Материјали за декорацију унутрашњих зидова

Разноликост савремених грађевинских материјала је толико велика да је обичном човеку тешко да разуме и разуме оно што заиста треба. Нови материјали се стално појављују на грађевинском тржишту и важно је за купца да зна о њиховим предностима и недостацима, тако да лако могу да изаберу најбољу опцију за себе.

Правила о кућним пословима

Материјали за завршну обраду зидова унутар куће су одабрани строго у складу са сљедећим параметрима:

 • именовање собе (кухиња, спаваћа соба, купатило);
 • материјал зидова (у дрвеној кући, обрада зидова ће бити веома различита у односу на унутрашњу завршну обраду цигле);
 • сопствене естетске преференције;
 • трошкови.

Суочавање са фасадом куће је много лакше од украшавања ентеријера. Врсте унутрашњег уређења: црна (примарна) и завршна обрада. Прво, све зидове треба ускладити и припремити за даљи рад (груба обрада). Тек након тога можете почети да наносите декоративни премаз.

Савремени материјали за унутрашњу обраду представљени су у великом асортиману, тако да постоји нешто за изабрати. Ипак, при избору да се узму у обзир следећи захтеви:

 1. Материјал који се користи за унутрашњу обраду у стану треба да буде еколошки прихватљив. У свом саставу, у сваком случају, не би требало бити штетних за људско здравље супстанци. Ово посебно важи за заједничке и дечије собе.
 2. Материјал за завршну обраду треба да буде привлачани да задовољи очи својих господара. За разлику од вањских увјета обраде, унутарњи премази су врло мекани, тако да је изглед декоративне.
 3. Важан параметар је сврха просторије. На примјер, у дневном боравку у близини пећи треба користити топлински отпорне материјале за купаоницу - отпорни на влагу, у кухињи - негориви материјали.

Сви завршни радови морају бити изведени у распону од 5 до 30 степени топлоте без пропуха. Тек тада се можете ослонити на квалитет рада.

грубљење

Примарни задатак примарне обраде је стварање чврсте, трајне и равне површине за даљи рад. Свако разуме да ако се на слабо припремљеној површини наноси шик декоративни премаз, он ће се бацити на трошкове ветра и узалуд обавити посао. У исто вријеме, на савршено припремљеној површини, чак и једноставне и неупадљиве позадине изгледат ће прилично вриједно.

У правилу, зидови у грубој фази третирају се са сљедећим материјалима:

 1. Жбука од цемента и песка. Ово је једна од буџетских опција, која, међутим, има много предности. Површина је прекривена цементно-песковном жбуком, различите густине, тврдоће, влаге и отпорности на мраз. Али недостаци су такође присутни: значајна тежина, релативна крхкост и храпавост. На додир, ова површина је хладна. Погодан за зидове од црвене цигле.
 2. Гипс на бази вапна. Таква композиција је врло једноставна у раду и цртању, они могу створити дебели слој. Али недостаци које има има доста: ниска снага,нестабилност на деструктивно дејство влаге и других механичких утицаја.
 3. Гипсана жбука. Од минуса можемо навести само значајан трошак. Према другим параметрима, овај материјал далеко надмашује претходне. Савршено се везује за било коју површину, разликује пластичност, лако се користи. Површина, гипсани гипс, је глатка, што олакшава завршетак.
 4. Гипс картон. У овом случају постоје две могућности: причвршћивање сувог зида на метални профил и на лепак. Прва метода даје могућност загријавања зидова, али смањује корисну површину просторије. Друга метода нема овај недостатак, али љепило је пуно, а то утиче на трошкове завршних радова. Али површина, третирана сувим зидом, је равномерна и издржљива, а сам рад са овим материјалом задовољава се чистим, без прљавштине и прашине.

завршна обрада

Када је постељица спремна, наноси се декоративни материјал. Најчешће опције су:

 1. Позадине. Асортиман ових производа је једноставно импресиван, па ће и најизбирљивији купац пронаћи управо оно што му је потребно. Позадина - материјал је популаран и доступан. Доступан је у једнослојним и двослојним варијантама, као и дрвеним, па чак и металним производима. За спаваонице и дечије собе боље је купити папирнате тапете, јер не садрже грам штетних материја. За кухињу, ходник и дневни боравак боље је одабрати тапете које можете опрати. У избору тапета за дневну собу и друге просторије може се водити искључиво личнопреференције
 2. Лакови и боје. Ови материјали се производе и на води и на основу горе наведеног. У продаји је много подврста боја и лакова (на бази акрила, силикона, латекса, итд.). Избор зависи од одредишта собе, која се планира сликати. На пример, у купатилу треба да одаберете боју са високим карактеристикама влаге. Разноврсност боја и нијанси је веома велика. Чак и ако нисте пронашли праву нијансу на тржишту, можете наручити тонирање било које боје у специјализованим продавницама, а за неколико минута боја жељене боје ће бити спремна.
 3. Декоративни малтер. У грађевинским радњама продају се разне врсте малтера за унутрашњу обраду. Минерална је јефтина, али склон пуцању, силикат се разликује чврстоћу и отпорност на контаминацију, акрил је погодан за употребу, савршено испран, индиферентан на температурне флуктуације, па се може назвати универзалним. Недавно су популарни силиконски фластери. Они су скупи, али веома пластични и једноставни за руковање и руковање. Предност овог декоративног материјала је могућност сликања.
 4. Материјали за облагање од дрвета, керамике, пластике, камена. Ови материјали су фиксирани посебним љепилом. Дрвени материјали (постељина, блок кућа) се уграђују на посебан оквир.

Као што видите, материјали за обраду су бројни. Ово је само кратак преглед. У ствари, свака врста материјала има више подврста, а свака од њих има свој опсег.Видео: