију и плодност, што ће бити гаранција добре жетве.