ЛЕД позадински осветљени кревети својим рукама

Ефективно осветљење креветног простора - још једна декоративна примена ЛЕД траке. За брачни кревет то ће постати нека врста врхунца који ће створити интимну атмосферу у соби. Такав необичан дизајн јаслица спасит ће дијете од потпуне тмине за вријеме спавања. Хоће ли се носити са тако занимљивим задатком, и направити кревет са свјетлима властитим рукама за свакога. Потребно је само неколико сати слободног времена, мали калем са ЛЕД траком и помоћни алат.

Опције припреме и уградње

У припремној фази, израчунати величину кревета и мјесто за постављање ЛЕД трака и напајање. Да бисте то урадили, морате уклонити душек, пронаћи оптимално мјесто за инсталацију лед-траке, тако да је његова свјетлост усмјерена према доље, и измјерити дужину свих сегмената који ће се налазити по ободу конструкције. Онда морате одабрати тип чипова који емитују светлост:

 • СМД 3528 ИП20 осветљеност 420 лм, кошта око 60 руб /м;
 • РГБВ-СМД 5060 ИП33 осветљење 2000 лм, кошта око 200 руб /м + РГБВ-контролер;
 • или друга средња варијанта.

Затим морате купити ЛЕД траку и профил исте дужине. Колика је цијена профила? Прво, на чисту и глатку површину профила, лед-трака се лијепи добро, а као друго, послужит ће као радијатор, јер препоручујемо врло снажне ЛЕД траке без употребе додатне топлине. Често се састоји од лежајног дела модерних двокреветних креветаплоче од дрвених влакана (МДФ) или дрва, које имају врло ниску топлотну проводљивост. Али чак и ако је оквир кревета направљен од челика, лепљење ЛЕД трака на њега није пожељно. Само унутар алуминијумског профила, ЛЕД трака ће бити поуздано заштићена од било каквог механичког удара, као што су:

 • цијев за усисавање за вријеме чишћења;
 • дечје занимљиве руке;
 • зуби и шапе кућних љубимаца.

Можете користити јефтинију опцију - пластични кабелски канал. То је мањи ред величине и продаје се у свакој згради. Ево само да би направили веома светлу и више РГБ осветљења кревета неће успети. Пластика неће моћи да троши топлину из кристала који дуже и ефективно зраче, што ће довести до њихове деградације током прве године рада. ЛЕД трака без силиконског премаза типа СМД 3528 са густином елемената од 30, 60 или 120 ком /м било које боје луминисценције је погодна за уградњу у кабловски канал.

У завршној фази припремног рада потребно је:

 • пресеца лед-траку и профил на сегменте жељене дужине;
 • деградира унутрашњу површину профила за поуздано приањање на ЛЕД секције;
 • припремите спојне жице и, по жељи, прекидач.

Дијаграм принципа

Шема осветљења је изузетно једноставна и састоји се од само два кључна елемента: напајања и ЛЕД трака. Ако користите РГБ или РГБВ траку, онда је круг додат РГБ или РГБВ контролер. Испод је дијагрампозадинско осветљење помоћу ЛЕД траке у боји.

Монтажа и повезивање

У зависности од врсте ЛЕД траке и локације напајања, одаберите кабл одговарајуће дужине и броја жица. Ради сигурности, као и да би се осигурао довољан капацитет оптерећења, боље је користити вишеслојни бакрени кабл у двострукој изолацији са попречним пресјеком од 1,0 мм.

Врло непожељно је користити упредену парицу као жицу за храњење. Пресек једног проводника је око 0,2 мм 2, што значи да може да прође не више од 1,5А, а затим са постепеном изолацијом од прегревања. За повезивање снажних РГБВ трака потребна вам је поузданија опција.

За електрично повезивање одвојених области које се налазе око обода кревета, можете користити посебне конекторе, са већ доступним жицама. Такав метод ће убрзати процес монтаже и омогућити да се дизајн у будућности брзо растави. Ако је овај метод неприхватљив, све локације ће се морати међусобно раздвојити одвојеним жицама.

Научите како правилно омотати ЛЕД траку из овог чланка.

Са свим потребним деловима ЛЕД позадинског осветљења, можете наставити до монтаже у следећем редоследу:

 1. причврстити ЛЕД траку на профил;
 2. лемне жице у односу на поларитет или их причврстити конекторима;
 3. спојите напајање инаправити пробни унос;
 4. Ставите лем у унутрашњост профила топљеним лепком;
 5. Светло за припрему причврстите на подлогу помоћу стандардних реза, вијака или завртња, у зависности од типа кревета.

За већи ефекат светлости, једна од 4 ЛЕД траке причвршћује задњу страну дуплог кревета у главу, усмеравајући светлосни ток горе. Отворени проводни делови РГБ контролера, јединице за напајање и жице се поуздано изолују да би се спречило пожар и елиминисао електрични удар.

ЛЕД позадинско светло ће бити много функционалније ако је ви-фи модул уграђен у контролер. У овој верзији, рад позадинског осветљења може да се контролише из паметног телефона, лако мењајући осветљеност и боју. Поред тога, програм вам омогућава да подесите време укључивања /искључивања позадинског осветљења, инсталирате будилник са благим повећањем осветљености и користите друге корисне функције.