Котао за пиролизу са сопственим рукама: цртеж, принцип рада, фото и видео упутства корак по корак

Данас у нашој земљи велики број насеља, гдје нема магистралног гасовода, стога је потребно загријавати просторије електричном енергијом или приступачним чврстим горивом. Наравно, ова друга опција је много економичнија, али је веома напорна. Морате стално пратити количину горива у котлу, како би се осигурало да не изгори, тако да се не мора поново топити. Из ове ситуације спадају пиролитички котлови, који раде и на чврстим горивима, али са оптимизованим процесом сагоревања. Трошкови таквог котла су већи од уобичајеног, али је сасвим могуће да га сами направите. Ми ћемо вам рећи како да направите котао за пиролизу својим рукама, цртежима и принципом рада, даћемо препоруке стручњака и видео лекције.

Слика 1 Принцип рада котла за пиролизу

Принцип рада

Немогуће је процијенити предности пиролизних котлова без разумијевања опћих принципа рада. У почетку, шта је пиролиза?

У суштини, ово је распадање природних једињења са минималном количином ваздуха. У стандардним трупцима, дрва за огрјев се спаљују на температури од 900-1200 ° Ц уз нормалан приступ ваздуху, око 3-4 сата дрва за огријев је уклоњено, са редом од 4900 калорија топлоте.

Табела 1 Топлотни капацитет дрва за огрјев различитих врста дрвета

У котлу за пиролизу, чврсто гориво сагоријева на температури нижој од 300-850 ° Ц, са распадом следећих елемената на чврстом талогу и гасу. У одсуству кисеоника у одвојеној комори запаљиво (пиролизареагује са угљеником и даље се обрађује, чиме се повећава топлотна проводљивост.

На тај начин, у сувој дестилацији (процес пиролизе) поред чврстог горива, истовремено се сагоревају крути преципитат и пиролизни гас. Све то у комплексу повећава време сагоревања једне обележиваче дрвета до 12 сати (упоредити са уобичајеним 3-4 сата) и ефикасност котла на 85-90% на стандардним 65-70%.

За и против опреме

Сваки агрегат има и позитивне и негативне карактеристике. Да би се направио прави избор, потребно их је адекватно процијенити.

плусес:

 • одржавање одређене температуре сагоревања у аутоматском режиму;
 • повећано време сагоревања обележивача у односу на позадину повећане ефикасности котла;
 • могућност коришћења различитих врста чврстих горива, све до производа прераде дрвета и агроиндустрије.

Не препоручује се употреба више од трећине укупне количине горива за полимере и гуму.

минуси:

 • велике димензије котла услед повећане коморе за сагоревање;
 • специјални захтеви за чврста горива - огревно дрво мора бити потпуно суво

При стављању горива чак 25% влажности успорава процес емисије гасова, што доводи до смањења температуре расхладног средства и пада ефикасности.

 • енергетска зависност - у току рада, котао троши електричну енергију за рад вентилатора, што ствара присилну промају и аутоматизацију;
 • цијена је главни недостатак који вас присиљава да одбијете да купите.

Зато предлажемо да направимо котао за пиролизу сопственим рукама, цртеж и принцип рада, види доле у ​​чланку.

котловски уређај

Основна разлика између стандардног и пиролизног котла је да у првој верзији 1 комора за сагоревање, ау другој - 2, између које се налази решетка, дно гори сопствено гориво и чврсти остатак, а горњи - пиролизни гасови. Управо таква организација ватрогасних комора омогућава оптимизацију процеса, повећање времена сагоревања горива и максимизирање ефикасности.

Слика 2 Схема уређаја котла за пиролизу

Процес пиролизе је могућ само уз ограничен приступ ваздуху када гориво не изгори, већ заправо тиња, ослобађајући више гаса.

Међу карактеристикама пиролитичког котла је повећан аеродинамички отпор у димњаку због недостатка ваздуха и реакције угљеника са пиролизним гасом. Електрични вентилатор обезбеђује принудни пропух, управо из тог разлога, пиролитичке котлове и спадају у категорију енергетски зависне опреме.

Трошкови модела који је направљен сам

Наравно, главни разлог зашто се узимају за производњу пиролитичког котла властитим рукама, траже цртеже и принцип рада - баналне уштеде. У просеку, цена готовог котла креће се од 36.000 рубаља. (Снага 10 кВ, површина 100 ск. М.) До 140 000 рубаља. (Снага 38 кВ, површина 300 м²). Када се котао самостално производи, испадауштедите од 500 до 1500 УСД због трошкова материјала и личног рада.

Видео 1 Котао за пиролизу 15-25 кВ - производња и испитивање

У сваком случају, овај тип посла се не може назвати јефтиним или лаким, па пре него што се одлучите да направите котао за пиролизу сопственим рукама, процените вашу способност да проучите све цртеже и бирате управо оне материјале који су потребни.

Како направити котао за пиролизу

Алати:

 • електролучно заваривање и 3-4 пакета електрода;
 • бушилица;
 • је био Бугарин (круг 230).

Пхото 3 Процес заваривања метала

материали:

Име

Димензије

број

пипе

О 57 мм, дебљина зида 3,5 мм

8 м

О 159 мм, дебљина зида 4,5 мм

1 м

О 32 мм, дебљина зида 3,2 мм

1 м

-

|

-

|

-

|

профилна цев

60? 30 мм, дебљина зида 2 мм

1.5 м

80? 40 мм, дебљина зида 2 мм

\ т

1 м

20х20, дебљина зида 2 мм

-

|

-

-

челична трака

20к4 мм

7,5 м

30к4 мм

1.5 м

80к5 мм

1 м

\ т

-

|

-

|

-

цхамотте брицк

\ т

лима

\ т

4-5 мм

7-10 кв.м.

-

-

-

Кругови за бугарски

О 230 мм

\ т

10 ком

О 125

\ т

5 комада

\ т

-

|

-

-

|
\ т

Сензор температуре

1 шт.

вентилатор

\ т

1 ком

Пхото 4 Дривинг фан

Ова листа не укључује асортиман браварских алата и неке помоћне детаље. Могуће је да ће неке од њих морати да се купе - али генерално, чак иу овој фази, можете израчунати цену котла.

Цртеж котла за пиролизу (према Белиаевовој схеми) 25-40 кВ

Слика 5 Детаљни цртеж пиролизног котла

Ако је могуће, направите 3Д схему унутрашње структуре котла да бисте разумели основу његове структуре и наставите са њеном производњом.

Слика 6 3Д шематски приказ унутрашње структуре котла са димензијама

Процес производње властитим рукама

Резање Бугара никада неће дати савршено равномеран рез - то можерезати само гиљотину. Не треба да штедите на металном отпаду, то може бити скупо.

 1. Када купујете лимове и цеви у металном базену, унапред договорите да их исечете до потребних делова. То ће у будућности значајно смањити вријеме и дати вам могућност да добијете шавове.

Слика 7 Резање метала

 1. Из два дела почиње сакупљање котловских комора - сагоревања и гаса

 1. Када су направљене обје камере, зрачни канали и зид су заварени на њихове леђа. На фотографији за практичност канала направљен је канал, али се може направити и са испупчењем 60к30, за које се режу мали отвори.

 1. У комори пећи, направите отвор за ваздушну цев и заварите млазницу на њу. Имајте на уму да ова цев мора бити повезана са котлом професионалне цеви 20к20.

 1. Израда цијевног измјењивача топлине - на радном комаду, изрезати неколико отвора испод цијеви Д57 мм.

 1. Цев Д57 мм се реже на комаде једнаке величине, који се затим постављају на плочу и заварују по ободу.

 1. Надаље, измјењивач топлине је заварен на електролучно заваривање на котао и направљен је пригушни вентил

 1. Предњи зид је заварен за комору, где су два отвора претходно исечена - за улазну и излазну цев

 1. Поклопац и пламенови су затим заварени на место пригушивача

 1. Сакупљено је све унутрашње пуњење котла, након чега је потребно пажљиво очистити мјеста за заваривање бугарском или металном четком.
 2. Спољно кућиште на котлу је израђено од лима од 4 мм и углова

  \ т
 1. Да би се спољно кућиште причврстило са угловима, треба извести мале отворе на радном предмету. Свака од њих треба заварити тако да су плоча и кућиште доброг квалитета

 1. Провера водонепропусности котла помоћу воде - затворите рупе за кретање расхладне течности и сакупите воду у њој. Ако се на неком месту деси, направите ознаку да одмах пробавите ово место. Котао мора бити потпуно херметичан

 1. Горњи поклопац мора бити додатно изолован

 1. Да би се регулисао рад ваздушних залисака, потребни су навојни клинови

  \ т
 1. Котао је потпуно затворен спољашњим кућиштем, а из индустријског бушотине направљена је цијев за прегријавање.

  \ т
 1. Заварите шарке и ставите их на врата. Боље је израдити плоче од ливеног гвожђа, и користити циглу за облагање (заштиту од оштећења).

  \ т
 1. Доња комора је такође обложена ватросталном циглом - треба је резати и наоштрити тако да је камера у сусједству

 1. Да би котао задовољио декларирану снагу, комора у доњој комори мора задовољити одређене параметре. Приликом постављања цигли, обавезно га узмите у обзир

 1. Цеви за одзрачивање (из профила) заварују вентилатор да би се створио принудни пропух у котлу

  \ т
 1. Доња комора је такође ушивена у циглу како би се максимално заштитила и оптимизовала процес сагоревања.

  \ т
 1. Да би се побољшао рад котла, препоручује се израда турбина, с једне стране, побољшање преноса топлоте, ас друге - чишћење цеви од наслага.

 1. Пре паљења котла за пиролизу, потребно је проверити да ли се шавови отпуштају према истом принципу као у параграфу 13 (види горе). Али истовремено са водом потребно је створити притисак од 3-4 бара. Да бисте то урадили, можете да користите посебну прессерицу - када се притиска примени, видите како брзо пада. Ако је брз - то ће се десити, потражите то место. Ако се стабилизује - све је у реду.

 1. Обавезно инсталирајте сигурносну групу на котлу, која укључује манометар, сигурносни вентил за притисак и усис зрака. Са повећањем притиска изнад 3 бара, доћи ће до аутоматског ресетовања.
 2. Да би се максимално заштитио рад котла и омогућио рад без проблема, препоручује се да инсталирате јединицу за аутоматизацију. О томе како функционише и зашто вам је потребна таква аутоматска контрола, погледајте видео туториал

Видео 2 Аутоматика котла за пиролизу

Фирст лаунцх

 • Када се котао покрене први пут, спојите га са димњаком и напуните га водом
\ т

\ тСтрого је забрањено провјеравати рад празног котла и без термометра.

 • У доњи простор ставите папир и то буквално 2-3 полине (много тога за провјеру котла није потребно), затворите уску комору и отворите врата чока. Када је вентилатор укључен, изгори папир.
 • Када је сва дрва за огрјев била заузета ватром, затварач се затвара, тако да гориво почиње да тиња ("да се досади"), у овом тренутку почиње процес пиролизе
 • У доњој комори контролишите када се пламен изгарања пали. Чим се запали, обратите пажњу на време у коме расхладно средство практично прокључа.
 • Када расхладно средство достигне 100 ° Ц искључите вентилатор, горионик ће се одмах угасити.

заклучениа, откритки, напитки

Као што можете видјети, израда котла за пиролизу властитим рукама је скупа и дуготрајна мјера која ће се исплатити тек након 3-5 сезона. Али у сваком случају, то је профитабилно, јер се испоставља да се штеди не само на материјалима, већ и да се направи таква опрема која ће одговарати одређеној просторији.