Материјали за парну баријеру

Они који су наишли на радове на изолацији кућа, станова или лођа, зна да није довољно направити прави изолациони слој једног гријача. Један од важних момената у извођењу оваквих радова је организација заштите материјала од продирања и кондензације влаге из ваздуха. Ово је посебно тачно када се користи минерална вуна, која, мокра, потпуно губи способност задржавања топлоте.

Али чак и ако материјал овлаживача није изложен влази, његова кондензација унутар зидова доводи до појаве мириса мириса, формирања плијесни или гљивица, који, поред чињенице да се прије или касније појављују на тапетама унутар просторије, неуредних сивих тачака, такођер извори алергијских реакција.

Због тога је код извођења радова на изолацији зидова, плафона или кровова важно водити рачуна о присуству парне бране која спречава продирање влаге из ваздуха унутар изолационог слоја.

Материјали за испаравање

Не тако давно, само се рубероид, играчка или парцхамин користили као парно-мокра изолација. У данашње време, распон таквих материјала је толико широк да је тешко одредити избор материјала. Грађевинске радионице нуде различите геосинтетичке и полимерске изолационе фолије или мембране које се испоручују у ролама и листовима, као и широк спектар пара-отпорних полимерних лакова.

Материјали за парне бране могу обављати два различита задатка:

 • заштиту грејача од спољашњих атмосферских утицаја;
 • заштиту од влаге у просторијама.

И мада се верује да заштита од атмосферске влаге може бити једноставно врло густа обична полиетиленска фолија, то није истина.Чињеница је да филм не пролази кроз ваздух, и самим тим, доприноси формирању мокре микроклиме у оквиру топлотне изолације. Чак и препоруке, ручно разбијте полиетилен помоћу плоче испуњене ноктом или неким другим начином рјешавања овог проблема.

Полимерне мембране имају потпуно другачија својства. Они су већ произведени са микроперфорацијом која омогућава да ваздух прође, али задржава влагу.Такође, неки типови мембрана имају други слој, прекривен микровилијама које обезбеђују испаравање кондензата. Таква мембрана, затворена са глатком страном изнутра, обезбедиће поуздану спољну заштиту од ветра, вентилацију у изолационом слоју и жељену парну баријеру. Овај тип мембране се назива паропропусним.

Уређај за унутрашње испаравање зидова и кровова користи се као паропропусне и изолационе и рефлектујуће хидроизолационе фолије. Зрак у кући много је засићен воденом паром, тако да је пожељно користити или антикондензатне или перфориране мембране за дисање за зидове, подове, стропове и интеријере.

Материјали са рефлексивним својствима се углавном не користе у стамбеним просторимајер су лоше погодни за загревање, већином га одражавајуназад Најбоља апликација за такав парни бар ће бити купка или сауна.

Карактеристике инсталације парне бране

Технологија изолације било које просторије подразумева стварање слоја изолационих материјала за различите сврхе. У зависности од тога да ли је изолација монтирана на фасаду или у унутрашњост просторије, испод плафона или испод крова, промењен је редослед постављања материјала за заштиту од влаге и паре.

парна брана фасаде

Инсталација изолације на фасади куће је прилично уобичајено рјешење, посебно ако је кућа купљена са градилиштем. То вам омогућава да не смањите унутрашњу декорацију просторија и заштитите спољашње зидове од утицаја на животну средину.

Фазе изолације и испаравања фасаде:

 • Фасада куће је прекривена дрвеним плочама, између којих су положени панели гријача.
 • Под изолације се наноси на мембрану парне бране. Плоче баријере за пару везују се за преклапање, а преко зглобова лијепе се метализирана љепљива трака. Такође је дозвољено да се листови међусобно повезују помоћу двостране траке.
 • Мембрана је причвршћена на заостатке летве дрвеним трачницама. После тога фасада куће је зашивена са материјалом за облагање. Ова метода је релевантна за грађевине од опеке, блокова од пјене или монолитног бетона.
 • Парна брана фасада кућа из стабла или трупца направљена је мало другачије због својстава дрвета да добро апсорбује влагу. Изолациони материјал је фиксиран директно на спољној страни дрветазидова, затим облоге и гријача.
 • За зидове снопа, потребно је примарно слагање трачница, које чине отвор за вентилацију, тек тада је парна брана фиксирана.

 • Под гријача је постављен од материјала отпорног на вјетар, који је притиснут трачницама до калдрме. На њима је фиксирана фасадна облога, а мали зазор између летвица и заштите од вјетра промовира циркулацију зрака и уклањање влаге.

Парна брана унутрашњих просторија

Ако се изолациони слој налази унутар куће, инсталација парне бране се врши на исти начин као на фасади:

 • Дрвени оквир је причвршћен за зидове, између којих се постављају гријачи.
 • Затим се причвршћује мембрана за испаравање. Трака мора бити постављена хоризонтално, са пода, са великим преклопом.
 • Подручја за пристајање су запечаћена са метализираном траком, посебно мјеста за затварање која се спајају на под, прозоре и стропне греде.
 • Мембрански носач се може извести помоћу лепка, конструкцијских носача и кламерица, таписерија или галванизованих чавала са широким шеширима.
 • На врху парне бране, стезне дрвене шине су причвршћене на оквир како би се омогућило формирање ваздушног отвора приликом завршетка зидова.

Слично томе, врши се парна брана на спратовима и спратним етажама.

Парна изолација оквирних кућа

Зидови оквиракуће немају чврсту површину као такву, састоје се од дасака и плоча које формирају оквире, и блокова који загријавају материјал који је положен између њих.У овом случају, вањска страна зидова је покривена водонепропусним паропропусним материјалом, који ће заштитити изолацију од атмосферске влаге. Његова фиксација, као иу претходним случајевима, врши се уз помоћ дрвених шина, фиксираних на главном оквиру.

Они ће послужити као основа за обраду фасаде и обезбедити ваздушни размак између материјала фасаде и хидроизолације.

Са унутрашње стране просторије, на носачу оквира са грејачем се причвршћује парна брана или антикондензациона мембрана.Може се причврстити помоћу лепка или кламерице, а спојеви морају бити залијепљени са монтажном траком. Изнад мембране, на раму су причвршћене шине, које ће обезбедити отвор за вентилацију са унутрашњом облогом просторије.

Приликом инсталирања билатералних мембрана, важно је да се не збуњује спољашња и унутрашња страна. Типично, материјали овог типа су приложени упутствима произвођача са упутствима за правилно постављање.

изолација кровне паре

Кров зграде је главни предмет утицаја падавина, па је за њега најважније полагање хидроизолационих материјала који ће штитити грејач од цурења:

 • Зрачни размак између изолације и хидроизолације допринијет ће испаравању кондензата због пада температуре.
 • Сунутрашњост крова, преко калдрме, је положена мембранска изолација или антикондензат. Полагање је окомито на греде, од доњег руба крова до централне греде. Преклапање плоча изолационог материјала може бити и до 20 цм, док су површине за причвршћивање запечаћене љепљивом траком.

У случајевима када није извршена изолација крова, једноставно је неопходно заштитити унутрашњу површину металних плочица или плоча кровног гвожђа, употребљава се антикондензатна мембрана која се причвршћује директно на греде, нагнута страна собе.

Видео: зашто се користе хидроизолација и испаравање

Ако правилно затворите парну баријеру, никада нећете имати непотребну кондензацију или калуп.