Кружење воде у природи: шта је то, њена вредност

Сви процеси који се одвијају у околини, а природа их преиспитује до ситница. Један од тих процеса је континуирано дјеловање циклуса воде.

Цјелокупна водоопскрба планете је у неуморном покрету, чиме се осигурава више или мање равномјерна расподјела влаге.И ако се на школским часовима у учионици гдје смо први пут чули о циклусу, он чинио нешто мистериозним, а разумијевање његове сврхе било је тешко, онда сада, суочен с масом еколошких проблема и проблема, разумијевање постаје много дубље. У чему је суштина размене воде, зашто је она потребна и како она утиче на наше животе - причат ​​ћемо о свему овоме даље.

вечни процес

Старост наше планете процењују научници на око 4 милијарде година, не мање. У зору свог развоја, Земља је била прилично ужасан призор: огромна врућа шипка од чврстих стијена.

У то време, активни вулкани су деловали на њеној територији, што је довело до испуштања гасова, укључујући водену пару, у новоформирану атмосферу. Овај процес је покренуо процес полаганог хлађења површине планете, иу једном тренутку Земља се толико охладила да су формиране резерве воде почеле да се крећу непрекидно, крећући се од чврсте до течне, из течне у гасовиту, и тако даље.

Цјелокупна резерва воде на свијету може се подијелити на два дијела:

  • Главно водоснабдевање су мора и океани засићени сољу. Њихов обим је 97% од укупног броја.
  • Остатак воде - свеж, што представља само 3%, наоко 70% овог дијела је затворено глечерима. Остали извори слатке воде су подземне воде, језера и ријеке, као и атмосферска влага.

Стални водни биланс обезбјеђује се његовим континуираним кружењем, познатим као свјетски циклус воде.Захваљујући њему, не само да се одржава стабилан водни биланс, већ и његов пуни волумен на планети остаје.

Као и многи други глобални процеси, циклус има огромне размјере. Дакле, сваке секунде око 16 милиона тона падавина пада на површину Земље. Њихов укупни волумен је око 300 милијарди литара текућине дневно.

Истовремено, иста количина влаге се враћа у атмосферу испаравањем. Истовремено, мора и океани испаравају више воде него што се добијају из седимената - равнотежа се обнавља на рачун ријека, подземних и подземних вода. Тако је природа водила рачуна о одржавању равнотеже воде на планети, која вам омогућава да свим организмима обезбедите виталну влагу.

типови циклуса

Чињеница да се сви процеси који се одвијају на Земљи одвијају одједном на неколико нивоа, свима познатим. Исто важи и за циклус флуида на планети, који се може посматрати у три димензије: свијет (велики), оцеански (мали), интрацонтинентални. Размотримо сва три нивоа како бисмо разумели не само њихове разлике, већ и степен интеракције.

  1. Светски (велики) циклус. То укључује процесе испаравања водене паре преко читаве површине океана. Аир масехвата парове и преноси их на земљишне парцеле. Овдје се влага кондензира и испада у облику уобичајене кише - кише или снијега. После неког времена, када влага продре у подземне воде, као и реке, потоке и језера, поново враћа испарену течност у океан. Вредност овог процеса је изузетно висока: слане воде океана, пролазећи фазе испаравања и формирања падавина, претварају се у свеже; вода, контаминирана различитим нечистоћама, пролази кроз природно пречишћавање.
  2. Океански (мали) циклус. Овај тип се односи на процес који се односи на све фазе конверзије воде непосредно изнад површине океана. То јест, вода из океана под дејством топлоте испарава, претварајући се у водену пару. Овај пар се креће навише, кондензује и пада у облику падавина у истом океану. Мали циклус воде не обезбеђује значајну трансформацију слане воде у свеже.
  3. Интрацонтинентални циклус. Сва вода планете није концентрисана само у океанима, морима, ријекама и другим изворима воде. Такођер је довољан на копну, у тлима различитих типова. Тако се течност која се испарава из земље, како са површине тако и током интравенске испаравања, затим претвара у падавине и поново пада на исто тло.
Сваки од ових процеса, упркос одређеној хијерархији, више је повезан са обимом њихове појаве, игра важну улогу у одржавању водне равнотеже читаве планете. На крају, водени циклус у природи се репродукује у минијатури у сваком живом организму: пијемо воду, која се затим враћагубљење живота и зноја.

Вредности

Активности предузећа, крчење шума, пољопривредни радови везани за одводњу и наводњавање земљишта, изградња акумулација и још много тога што смо створили за властиту добробит, данас не утичу на циклус рада на најбољи начин.

Прије свега, то је због феномена ефекта стаклене баште, који негативно утиче на брзину испаравања течности са Земљине површине, доводи до топљења глечера и општег неравнотеже. Такав људски утицај на циклус рада захтева јасно разумевање важности циклуса воде за планету.

Циклус рада пружа планети могућност да стално ажурира воду.У зависности од извора течности, може потрајати од неколико дана до миленијума, али остаје чињеница: загађена вода је способна за чишћење, пролазећи кроз све фазе циклуса. Просјечни датуми обнове су сљедећи:

  • Влага у земљишту се потпуно обнавља 1 сат, у атмосфери - 8-10 дана;
  • Течност, која је у чврстом стању у глечерима, може се потпуно обновити само у 1600 година; оним глечерима који се налазе ближе половима и потпуно су очишћени само десетак година;
  • Воде океана се потпуно обнављају тек након 3000 година.

Ових неколико бројева није случајно. Глечери се фокусирају на главну залиху свеже воде на планети. Њихово топљење узроковано понижавајућим људским акцијама доводи до нарушавања климатских услова,неуспјеси у циклусу рада и, у коначници, недостатак свјеже воде.

У исто време, загађење воде, које је повезано са опасним емисијама производње, се повећава, додатно погоршава ситуацију: преостали део свеже воде једноставно нема времена да се замота. Чак и данас, свијет осјећа акутни мањак воде, која, задржавајући тренутни темпо загађења, може се претворити у глобалну катастрофу.

Једна од битних услова за одржавање живота на планети била је доступност воде. Све резерве воде Земље не остају у мирном стању по други пут, напротив - постоји нестабилан процес, који су научници назвали циклус воде на Земљи. Овај механизам обезбеђује оптималну дистрибуцију влаге, одржава климатске услове, али најважније, обезбеђује комплетну надоградњу воде.

На жалост, савремени истраживачи указују на све веће пропусте у овом процесу који се односе на људску активност.Ако се сада не предузму никакве мјере, посљедице кршења циклуса могу довести до стварне катастрофе.