Колектор за топли под (64 фотографије): Валтец колектор група за елемент воде, серво и чешаљ

Због чињенице да је клима посљедњих година прилично непредвидива, многи се журе инсталирати посебне системе гријања који ће омогућити потпуну контролу температуре у просторији. Међу таквим системима, најбоље перформансе имају подове испуњене топлом водом са контролом колектора.

Карактеристике

Гријање воде са хладњаком воде може радити у различитим изведбама. Једноставан и уобичајен систем су топли подови, који користе грејање помоћу цеви које су директно повезане са опремом за грејање. Ове цеви се постављају испод подне облоге и сасвим је прихватљиво загревати мале просторије. Али такве прилагодбе су у технологији јасно ограничене. Најчешће немају могућност подешавања температуре.

Цео систем се повезује са централним грејањем, тако да је лако погодити да ће температура цеви за грејање имати исту вредност као и температура батерије. На тај начин ће се површина пода прегријати. Можда ово није важно за подну површину, али ходање на таквом премазу ће бити веома вруће и неугодно. Нормална температура циркулирајуће композиције унутар цијеви је 35-45 ° Ц, ау цјевоводима топле воде је знатно већа.


Да бисте избегли прегревање, морате одабрати опцију са софистициранијим системом грејања.

Главни функционални елемент таквих система је колектор. Овај уређај ће одржавати температуру напотребан ниво. Захваљујући добро осмишљеном дизајну, дистрибутивни чвор потпуно контролише правац протока. Омогућава несметано загревање водоснабдевања.

Посебност инсталација колектора није само способност регулисања температурног режима. Његово прикупљање узима у обзир и безбедност операције. Омогућавање или онемогућавање читавог система може бити и дијете. Колекторски системи су идеални за аутономно грејање стамбених зграда. Међутим, оне могу бити непрофитабилне за грејање купатила са директним прикључком на успон.За шта је потребно?

Колектор је распоред дијелова који, када су правилно састављени, у потпуности осигуравају сигуран процес терморегулације. Његова конструкција омогућава да се у потребним дозама меша и испоручује течност из паралелних грејних јединица. Због великог промјера шупљине и незнатне брзине протока расхладног средства, у цијелом суставу се ствара потребан температурни режим. Проток из расхладног средства долази из котла и мијеша се са цијевима за гријање топлом водом.

За правилно мешање, систем колектора је снабдевен групом сензора. Генерално, они су фокусирани на притисак и температуру.

Ова група сензора укључује:

 • Сензор температуре воде;
 • температурни сензор околине;
 • Уређај за мерење притиска унутар система.

Сви они мере параметар на који су конфигурисани. Добија се из бројилаинформације се шаљу у контролни систем вентила, уз помоћ њиховог протока, мешања токова из расхладног средства. У датим условима обезбеђују интензитет загревања топле подне облоге. С друге стране, пумпна јединица, састављена у комплету колектора, потпуно контролише притисак.

Да би се схватила потреба за инсталацијом колектора, довољно је знати да тушеви, радијатори и подови воде захтијевају пријенос топлине различитих температура. То се не може постићи једноставним повезивањем свих елемената на котао за гријање. У ту сврху створен је колекционар.

Како изабрати?

Обично је избор колектора последица димензија и специфичних карактеристика просторије која се мора загрејати. С обзиром на то да процес рада има одређену сложеност, посебну пажњу треба посветити материјалима израде и квалитету уградње објекта. Квалитетни и издржљиви модели су од месинга и нерђајућег челика. Али можете користити и полипропилен ако је радна температура ниска. Полипропилен је ограничен у употреби и стога има најнижу цену.

Вероватно нису сви људи имали посла са инсталацијама колектора. Стога је потребно знати да поред трошкова дизајна треба узети у обзир и неке карактеристике. Број одвода за цеви за грејање је веома важан.

Број ових резултата се обично бира на основу посебног израчуна. Међутим, почетна одлука не може бити апсолутно тачна, јер је површина свих просторија другачија. Зато можеИспоставило се да ће бити додатне накнаде или обрнуто. Препоручује се неколико пута да се све листе пописују или да се вијести испуне.

Произвођачи обично нуде две верзије колоне за загревање колектора:

 • Опрема за коју је обезбеђена само ручна контрола процеса;
 • Систем који укључује термометре, манометре, мераче протока, пумпе, вентиле, серво погоне и тако даље, који обезбеђује аутоматску подршку за рад на топлом поду.Ако су сви контуре исте дужине, а систем гријаних подова није у комбинацији са радијаторским јединицама, опрема без аутоматике је савршено прикладна. У овом случају, манипулација крановима на излазима, односно затварање или ослобађање протока од расхладне течности у промаје испод површине пода, врши се само ручно. У овом случају, температура се бира на основу личних осећања потрошача.

У другим случајевима погодније је користити системе грејања са свим уређајима за аутоматско управљање и са могућношћу уградње сервомотора.

Треба напоменути да ће, упркос високим трошковима аутоматизације процеса, моћи смањити трошкове гријања.


врсте

Уредјаји колектора могу се поделити према типу инсталираних аутоматских система. Тренутно, произвођачи су добили потпуну аутоматску контролу топлих подова.

У зависности од уграђене аутоматизације, контрола температуре просторије врши се на различите начиненачина:

 • пумпа;
 • Уз помоћ термалне главе;
 • рад серво погона;
 • трокраки вентил;
 • регулатор овисан о временским приликама;
 • Регулација групе.

Свака од метода има своје специфичности, па би аутоматизацију требало изабрати појединачно за сваку грејну собу.

Управљање пумпама је честа и једноставна метода за контролу температуре топлог пода. То ће бити најпогодније ако постоји велики број пумпи у грејној соби. Систем је постављен тако да се пумпа укључује или искључује према наредби из термопара који преноси индикатор температуре ваздуха у просторији. Метода се не препоручује ако се цео систем грејања састоји од једне циркулационе јединице. Зато што ће се цео процес грејања куће зауставити након активирања сензора.

Управљање топлотном главом - овај систем није потпуно аутоматизован. Суштина овог начина контроле је да термална глава са приложеним сензором постаје уређај за мерење температуре воде у систему. Монтажа термалне главе врши се на јединици за мешање тропутног вентила. Овај вентил се отвара или затвара када се температура у систему разликује од подешене вредности.


Када се управљају серво погонима, ови елементи се инсталирају на колекторским тракама. Они регулишу проток расхладне течности посебно за сваку контуру. Уредбенастаје на основу података добијених од сензора, који мери температуру топлог пода. Метода је погодна када је то потребно за контролу загријавања пода у одвојеним просторијама.
Контрола са троструким вентилом састоји се од одређене дозе компоненти смеше. Обезбеђено је мешање хладњака и топлијег протока из расхладне течности у одређеним размерама. Контрола се врши помоћу собног термостата и серво погона.


Методом зависна од временских услова, као што је јасно из наслова, подешава се интензитет загревања у складу са индикацијама сензора који се узимају на улицу. Карактеристика је да систем израчунава динамички индикатор промене услова на улици и унапред одређује податке о топлотној снази топлог пода. Метода је скупа, али штеди 25-30% трошкова грејања.

Групну контролу обезбеђује велики број славина, што омогућава истовремену контролу параметара околине у круговима неколико просторија. На исти начин се врши повезивање појединачних миксера, што вам омогућава да контролишете само једну јединицу. Метода је погодна за одржавање константне температуре у великом броју просторија једном.

Као посебан облик, могу се споменути инсталације које се сами израђују. Наравно, сви колекторски агрегати - то није најјефтиније задовољство. Дакле, све више људи скупља цео систем сопственим рукама. Инсталације које се праве самим тим добијајупопуларност, јер је њихова колекција прилично једноставна. Али средства за аутоматизацију још увек морају да потроше.

Без обзира на врсту сакупљача, морат ћете размислити о томе гдје се може поставити овај сустав гријања са свом опремом.


Прилично је гломазно и добро ако имате посебно одређено мјесто за то. Међутим, ако није, онда је вредно користити ормане који су специјално дизајнирани за складиштење система за грејање. Ормари су погодна метална конструкција у облику визуелно ненаметљивог ентеријера.

Структура јединице за мешање

Тржиште има велики број различитих колекција мешавина свих врста. Сви се одликују сетом аутоматских средстава и неким додатним грађевинским елементима. Они обављају исту функцију у систему грејања на топлом поду.

За визуелни приказ конструкције, препоручује се разматрање компоненти склопа склопа миксера у најједноставнијој шеми са термоважом:

 • Вентил за заустављање - затвара уређај који није дизајниран за контролу протока. Може бити само у два положаја: потпуно отворен и потпуно затворен. Његов задатак је да потпуно искључи миксер пумпе.
 • Филтер елемент је опциони део, али се препоручује за употребу јер може продужити радни век система мешача. Штити од механичких нечистоћа које могу дестабилизовати рад вентила.


  \ т
 • Термометар - мерни уређај за праћење параметра температуре, који се врши визуелно. Уређаји су посебна потреба приликом подешавања или склапања радова на топлом поду.
 • Двосмерна термовизија - главни елемент дозирања топлоте и врућег флукса расхладног средства.
 • Термална глава са сензором - контролер за рад термопара, који је инсталиран на њему уз помоћ посебних адаптера. Контрола се заснива на очитањима мерног инструмента, који је причвршћен тамо где је погодан за корисника.
 • Сензор температуре.


 • Обични теес, између којих је линија заобилазнице. На таквим линијама ће се вршити повратни ток протока расхладног средства.
 • Балансирајући вентил је елемент потребан за правилан рад јединице за мешање. Са овим вентилом, подешене су тражене вредности притиска и перформанси циркулационих пумпи инсталираних у систему.
 • Циркулациона пумпа - уређај који служи читавом систему грејања. Једна пумпа не може одмах да преузме наплату у неколико кола значајне дужине, тако да свако коло треба да се инсталира на сопствену машину.
 • Повратни вентил је једноставна сигурносна направа која не допушта неочекивано струјање воде у супротном смјеру.


Главни функционални дио блокова за мијешање је вентил за мијешање. Она игра најважнију улогу у процесу дистрибуције водотока. ФорЗбог својих функционалних карактеристика, обезбеђена је температура жељене вредности.

Мешалице било ког колектора раде на једном од типова вентила:

 • трострука;
 • Двосмјерна.

Троструки вентили у конструкцији колектора обезбеђују мешање вреле течности из котла и топло, враћајући се назад из кругова грејања. Треће место у вентилу су серво погони, термална глава и други елементи који контролишу систем. Такав дизајн је најпопуларнији, али има низ недостатака.

Први недостатак је то што се сигнал термоконтролера може потпуно отворити и прескочити топлу воду без хлађења. Тако ће цеви бити изложене температури од око 90 степени, а притисак у систему ће се такође повећати. У овом случају, постоји велика вероватноћа кидања цеви које су испод пода.


Други недостатак је да је пресек тропутног вентила великог обима. Због тога, најмања промена у положају контролног елемента може драматично да промени температуру у контури испод пода. Као резултат, глатка промена температуре ће бити компликована.

И друга врста вентила - двосмјерна. Карактеристика мешања структура са таквим вентилом је да је мешање континуирано. Топли подови неће бити прегријани. И због мале величине раскрснице, промена температуре ће се одвијати стабилно и глатко. Али миксер овог типа такође имафункционални минус.


Мијешалице са двосмјерним вентилом немају смисла инсталирати у просторијама велике површине (више од 200 м2).

Структура "чешаљ"

Колектор обвјанка споља има сличност са чешљем, па се понекад назива и тако. Чвор чешља за дистрибуцију је ремен спојних спојница, опремљен са многим славинама за повезивање кругова гријања. Ако је више контура повезано са куглом, а величина водова истог круга прелази дужине цеви другог, онда је потребно подесити и подесити мераче протока. Јер без ових елемената, проток ће ићи само у шупљину са нижим хидрауличким отпором. Дакле, једна од контура не би требало да се загрева у правој мери.

Да бисте лакше разумели састав чешља, морате пажљиво испитати слику.

Упркос чињеници да је стручњацима боље повјерити склапање и подешавање рада чешља, људи га често самостално конструишу. Ако имате искуства са водоводом, онда правилно чешљање у складу са описом неће представљати велику потешкоћу. Да бисте то урадили, потребно је само да савијате делове полипропиленских цеви и фитинга, а такође их пажљиво причврстите на водоводне цеви.


Што више радите својим рукама, мање ћете потрошити на ове материјалне инвестиције. Дакле, пројектовани будући трошкови организације гријања бит ће знатно мањи.

Систем за аутоматизацију

Какопоменуто, скоро сав комфор система топлих подова са хладњаком за воду лежи у средствима за аутоматизацију. Систем аутоматизације је представљен великим бројем сензора и контролера који ће сами вршити контролу грејања. Аутоматски системи са колектором се разликују од уобичајених радијатора са широким спектром могућности. Аутоматизоване компоненте сваке године постају све више технолошке.

Ево најчешћих:

 • Собни термостат - управљачка јединица за подно гријање воде. Контрола се врши само преко два термостата: плус или минус. Чим се достигне подешена температура, термостат даје команду за закључавање или откључавање кола. Он ради у пару са елементом који се може контролисати, на пример, серво погон. Пожељно је купити овај пар од једног произвођача.
 • Управљачки елемент термостата се обично поставља у разводну кутију, али се такође може повезати са скривеним кабловима. Овај уређај се користи релативно давно, тако да су његове модификације довољне да задовоље захтјеве потрошача.


 • Цхронотхермостат - програмабилни електрични апарат. Може се рећи да је то модификација уобичајеног термостата. Његов принцип рада је да вам омогућава контролу температуре у будућности. Односно, хронотермостат ће одржавати подешену температуру у одабраним временским интервалима.
 • Регулатор протока је неопходан елемент који представља систем колекторауређај који се састоји од полипропиленског тела и бочице од стаклене боце. Уграђује се на дренажу обрнутог слоја расхладне течности, када достигне задату температуру сужава пролазни део или је потпуно преклапа. Проток балансирања кроз мерач протока се контролише термометром или ручно.Сви аутоматизовани системи имају значајне трошкове. Али они вам такође дозвољавају да уштедите новац због недостатка енергије. Уосталом, када је све конфигурирано посебно на захтев, нећете платити ништа додатно.

цоннецтион

Ако одлучите да загрејете кућу користећи водени ступац са системом колектора, онда морате знати како да га прикључите. Повезивање неће бити тешко ако поступате у складу са упутствима.

Стога, у случају необложене инсталације система гријања, потребно је одабрати мјесто гдје ће се јединица налазити. Припремите место близу зида, посебан ормар или нишу. Треба имати на уму да локација треба да обезбеди лако одржавање опреме. Проверите све резервне делове, а затим се можете повезати на најједноставнију шему.

Инсталирајте јединицу тако да се довод расхладног средства из котла врши одоздо, а повратни расхладни ток је на врху. Постоји још једна опција, али ова је популарнија.

Затварачи сијалица морају бити постављени изван ормара или на мјесту уградње. Ово се ради како би се олакшало гашење у непредвиђеним случајевимапоправке

Након дизалица, мора се спојити циркулациона пумпа.

Затим морате поставити проточни вентил са ограничивачем температуре, а затим спојити чешаљ, поставити цијеви испод површине пода, које ће протјецати проток расхладног средства.

Сада морате спојити колектор на систем грејања. То се ради помоћу прибора. Обично су укључени.

Остаје само пустити у систем топлу струју и провјерити непропусност.Мануфацтурерс

Када пажљиво одаберете до инсталације колекторског система за грејање, поставиће се питање који је произвођач најквалитетнији. Тренутно, првенство у рангирању заузима модел од италијанских компанија. Италија није без разлога позната по свом дрскоме ставу према послу, тако да се квалитет његових производа одржава на високом нивоу.

Добар пример је руско-италијански бренд Валтец. Валтец производи се продају у приступачном ценовном опсегу и веома су популарни у Русији. На тржишту водоводних инсталација бренд има довољно времена и успео је да се добро докаже.


Већина инсталација топловодних подова је створена у Кини. Кинеске робе су добиле лош квалитет само због свог огромног броја. Несумњиво је потребно обратити пажњу на младог произвођача хигијенских производа Милленниум, он се може добро натјецати с другим тврткама. Овај произвођач пружа велики асортиман робе и константно додајеПобољшања у њиховим системима грејања.

Један од истакнутих произвођача водовода је Нептун. Она блиско сарађује са клијентима и оријентисана је на потражњу потрошача. Нептун нуди велики избор робе.

Важно је запамтити да сваки произвођач није изгубио свој избор, квалитет инсталације и пажљив рад ће увијек бити гаранција трајности било које опреме.


Како то учинити сами?

Раније је поменуто да се сакупљач може направити сам. Да, има смисла ако желите да сачувате. Међутим, већина колектора који се праве самостално су заварени од полипропиленских цеви, што пак компликује инсталацију мерача протока и термометара. Према томе, погодан је домаћи дизајн, ако је грејање једнокругло или двослојно, али не више. Дизајн који је креиран да храни само једну контуру има значајне димензије, за већи број ће се повећати.

Да би направили колекционар домаће производње, потребно је:

 • око два метра пластичне цеви, пречника 32 мм;
 • Т-елементи;
 • Лоптасти кранови;
 • равнало за директно балансирање;
 • Полипропилен добро лемљен.
Прво треба да откријете дубину скупљања цеви у чашици, након чега је добро да их заједно савијате. Затим треба да се повучете са једног краја фитинга кроз цев на удаљеност једнаку дубини и одрежете крај. Да би спустили одвод т-сифона, потребно је лемити спојницу. Исто тако, направите потребан износидентичне блокове и држите их заједно.

Сада један крај цеви треба да буде повезан са квачилом за кугласти вентил, а други да се савија са коленом, у који ће бити инсталиран улаз ваздуха. Добијени колектор је спреман за инсталацију у систему грејања.


Ако имате више од једног спрата у систему грејања, онда инсталирајте неке колекторске системе унапред. За правилан рад грејања боље је да се постави на сваки спрат колектора, јер се уклањање ваздуха, који негативно утиче на рад система, компликује бројем подова.

Професионални савјети

Свако улагање значајних средстава је упитно. И то је природно, јер је важно да су трошкови оправдани. Стога је прије купње потребно консолидирати своју одлуку уз мишљење стручњака.

Знати појединци препоручују да се обавезно израчуна број контура, тако да можете уштедјети на могућој једноставности система колектора. Не препоручује се уштеда на квалитети саме опреме.

Приликом уградње склопа, монтирајте вентил на демонтажне спојнице да бисте могли очистити зачепљени вентил, јер проток воде из расхладног средства у сваком случају има механичке нечистоће. За причвршћивање детаља монтаже користите спојнице за компресију.

За детаље о колектору за топли под и гријање погледајте сљедећи видео.