Линолеум у дворани (24 фотографије): како одабрати линолеум за дневну собу у стану, која је боја боља, савјети о избору, предности и мане

Одабиром подне облоге за дом морате озбиљно приступити овом питању. Уосталом, она не носи само естетску компоненту, већ и елемент за задржавање терета.

Све зоне у стану нису изложене истим ефектима. Највише проходна, па самим тим и велика оптерећења на поду, има ходник и кухињу. Дневна соба је посебна соба у којој не само да проведемо вријеме, већ и прихватимо госте. Стога подна облога у њој не би требала бити само практична, већ и лијепа.

сорте

Непријепорни лидер у подној облози је дуги низ година линолеум. Погодан је за све просторије, потребно је само направити прави избор. Дворана није изузетак.Ево главних тачака које треба узети у обзир приликом избора премаза за линолеум у дневној соби.

Постоји неколико варијација типова линолеума:

 • кућанство: класа отпорности на хабање - 21-23, дебљина заштитног слоја - 0,3 мм, издржати мала оптерећења;
 • полу-комерцијална: класа отпорности на хабање - 31-32, дебљина заштитног слоја - 0,5 мм, издржати средње оптерећење;
 • комерцијална: класа отпорности на хабање - 33, дебљина заштитног слоја - 0,6 мм, може издржати прилично велико и дуготрајно оптерећење.

За дневну собу линолеум ће бити довољан, јер је пропусност ове собе мала.Материјал је веома важан. У избору производа се нуде: ПВЦ, гума, природна, коллоксилинова, глифталат.

У дворанеИзаберите ПВЦ капут са јутом или филцом. Професионалци тврде да је овај материјал најпогоднији за дневну собу.


Има неколико врста:

 • хомогени: има 1 слој са нечистоћама вапна и кварцног песка. Еластична је, лако је дати облик. Али због своје мале дебљине брзо постаје неупотребљив. Поред тога, кроз њега су видљиве све неједнакости пода;
 • хетерогена: састоји се од неколико слојева, од којих сваки обавља своју функцију: заштитна, пригушна, декоративна.

Изаберите другу верзију ПВЦ поклопца за ходник. Он ће покрити недостатке пода, обезбедити топлотну изолацију, дуго ће трајати.

Како изабрати?

Да бисте изабрали добру подну облогу за своју собу, следите неке препоруке:

 • Током хладне сезоне, боље је купити линолеум у продавници, а не на тржишту, јер има тенденцију да се деформише под утицајем ниских температура. Осим тога, продавница је погоднија за прегледање платна због недостатака.
 • Да бисте сазнали која величина производа треба купити, измјерите површину ваше собе и оставите пријем на све стране у неколико центиметара.


 • Обратите пажњу на мирис. Производ високог квалитета не би требало да емитује "укус". То је неприхватљиво за рекреативно подручје.
 • Не може се игнорисати таква врста линолеума, као мармелум. Направљен је од природних материјала и има истовремено два позитивна квалитета: недостатак мириса и антибактеријски ефекат. И ововеома је важно ако у вашој кући има деце, јер дневна соба често постаје њихова зона играња.
 • Средство против клизања је идеално за дневну собу ако је лишено тепиха.


Треба узети у обзир и једну нијансу. Ако одаберете линолеум не у стану, већ за спортску, концертну, монтажну салу, онда су ту критеријуми за избор неколико других. Главна ствар на коју се треба ослонити - све горе поменуте публике имају висок степен пропусности, односно, подлежу великом механичком оптерећењу: ходање, преуређивање намештаја, пете. Према томе, линолеум премази за ове хале морају бити, прије свега, издржљиви.

Изаберите за ову сврху, барем полу-комерцијалну врсту, али боље комерцијалну, са својствима против клизања.


Гама боја

Након што се направи структура линолеума, остаје најпријатније - одлучити се за боју. Ту су и нека правила.

Ако је ваша дневна соба прилично пространа, сваки тон прикладан за под ће одговарати: свјетло, тамно, свијетло. Штавише, тамне нијансе ће бити практичније у употреби. Ако је дневна соба малих димензија, одаберите боју за облагање линолеума. Они ће визуелно проширити простор и ослободити се опресивне атмосфере.


Треба имати на уму да под, као и сваки други део просторије, треба да се комбинира са ентеријером.

Ако је ваш дневни боравак направљен у класичном стилу, користите га за топао, невидљив линолеумтонова За модерне стилове, болд одлуке ће доћи у облику светлих боја. А минимализам ће бити исплативо подвући подне облоге црне и беле боје.

Род може постати наглашавање пажње у вашој соби. Ако је унутрашњост артикала направљена у тихом, непримјетном стилу, а нема тепиха, оживите собу лијепим линолеумом са орнаментом или великим узорком.

Правилно одабрани могу визуелно проширити или продужити простор ако је потребно.


Ако ваш под још увек краси тепих, онда линолеум премази треба да буду постављени монотони и невидљиви тако да стварају позадину и повољно наглашавају шаблон тепиха. Такође, саветује се да се скромност у боји придржава ако су све компоненте унутрашњости засићене, свијетле боје.

Леп и племенит изглед линолеума, направљен под паркетом или ламинатом. Изгледа посебно импресивно у соби са дрвеним намештајем. Тренутно, производња линолеума је направила корак напред. Нема никаквог смисла у његовој обради. Због тога ћете лако изабрати опцију за одређену собу.


\ т

Модерне технологије производње линолеума довеле су га на нови ниво. И сада се може натјецати с другим, репрезентативнијим врстама подова.

На основу чињенице да је дворана просторија за целу породицу, као и за госте, правилно одабран линолеум ће вам га обезбедити:

 • топлотна и звучна изолација;
 • минимална прашина;
 • антиалергијски,антибактеријски ефекти;
 • смањује ефекат клизања, што је посебно важно ако дјеца трче у дневној соби;
 • употреба за "топле" подове;
 • отпорност на влагу;
 • лакоћа бриге;
 • минимална потрошња.


Као што видите, за сваку просторију постоје критеријуми за избор линолеума. Знајући све нијансе, моћи ћете да покупите паметан производ за вас, који ће вам служити дуги низ година и који ће бити пријатан за ваш изглед.

Како одабрати линолеум - сљедећи видео.