Материјал за естрих

Израчунавање материјала за естрих је важно јер се набављени материјали требају користити у блиској будућности. Ако купују више него што јесу, дуго ће лежати и изгубити својства. Ако купујете мање, онда морате поново купити потребне материјале и потрошити своје време. Неправилно израчунавање материјалних трошкова и његове пропорције могу лоше утицати на квалитет естриха који је поплављен у стану.

Шта утиче на трошкове материјала

Главни параметар, коме се обраћа пажња у прорачунима, је проходност. На пример, не можете користити исти цемент да попуните кравату у спаваћој соби и ходнику. У ходнику, пропусност је много већа, тако да је потребно користити више издржљивог цемента.

Означавање цемента указује на јачину раствора на његовој основи. Број иза којег стоји слово М показује колико је плоча или подна плоча јака од таквог рјешења. На пример, цемент марке М300 значи да 1 цм у каменој коцки из овог раствора може издржати оптерећење од 300 кг (то је горња граница). За поправку станова такав цемент је прилично погодан, иако је најтраженији бренд цемента М400. Максимално оптерећење које цементни камен може поднијети је 700 кг по 1 цм у коцки (М700).

На паковању цемента постоје и друге ознаке. Слово Д, иза које следи цифре, означава проценат додатака у цементу. На пример, Д2 значи 2% адитива, Д15 - 15%. Ова опцијане би требало да буде у корелацији са погоршањем квалитета цемента. У овом случају, тачно је супротно. Додатне твари у већини случајева повећавају чврстоћу цемента, дајући јој отпорност на влагу, температурне флуктуације и механичке утјецаје.

Друге ознаке:

 • ГД - хидрофобност цемента (отпорност на влагу);
 • отпорност на СС - сулфат (материјал лако толерише смрзавање и одмрзавање);
 • ПЛ - пластификатори (обезбеђују додатну пластичност);
 • ВРЦ - експандирајући цемент, који не пропушта воду.

Плаин Сцреед: Рекуиред Цоунтинг

За напредне градитеље и мајсторе нису потребни напредни калкулатори или формуле. Они практично интуитивно одређују колико им је потребно. У ствари, они већ имају такву пуну руку да све рачунице чине лако на уму.

Невбие је мало теже. Ако уопште не успе да се носи са калкулацијама, за помоћ - калкулатор. На многим градилиштима постоје специјални калкулатори, помоћу којих можете лако израчунати проток и потребну количину материјала. У просеку, 1 цм судопер дебљине 10 цм је једна врећа цемента (М400) масе 50 кг.

Прецизнија калкулација за полусуху везу може се извести следећом формулом: површина се множи са висином спојнице. Ако просторија има површину од 50 м2, а кошуљица треба да има висину од око 5 цм (0,05 м). Дакле, 50 м2 се мора помножити са 0,05 м. Као резултат тога, ослобађа се 2,5 м3 (запремина раствора). Али са даљим прорачунима то је потребно узети у обзиробим материјала за 25-30% више запремине раствора из ових материјала. За помоћ, морате узети сљедеће бројке:

 1. 2,5 м3 подељено на 5 делова. Као резултат тога добијамо волумен једног дијела - 0,5 м3.
 2. 0,5 м3 помножено са 4 дела песка. Резултат - 2 м3 (потребна количина песка).
 3. 1625 кг (тежина коцке песка) помножено са 2 м3. Резултат је 3250 кг песка.
 4. 1300 кг (све коцке цемента) помножите са 0,5 м3. Резултат је 650 кг цемента.

За израчунавање количине песка и цемента потребног за скупљање (поред претходних количина) користе се сљедеће формуле:

 • 3250 помножено с 0,25. Резултат је 812,5 кг (песак);
 • 650 помножено с 0,25. Резултат је 162,5 кг (цемент).

Коначен износ се добива събиране на резултатите:

 • до 3250 додати 812.5. Резултат је 4062,5 кг (песак);
 • до 650 додати 162,5. Резултат је 812,5 кг (цемент).

Као резултат тога, потребно је нешто више од 2 тоне пијеска и 812,5 кг цемента (око 16 врећа цемента). Последња цифра се добија дељењем укупне тежине цемента тежином једне вреће (50 кг). Ако се цемент продаје у врећама од 25 кг, укупна тежина се дијели на ову бројку (издаје се 32 вреће).

суви вијак

Материјали за сухе остатке су израчунати на потпуно другачији начин. Хидроизолација се врши у складу са површином просторије, додајући 15% за залиху на пријему. Профили за светионице рачунају се узимајући у обзир корак између њих и њихову дужину. Листови гипсаних влакана су опскрбљени. Дужина траке је једнака периметру просторије без узимања у обзир отвора врата. ЦлаидитеСлагање у висину 3-4 цм, испада 0,03-0,04 кубних метара по 1 м2. Самољепљиве траке за причвршћивање плоча узимају у количини од 6 комада на једном малом формату.

Као што видимо, у овим прорачунима нема ништа компликовано. Потребно је пажљиво евидентирати све податке и досљедно израчунати број материјала.