Котао на чврсто гориво властитим рукама: фотографија, цртежи

Од укупне технологије гријања која се данас користи у кући, најпознатији котлови на чврсто гориво су одавно познати. Захваљујући једноставности дизајна и принципу рада, расположивост јединица за гориво овог типа постала је широко распрострањена. Данас, за многе становнике приватних кућа у руралним подручјима, таква технологија је постала нека врста "штапа-вуруцхалоцхек". Стално растућа цена домаћег гаса, сложеност добијања дозвола за уградњу гасног аутономног грејача, доприносе чињеници да котао на чврсто гориво данас, барем, није изгубио потражњу од становништва које живи у близини шумских масива - извора дрва за огрев.

До данас постоје две опције за решавање проблема аутономног грејања на чврста горива: купите готов производ или направите чврсти котао сопственим рукама. Цена модерне високотехнолошке јединице за гријање је прилично висока, али распон цијена је широк - од 3 до неколико десетака тисућа рубаља, што чини уређај доступним широком кругу потрошача.

У присуству одређеног техничког тренинга, котао на чврсто гориво може се монтирати и самостално, користећи шеме и препоруке за израду модела ових уређаја, најпопуларније код уградње властитих руку.

Концепт котла на чврсто гориво

Самостални аутономни котао, који ради на чврстим горивима, углавном је редовна пећ инсталирана у бачви воде. Главни задатак овог уређаја је загревање на трошактоплоте од сагоревања огревног дрвета или котловске воде за угаљ које ће се напајати у радијаторе за грејање у домаћинству.

Али такав уређај, атрактиван за самопроизводњу у вези са примитивним, неће бити ефикасан у смислу грејања и није профитабилан због високих трошкова горива - најједноставнији пројекти котлова имају ефикасност од само 10-15%.

Важно! Рад котла на чврстим горивима зависи од квалитета вуче и, последично, од дотока вентилације. Чак и добро произведени котао неће моћи да обезбеди ефикасно грејање просторије ако вентилација није правилно постављена.

Самоходни котлови се сакупљају не само од метала, већ и од опеке. Опечни уређаји се обично граде у сеоским кућама, гдје естетика инсталиране опреме подлијеже вишим захтјевима него у просторијама економске или техничке намјене.

Метални котлови су најједноставнији уређаји, чија производња омогућава употребу импровизованих материјала и евентуално уз помоћ расположивих алата. Али то не значи да се њихова производња и уградња могу обавити без, барем, скица празних и чворова, као и јасно дизајниране технологије - редослиједа, метода појединих фаза припремног и основног рада.

Изаберите дизајн котла за грејање

Пећи за грејање и котлови на чврсто гориво разликују се по функционалности са сличношћу процеса сагоревања. За разлику од пећи, котао се не смије само загријаватипросторије на месту уградње, спаљивање дрва или угља, али и обезбеђење круга грејања са топлим расхладним средством. Али за други задатак није довољно поставити измјењивач топлине у пећ (подручје круга гријања) - такођер је потребно осигурати континуитет сагоријевања горива и уједначеност циркулације расхладне текућине кроз овај свитак.

Који дизајн бојлера треба изабрати, тако да би било лакше да га направите својим рукама, с којим ће се тешкоћама морати сусрести у процесу рада? На ова питања се може одговорити у фази пројектовања. Цртежи самоуслужних котлова на чврсто гориво дају добру идеју о томе како изгледа дизајн и шта треба узети у обзир у процесу производње.

Свака врста котловске опреме која ради на чврстим горивима има своје дизајнерске и производне нијансе. Приликом планирања самосталне монтаже јединице за гријање, потребно је одлучити који дизајн ће се преферирати -са доњим или горњим (минским) начином сагоријевања.

Јединице с ниским изгарањемсу опрема у којој се врата од дрва за огрјев налазе у горњем дијелу коморе за сагоријевање, али се изгарање горива одвија одоздо, што доводи до тога да се горњи слојеви књиге под властитом тежином крећу према доље и након сагоријевања дим се јавља у горњем делу. У зависности од модела, кретање ваздуха кроз пећ се врши присилно (вентилатор) или природно (вуча), што одређује независност мреже, али се смањује.ефикасност и мање количине утовареног горива.


У котловима на круто гориво у рударској конструкцијиоптерећење дрвета се врши кроз врата која се налазе у горњем делу коморе за сагоревање. Такви агрегати су опремљени присилним струјањем, које је од врха према дну усмјерено - пуши у доњем дијелу ложишта, гдје се комбинира са зраком, а на путу загријава и даље суши гориво доњих слојева.


Самосастављањем је погоднија јединица са нижим начином сагоревања, тако да је за време њене монтаже могуће радити без вентилатора за присилно пропуштање.

Важно! Што је изградња опреме сложенија, то су већи технолошки захтјеви за квалитет његових компонената, који не би требали имати одступања од прорачунских параметара. Ништа мање одговоран није процес састављања ове јединице.

Методом сагоревања котлови на чврсто гориво могу бити пројектовани за нормалан рад или рад са излазом пиролизе - процес разлагања чврстог горива на две компоненте и затим њихово одвојено сагоревање. Искориштавањем друге, софистицираније опције, морат ће се размотрити потреба за уградњом друге коморе за сагоријевање, која ће повећати димензије гријача и, према томе, захтијевати више материјала.

Избор врсте технологије грејања у великој мери је одређен типом чврстог горива које ће бити снабдевено грејањем. Ако имате руку у много дрва, бит ће боље да сте направили котаодизајниран за сагоревање дрва. Уз већу доступност угља, други модел ће се уклопити. Време горења обележивача, квалитет грејања одређен је типом котла на чврсто гориво, његовом снагом и ефикасношћу дизајна.

Напомена: Температура сагоревања угља је много већа од температуре огрјевног дрвета, тако да су решетке, измјењивач топлоте и тијело котла испод угља направљени од челика веће дебљине. Алтернатива може бити стварање коморе за сагоревање и коморе ватросталних цигли.

Ако није могуће створити спољашње тијело од агрегата челика жељене дебљине, котао на чврсто гориво ће постати рационално рјешење. Облагање ватросталном циглом ће створити простор, удобан и отпоран на високе температуре коморе за сагоревање.

Одабир котла са пројектом прихватљиве сложености треба да се уради након анализе техничке изведбе и објективне процјене њене способности и способности. Ако постоје сумње да би се елиминисала могућност непотребног оштећења материјала, боље је изабрати јединицу на једноставан, разумљив нацрт - чак и такав котао на чврсто гориво је у стању да кући обезбеди топлоту у хладној сезони.

Прочитајте и: плински котао за властите потребе.

Основни захтеви за пројектовање грејних тела за самостални рад

У класичном облику, јединица за грејање, из које ће радити грејање у домаћинству, састоји се од следећих елемената:

 • комора за сагоревање (бункер) за сагоревање огревног дрвета, угља, брикета за гориво;
 • решеткасте решетке кроз које се ваздушна маса доводи у комору за сагоревање;
 • цевни размењивач топлоте или резервоар за воду за котао;
 • димна цев за уклањање изван производа сагоревања;
 • регулација гаса.

Важан захтев, који ће се морати узети у обзир у фази пројектовања котла, је величина коморе за сагоревање. Грејач аутономног котла на чврсто гориво треба да буде простран, мост. Конструкција коморе за сагоревање је израчуната на такав начин да је гориво садржано у њему потпуно изгорело без додатног мешања. Опечни котлови у овом плану су бољи, јер опека има мању топлотну проводљивост, која обезбеђује већу температуру печења у керамичкој пећи него у металној јединици.

Комора за сагоревање мора бити постављена тако да максимално концентрише топлотну енергију на измењивач топлоте.

Још један, не мање важан аспект при изградњи опреме за гријање је измјењивач топлине на круто гориво. Ефикасност котловске опреме зависи од дизајна овог елемента, квалитета материјала и перформанси. Назив измјењивача топлине одређен је материјалом његове производње - жељезом или челиком. Измјењивачи топлине ових агрегата - цјевасте структуре са вертикалним или хоризонталним распоредом цијеви у свакодневном животу често се називају кошуље за воду.

Размењивачи топлоте од ливеног гвожђа неће бити узимани у обзир, јер је то ливени дизајн, који код куће није могућ. Међутим, можете га користитиготове јединице од гвожђа, уклоњене из старих јединица из неког разлога. Таква замена је уобичајена када се врши модернизација котла на чврсто гориво или његова поправка.

За производњу челичних измењивача топлоте користе се цеви дебелих зидова. Потребна конфигурација цеви обезбеђује флексибилност када се загрева или користи пропух или полупречник одговарајућег пречника, који је електричним заваривањем повезан са фрагментима намотаја.

Схема инсталације свитка за јединицу чврстог горива традиционалног типа ће дати потпуну слику о томе како би требао изгледати измјењивач топлине иу којем положају је боље инсталирати га.

Постепена производња котла на крута горива. Тхумбс анд нуанцес

\ т

Најекономичнији котао на чврсто гориво не може успети, али је могуће створити потпуно опремљен систем грејања и топле воде. Чињеница је да се монтажа индустријских производа врши на високо прецизној индустријској опреми из посебно одабраних материјала уз поштовање технолошких параметара. Основа сваког фабричког модела котла су тачни термички прорачуни. Могућности рада код куће су много скромније у производњи, тако да се при избору модела који ће се производити треба извести из постојећих реалности, укључујући и његове особне способности као инсталатера.

Алати и материјали

Имајући цртеже и спецификацију јединице за гријање, можете одредити листу потребних инструмената.Без обзира да ли желите да направите велики котао или планирате да сопственим рукама сакупите мали грејни уређај за чврсто гориво, листа уређаја ће бити приближно иста.

Следећи инструмент и апарат ће бити потребни за рад:

 • апарат за заваривање;
 • мали бугарски са дисковима за сечење и брушење (заштитне наочаре);
 • електрична бушилица са металним бушилицама;
 • гасни тастери №№1,2;
 • чекић;
 • сет комбинованих или склопивих кључева и одвијача;
 • морнари;
 • Кутови од 90 степени.

Главни материјал у производњи - челик, чија дебљина за котао треба да буде не мања од 5 мм, за решетке - од 7 мм.

Към да бъде, въпрос, е потребно:

 • челични угао 50к50 - за оквир котла;
 • лим од нерђајућег челика - у присуству дизајна складишног капацитета;
 • челичне цеви дебелих зидова пречника 32 50 мм - за производњу измењивача топлоте-намотаја.

Комплетна листа материјала и њихова потрошња је претходно формирана на основу техничких цртежа.

Производња размењивача тела и топлоте

Тело котла, које често испуњава улогу коморе за сагоревање, је основа целокупног дизајна. Да би се смањила деформација зидова под утицајем високе температуре, оградне конструкције пећи су израђене са двоструким слојем у слоју између слојева сувог песка, који игра улогу фиксатора геометрије. Спољна и унутрашња шкољка пећи се изводе помоћу оквира, што такође повећава крутост конструкције. Такође, да се повећаЧврстоћа зида коморе за сагоревање може бити екстерно рељефирана челичним углом или профилом у облику ребара.

На предњем зиду бугарског или гасног резача, према цртежу, сечена су два отвора - за врата бункера и махуна.

Савет! Прије резања челичног лима потребно је направити мале ознаке будућих утора уз уградњу рупа малог промјера (3-4 мм) на угловима, што ће омогућити резање на већи ступањ точности.

Након резања гредица од челичног лима и профила за кућиште, можете наставити са стварањем измјењивача топлине. Користимо сечене цеви за воду, које се заваривањем комбинују у један херметички круг. Главни задатак - створити запечаћени дио протока максималне дуљине за повећање површине гријања цијеви.

Како направити измјењивач топлине, правилно распоредити цијеви и извести заваривање, говори видео који нудите.

цоллецтион

\ т

При спремности свих елемената конструкције започети монтажу, која се најбоље изводи на мјесту монтаже - понекад димензије и тежина готовог уређаја не дозвољавају да се премјести из подручја монтаже до мјеста коначног постављања.

Најчешће се инсталација котла врши на посебно конструисаној бетонској подлози са причвршћивањем јединице заваривањем на делове малтера - сидра. Инсталација почиње инсталацијом оквира, након чега се изводе компоненте опреме и лимови. Сви заварени спојевиИзводи се са зупчастим уређајем и обрадом заварених шавова - уклањање шљаке и брушење.

Напомена: Након склапања каросерије извршите темељиту визуалну провјеру њене непропусности, што резултира додатним шавом.

У готовом кућишту су уграђене решетке (челичне решетке) и измјењивач топлине, који се спајају на круг гријања Приликом уградње завојнице важно је испунити пројектни кут његовог нагиба, иначе ће бити препрека за природну циркулацију расхладног средства у кругу.

Важно! Производња складишног капацитета од нехрђајућег челика са смицањем у контури боље је повјерити професионалцима, јер рад са овим материјалом захтијева посебну опрему и практичне вјештине.

На крају монтаже, бојлер за заштиту од корозије је обојен са два слоја боје отпорне на топлоту са претходном припремом површине.

Самозагревајући котао одликује издржљивост и једноставност неге која се састоји од периодичног чишћења пепела из пећи и бриге о димњаку.

закључак

На крају монтаже и монтаже јединице сви потребни елементи се изводе притиском на воду под притиском, што резултира уклањањем дефеката, а затим - сетом радова покретања и подешавања. Не занемарите и инсталирајте регулатор гаса, који ће олакшати рад котла на чврсто гориво у различитим временским условима.