Употреба отпада од хране: основна правила и методе

Упркос растућим ценама у развијеним земљама, храна је и даље јефтина, људи не размишљају о обради и једноставно их бацају на смеће.

Зашто исциједити хладну храну, ако је можете ријешити и кухати свјеже? Употреба отпада од хране је проблем који је присутан у савременом свијету, јер је резултат живота сваке особе.

Поступак прикупљања остатака треба да буде благовремено и квалитетно, како би се осигурала позитивна санитарна и епидемиолошка ситуација у земљи. У високим зградама уклањање отпада обично је од 7 до 23 сата.

Прикупљање се врши у складу са упутствима одобреним од стране Министарства за стамбено-комуналне послове и уз сагласност органа санитарно-епидемиолошке службе.

врсте

Отпадна храна обухвата све врсте намирница које су изгубиле својства потрошача:

 • Неисправна храна.
 • Остаци меса и млечних предузећа.
 • Остаци прерађивачких предузећа.
 • Размажена храна.
 • Остаци хране из места опште хране.
 • Отпад индивидуалне потрошње.

Неовлашћене депоније су обично место становања паразита. У предузећима, прерада се мора обављати свакодневно како би се елиминисао отпад хране из кухиња и угоститељских организација.

Основна правила за одлагање производа

Все обработки с този тип рециклиранего сметка регулируетса с СанПиН 42 - 128 - 4690 - 88 .Продукцију треба водити часопис за образовање и кретање, како би се ријешили поступци за одлагање хладних или размажених производа. Примерак часописа може се наћи на интернету.

Прикупљање отпадних производа дозвољено је само у посебним кантама за смеће, цистернама и контејнерима. Морају бити обојене изнутра и извана, опремљене поклопцем са арматуром за закључавање.

Извоз отпадака хране властитих кулинарских производа мора се редовно обављати, овај тип се лако излаже процесима пропадања и пропадања. Свеже припремљене производе не треба мешати са хладноћом и старим. У часопису се биљежи вријеме продукцијске наставе.

Препоручује се уклањање отпада након прелиминарног сортирања по категоријама. Главни задатак извоза ове врсте смећа је испуњавање свих хигијенско-санитарно-епидемиолошких захтјева.

У угоститељским објектима и ресторанима, процес ликвидације производа састоји се од прераде:

 • Месо и млечни производи.
 • Алкохол.
 • Концентрати хране.
 • Додаци исхрани.
 • Лоши и неисправни производи.

Коришћење отпада хране у вртићима (ДНР)

Збрињавање у ДУУ врши се у одређеном редослиједу иу складу са Законом о заштити животне средине:

 1. Не остављајте остатке производа у контејнерима за кућни отпад.
 2. Није допуштено пронаћи дјецу у близини контејнера.
 3. Коришћење хладних производа врши се самостално.
 4. Остатци производа могу, у неким случајевима, бити дозвољени особљу у установама да хране домаће ученике. Све операције обраде преузимају под својом одговорношћу.
 5. Време уклањања специјалних контејнера је прописано од стране фирме која пружа ову услугу.
 6. Начелник вртића контролише поштовање уредбе.

Терапеутске и профилактичке установе (ЛПИ)

У ЗЈН, употреба кулинарских производа врши се узимајући у обзир захтјеве СанПиН 2.1.7.728-99, који зависе од индикација за прераду и класе опасности отпада:

 • А - сигуран отпад.
 • Б - опасан отпад.
 • Б - изузетно опасно.

Прикупљање хладних или специфичних производа из избијања ЛПУ треба да се врши у запечаћеним паковањима или збиркама чврсто затворених покривача.

Забрањено је уклањање отпада из постројења за прераду отпада на одлагалишту отпада. Уништени су на лицу мјеста у договору са санитарним службама. Рад се обавља уз поштовање свих мера предострожности. Посебно, дневник ЛПУ-а мора евидентирати све процедуре за прикупљање, складиштење и одлагање. Часопис у ЛПУ је одговорно лице.

методе рециклирања

Популарни начини су разматрани:

 • Покоп на депонији.
 • Бурнинг - термичка обрада.
 • Управљање биолошким отпадом - компостирање.

Уклањање отпада из хране требало би извршити благовремено. Организације са квалификованим особљем треба да располажу кухињама за одлагање хране и јавним организацијамахране Ове организације имају потребан транспорт и одговарајућу опрему.

У многим великим предузећима за обраду записа. Овај дневник рециклирања се складишти у отвореном приступу. У иностранству постоје фабрике које производе компост и добијају добру зараду.

Остаци депоније емитују стакленички плин. Важан процес у очувању сигурности и чистоће околиша је правовремено одлагање.