Котао за пиролизу сопственим рукама: 10 препорука за уређај

Ако желите да направите котао за пиролизу, треба тачно да се придржавате упутстава, а по први пут је литвански инжењер произвео дугачак дизајн паљења, али је домаћа производња могла да побољша котлове на чврсто гориво. Али таква производња опреме за пиролизу може се вршити и сопственим рукама. То ће вам уштедети новац на уређају.

Карактеристике процеса пиролизе дрвета

Приликом сагоревања дрва не користи сав потенцијал горива, јер дрво гори довољно брзо. Због тога је процес сагоревања много компликованији, јер је увијек потребно ставити дрво у котао или пећницу. У ту сврху изграђена је спаљивачка пећ Белиаев, Попов и брдо.

Пиролизом се стварају такви услови за гориво, када се спаљивање дрва успорава и ослобађа се много више топлоте. Продужено сагоревање постиже се смањењем снабдевања кисеоником. Резултат је природни кокс и запаљиви гас. Овај гас се меша са кисеоником и такође гори под утицајем високих температура, наглашавајући много топлоте.

Предности пиролизе су то што помаже да се обезбеди више топлоте за гориво

Фазе пиролизе:

 1. Уз минималан приступ кисеонику, дрво изгори и ослобађа запаљиве гасове;
 2. Гас изгарања сагорева у комори за сагоревање, наглашавајући топлоту.

Пиролизно сагоревање у две фазе се широко користи у пећима са дугом сагоријевањем и генераторима на чврсто гориво. Тако да можете уредити гасни котао за аутомобил. Али важно је да се котао правилно постави.

Трошкови индустријских елемената могу варирати у вриједности. За уређај овог котла потребни су висококвалитетни и скупи ватростални материјали. Поред тога, индустријски котлови обезбеђују ефикасан аутоматски систем.

На брзину сагоревања утиче температура загревања дрвета и његове влаге. Што више воде, то ће дуже испарити.

Контрола сагоревања се врши контролисањем снабдевања ваздухом. Снабдевање кисеоником може се десити на рачун вентилатора. Ради путем повезивања на електричну мрежу. Када инсталирате вентилатор, он прима инсталацију која зависи од мреже напајања.

Цртеж и принцип пиролизног котла сопственим рукама

Принцип рада уређаја зависи од дизајна система. За почетак, треба пажљиво проучити схему и цртеж дугорочног система сагоревања. Ово ће вам помоћи да боље разумете карактеристике сваке ставке.

Пре него што можете направити сопствени пиролизни котао, правилно нацртајте цртеже

Схема пиролизе:

 • унос кисеоника;
 • пећ;
 • димњак;
 • цевоводи за снабдевање и пражњење течности;
 • регулатори;
 • Место постављања вентилатора.

Систем може укључивати и друге детаље. Сложеност дизајна је растављена на цртежима. Најједноставнија конструкција је уочена на цртежу котла "Пиролисис71".

За гријање приватне куће довољан је капацитет котла од 40 кВ. Да бисте повећали или смањили снагу уређаја, морате сами да извршите изменедизајн опреме. У том случају треба узети у обзир пропорционалне димензије свих елемената котла.

За уређај са системом грејања који користи котао на чврсто гориво, неопходно је извршити исправан прорачун узимајући у обзир димензије свих делова.

За малу кућу има довољно котла са индикатором од 25-30 кВ. Апсолутно нема слободног система пиролизе. Али има посла да се уради сопственим рукама, онда можете спасити.

Принцип рада, предности и недостаци котла за пиролизу

Разумети принцип деловања може се заснивати на схемама и цртежима. Али за саму производњу бит ће потребно да се дубље упозна са принципом уређаја. Горионик ради преко суве дестилације. Када температура достигне 500-600 степени, почиње распадање дрвета. Резултат је запаљив гас и природни кокс.

Пиролитички котао карактерише велики котловски резервоар и висока ефикасност

.

Запаљиви гас се меша са ваздухом. То је управо окидач за покретање сагоревања. Али за правилан процес у комори треба одржавати оптималну температуру.

Као резултат пиролизног сагоревања постоји дим, који је апсолутно безопасан за околину.

Уређај са дугим сагоревањем омогућава максимално коришћење чврстог горива. Као резултат тога, постоји врло мало отпада. Потенцијал дрва се боље открива, ствара се више топлоте и могу се загријати велике површине.

Пиролиза се односи на егзотермну реакцијупроцесима. Ово је општи назив класе, што резултира стварањем топлоте. Али ова топлота се користи за грејање и сушење горива.

Предности котлова за пиролизу:

 1. Стабилна температура се одржава дуго времена;
 2. Капацитет пуњења;
 3. Висока ефикасност;
 4. Може се користити за одлагање производа за прераду дрвета.

Али пиролиза која је направљена у самом себи има своје недостатке. Међу недостацима су велика величина пројекта, зависност од струје и селективност горива. Када купујете готов систем, обратите пажњу на високу цену опреме. За гријање куће можете користити влажан дрво. Због велике влажности пиролиза ће бити тешка.

Корак по корак водич о томе како да направите котао за пиролизу својим рукама

За рад ће бити потребна велика листа алата. Требаће вам бушилица, апарат за заваривање, бугарац, вентилатор, термосензор. Такође, биће вам потребне електроде, метални лимови, сет различитих цеви и челичних трака.

Дебљина челика мора бити 4 мм. За уштеду на телу котла користи се суптилнији материјал. Дебљине 3 мм.

Помоћу упутства корак по корак можете самостално направити котао пиролизе

За тело котла користи се квалитетан и издржљив челик. Оптимална дебљина - не мања од 3 мм.

Након проучавања свих планова и цртежа можете направити хидролизни котао. Сви детаљи система су изрезани на бугарском језику. За причвршћивање се користиапарат за заваривање Али исправно радити ће вам помоћи корак-по-корак упуте, узимајући у обзир све нијансе.

Рекомендации за пиролиза:

 1. Спремник за утовар мора бити постављен више него у конвенционалним структурама горива;
 2. Горионик укључује присуство посебног ограничивача за контролу довода ваздуха;
 3. Лимитер је направљен од цеви са пресеком од 70 мм, дужина треба да буде већа од кућишта уређаја;
 4. до доњег одељка лимитора се заварује диск од челика, који ствара размак од 4 цм са зидовима цеви;
 5. Уградња ограничивача обезбеђује рупу у поклопцу котла;
 6. Бункер за утовар мора бити правоугаоног облика;
 7. Као врата се користи челична облога;
 8. Доња конзола има отвор за уклањање продуката сагоревања;
 9. Да би се побољшао пренос топлоте цеви унутар котла, она се изводи са благим савијањем;
 10. Количина расхладне течности се контролише помоћу вентила.

Исправна инсталација се одређује након првог покретања котла. Производи сагоревања не би требало да садрже угљен моноксид. Рад котла подразумева редовно испитивање заптивања заварених спојева. Такође ћете морати да очистите пећ на дрвету или угаљ из пепела и чађе.

Често се пиролизни котлови користе у комбинацији са загревањем воде. Али можете покушати паралелни рад са системом гријања. Ваздух се креће кроз цеви и враћа се на под.

Експлоатација пиролизног котла дугог сагоревањасопственим рукама

Постављање котла на исправно функционисање након инсталације такође има своје карактеристике. Нормално, котао не пуши. Пре почетка коришћења котао се спаја са димњаком и пуни водом. Котао је опремљен термостатом за надзор температуре течности. За уградњу термометра у котлове предвиђени су посебни отвори.

Да би котао за пиролизу трајао дуже време, он би требало да буде исправан.

Редослед стартања котла:

 1. Вентилатор је прикључен на електричну мрежу и провјерен за сервисирање. Зрачна заклопка би требала бити у средњем положају.
 2. Потребно је ставити малу количину папира и чипса у пуњач за утовар. Врата камере треба да буду затворена.
 3. Димњак се отвара, вентилатор се укључује и папир се пали.
 4. После сагоревања огревног дрвета, млазница се преклапа.
 5. Контрола сагоревања се врши кроз доњу комору за сагоревање.
 6. Након варења течности, морате искључити вентилатор. Пламен се гаси и вода ће се охладити.

Инсталација котла захтева поштовање сигурносних правила. Уређај боље монтирајте у засебној котловници. Опремите уређај на бази цигле или бетона. Очекује се да ће интервал између котла и зидова бити 20 цм

Котао за пиролизу сопственим рукама: цртежи (видео)

Пиролитички котао има многе предности. Ово је поуздан систем који вам омогућава да добијете максималну количину топлоте од сагоревања дрвета. Можете купитифабричка верзија или самостално направити котао код куће.