Локација утичница и прекидача у стану

За стално раздвајање енергетских каблова разних кућних апарата - то није задовољство. Да би се избегла таква ситуација, потребно је пажљиво планирати уградњу и постављање потребног броја електричних утичница у различитим тачкама просторије. Како статистике показују, у већини модерних зграда постоји најмање шест електричних апарата, поред тога, електричне утичнице се повремено користе за пуњење различитих направа. У овом чланку ћемо разумети шта би требало да буде локација утичница у стану, тако да коришћење кућних апарата није донело нелагоду.

Како планирати инсталацију?

Планирање гдје ће се уградити утичнице у вашем стану, по могућности истовремено с развојем просторије. Ако можете направити стручњака за уређење ентеријера и самостално, онда се са њим мора разрадити план за постављање утичница, као што су прекидачи. Дизајнер није мађионичар, а он не претпоставља гдје би се утичница требала налазити, тако да, на примјер, радите на лаптопу у спаваћој соби. Због тога је неопходно одредити локацију стационарних елемената напајања прије одобрења пројекта.

Приликом планирања унутрашњости потребно је узети у обзир гдје ће намјештај стајати, иначе ће се испоставити да ће се електрична утичница појавити иза кабинета, гдје ће бити бескористан. Након развоја ентеријера и утврђивања ситуације, може се наставити са питањем обрачуна и уградње електричне опреме.

Да бисте лако планирали своју ситуацију, најбоље је унапријед одредити који модели различитих намјештајаће бити у кући.

Знајући њихову величину и локацију, лако можете одредити локацију утичница и прекидача.

Такође је пожељно да се упознате са недостацима локације утичница и прекидача приказаних на видеу:

Правила за постављање батерија у различитим просторијама

Утичнице су инсталиране у становима, првенствено, на основу именовања одређене просторије, као и електричних апарата, који ће бити инсталирани у њему. Хајде да размотримо колико би места требало да буду у просторијама и где их је боље инсталирати.

кухиња

\ т

Готово свака модерна кухиња има велики број електричних апарата. Дакле, први корак у уређењу ентеријера је да се одреде локације за сваку од њих. Већина уређаја је инсталирана на кухињском сету.

Полазећи од тога, дат ћемо неке препоруке о локацији тачака напајања на кухињским прегачама:

  • Електричне утичнице намијењене за уграђене уређаје треба поставити у сусједне ормаре, будући да такви електрични уређаји не смију бити укључени директно испред њихове стражње плоче.
  • Тачка снабдевања храном за кухињску напу је постављена на растојању од 0,6 м од врха шарке.
  • За лечење малих кухињских апарата као што су миксер или миксер, електричне утичнице се монтирају на висини од 0,2-0,3 м од површине стола.

Такође је потребно имати на уму потребу за уградњом места за храну за пећницу, пећницу и фрижидер. Плоча не би требала бити повезана с дупломутичница са пећницом - батерија неће издржати такав терет. Једна или две тачке за исхрану могу се поставити поред стола за ручавање.

Детаљније о излазима у кухињи на видеу:

дневни боравак

Постоје четири опције за постављање веверица у просторијама као што су дневни боравак и дневна соба. Оне укључују:

  • Рупа за врата. Напајање се обично овде монтира да би се повезао усисивач и електрични грејач. Инсталација треба да се изводи на висини од 0,3 м од нивоа пода, док растојање до врата мора бити најмање 0,1 м

  • Зона кауча. У овом тренутку, тачке напајања би требало да буду постављене тако да у њима буде прикладан кабл за напајање лаптопа или пуњача за таблет рачунар или мобилни телефон. Не можемо заборавити на неопходне апарате као што су подне лампе и инсталације, као и клима уређаје.
  • ТВ зона. Точка за напајање треба да буде постављена на зид инструмент табле ако је то привјесак ТВ, или ако је уређај инсталиран на постоље, тако да када гледате у екран, каблови нису видљиви.
  • Простор у близини радне површине. Ако постоји мали број соба у стану, дневни боравак често служи као канцеларија. У том случају треба повећати број прикључака за напајање. У овој области морате да пронађете прикључке за повезивање рачунара или лаптопа, као и столну лампу.

спаваће собе

Свака спаваћа соба може бити подељена у неколико зона, у којиматреба да ставите тачке напајања. Прво, утичнице у спаваћој соби морају бити постављене у близини ноћних ормарића или кревета за повезивање ноћне лампе, што је посебно потребно да љубитељи читају прије часописа или књиге из снова.

Ако се у дневном боравку налази писаћи стол, двије електричне утичнице морају бити смјештене у близини стола, од којих је једна столна свјетиљка, а друга је рачунало. Њихова висина изнад радне површине треба да буде око 0,2 м. Када се постави у ову просторију, телевизор захтева најмање две тачке хране, које се монтирају на надморској висини од око 1,3 м од нивоа подне плоче. Да би се спречило да каблови оштете унутрашњост, пожељно их је сакрити од телевизора.

Неопходно је такође поставити електричне елементе у близини врата, у којима се може прикључити усисивач или електрични камин.

Видео снимак додатно приказује нијансе локације утичница и прекидача у стану:

Ово би требала бити локација утичница у спаваћој соби. Сада пређите на следећу собу, где се морате детаљније зауставити.

Купатило

Постављање утичница у ову просторију такође је постало неопходно. Имају веш машину, електрични апарат за бријање, фен за косу, ау одсуству топле воде у кући - електрични бојлер. Правила за инсталацију електричних инсталација указују на то да се места за снабдевање не смеју налазити у близини купатила (туш кабина), а растојање између њих треба да буде најмање 0,6 м

Од влаге уова соба је највиша, онда је пожељно да се број стационарних елемената у њему сведе на минимум.

Утичнице инсталиране у купатилу морају бити заштићене од контакта са влагом са специјалним поклопцем. Поред тога, ПУЕ предвиђа могућност коришћења у овој просторији само оних елемената чија схема укључује спајање на заштитни путни уређај. У хитним случајевима, он ће зауставити снабдијевање електричном енергијом и спријечити појаву пожара.

Ходник

Због тога просторија пролази свака особа која је ушла у стан. Обично се инсталира један или два прикључка за напајање - за повезивање усисивача или ципеле за сушење.

закључак

Утврдили смо колико би требало да се у свакој од главних просторија уграђују утичнице за удобно коришћење електричних уређаја. Коначно, мора се рећи да је у свакој соби, ако је могуће, пожељно да се обезбеди један додатни излаз. Ово ће вам омогућити да радите без проширења када прикључујете нови уређај или било који уређај за кућни рад.

Након што сте прочитали овај чланак, добили сте идеју о томе каква би требала бити локација електричних утичница у стану. Надамо се да ће вам ове препоруке помоћи да одредите број тачака напајања које су потребне за ваш стан и места на којима морате да их инсталирате.