Карактеристике уградње сухозидних конструкција у купатилу

поправкау купатилу за многе је проблем, јер ова просторија поставља своје, посебне захтеве за кориштене материјале. Данас се најкориштенији материјал за обраду зидова и плафона у свим просторијама налази у сухозиду. Али не знају сви да се суви зид у купатилу може користити на исти начин као иу другим подручјима.

Са овим материјалом можете постићи број циљева у кади:

 • поравнати зидове и плафон;
 • да сакрије непотребне елементе: цеви, комуникације, итд.;
 • маскирати разне недостатке у просторији;
 • повећава звучну изолацију;
 • изоловати собу;
 • купатило за купање;
 • формирање потребних преграда, ниша или полица;
 • ствара јединствену унутрашњост.

Као што можете да видите,суви зиду купатилу ће помоћи у решавању многих проблема и значајно променити изглед просторије.

Припремна фаза рада

Пре него што пређете на постављање сухозидних плоча у купатилу, потребни су припремни радови. Због тога ће ваша поправка бити трајнија,боље изгледати и задовољити ће очи свих домаћинстава.
Сходно томе, припремна фаза укључује следеће процедуре:

 • чишћење. Површина зидова и плафона мора бити очишћена од плијесни и гљивица, које су чести сателити високе влажности, карактеристичне за купатило, прије почетка инсталацијских радова;

 • за покривање зидова и плафона хидроизолацијом. То ће помоћи у спречавању продора влаге у зидове;
 • за обраду зидова и плафонаантисептичке композиције;
 • замијенити све старе цијеви како би се спријечило њихово протјецање након завршетка свих радова постављања;
 • за бојење цеви специјалном, водоодбојном бојом. Такођер ће бити потребно провести топлинску изолацију цијеви. То ће их спасити од формирања површине кондензата. Топлинска изолација цеви може се постићи употребом минералне вуне или термоизолационе мембране (са или без фолије). Поред ових, можете користити и друге изолационе материјале.

Имајте на уму да ће приликом инсталирања пластичних цеви бити неопходно направити њихову изолацију од буке. Пошто је бука воде која пролази кроз такве цеви прилично гласна. За ову изврсну минералну вуну ће стати. Помоћу њега можете смањити буку и повећати капацитет изолације. Не препоручује се употреба пене у таквој ситуацији, јер је бука веома слаба.

Такође, купатило мора бити опремљено одличном вентилацијом. Да бисте то урадили, морате очистити хаубу или купити електрични вентилатор. На овај начин могуће је уклонити влажан ваздух из просторије.
У овој фази припрема радних површина се сматра комплетном. Међутим, да би се уградили оквири и дорадили плоче од гипсаних плоча отишли ​​су на "цхеерс", а поправка се показала изврсном, потребно је учинити сљедеће:

 • израда цртежа за зидну и плафонску конструкцију од сухозида;

 • померајте ознаку на радну површину са ознакама за тачке монтаже елемената оквира.

Обратите пажњу!Да би означавање и оквир били једнаки, потребно је да користите ниво зграде или ласер. Помоћу ових алата измерите једнакост линија, а онда ће цео дизајн бити савршено глатка.

избор сухозида

Као што знате, данас постоје листови сухозида, који се међусобно разликују одређеним својствима. Плафон и зидови сухозида у купатилу треба да се носе само са плочама отпорним на влагу. У таквој ситуацији, суви зид отпоран на влагу ће издржати високу влажност много боље од других опција за суве плоче.

Данас су суви зидови отпорни на влагу произведени у многим предузећима, али најбоља од њих је немачка фирма Кнауф. Ову тврдњу подржавају бројне позитивне критике. Са производима ове компаније Ваши поправци ће увек бити највишег квалитета.
Суви зид отпоран на влагу представља следећи материјал:

 • има зелену боју, која даје посебну обраду картона листовима;
 • се супротставља формирању гљивичних раста;
 • има гидроотталкивајуске особине;
 • карактерише добра чврстоћа;
 • има добре звучне карактеристике.

Треба напоменути да инсталирање таквог сувог зида у купатило, не заборавите на додатне мере предострожности за борбу против влаге.

инсталацијски радови

За многе људе, најважније питање је питање "Како исправно осушити суву градњу купаонице?". Одговор на питање "Како испрати купатило" лежи утехнологија уградње оквира и његове обраде сухозидом. Стога, да бисте разумели како да осушите купатило са сухозидом, прво се морате упознати са релевантним информацијама.
Материјал отпоран на влагу треба поставити на следећи начин:

 • монтажа на претходно примењене ознаке металних вођица. Истовремено, потребно је провјерити једнакост конструкције са нивоом. Тако ће обрада листова оквира у будућности бити ефикаснија, а сам оквир ће бити савршено глатка;
 • затим уградите водилице;
 • између профила треба причврстити на овјес, да би се добила крута конструкција која може издржати тешке завршне радове са керамичким плочицама;

Обратите пажњу! За изградњу металних конструкција у купатилу треба користити само специјалне профиле. Завршна израда гипсаних плоча таквог дизајна довешће до благог губитка простора, који ће бити свега неколико центиметара. Али у будућности ћете избећи многе проблеме.

Ако зид или плафон имају глатку површину пре почетка поправке, материјал се може причврстити без оквира. Слова се могу једноставно држати зидова.
Пре него што се створи оквир за сакривање водоводних и канализационих цеви, потребно их је претходно нацртати на посебан материјал. То ће повећати вијек трајања цијеви и цијелу структуру сухозида у неколико пута.
Након израде металног оквира можете наставити директно на гипсану плочу са сухозидним плочама. Завршна структура оквира од гипса у купатилу подразумеваследеће операције:

 • зид треба да се ушије у два слоја. То се ради тако да оквир може издржати тежину керамичких плочица, чијим се третманом често јавља у купатилу. У супротном, ако ударите у зид, можете га сломити;

Обратите пажњу! Ако се полагање плочица врши љепилом, онда не треба шивати оквир двоструким слојем сухозидних плоча, јер ће плочица у таквој ситуацији сама расподијелити снагу утјецаја.

 • плоча отпорна на влагу се реже на жељене комаде и причврсти вијцима.
 • периметар плоча пре монтаже треба да буде омотан хидроизолационом мембраном (или третиран мастиксом). Посебну пажњу треба посветити мјестима спојева зидова и плафона.

Гипсане плоче у купатилу су често фиксиране, сличне структурама које се користе у другим просторијама. Након што је успео да правилно покрије цео рам, потребно је да се сви зазори и спојеви нанесу са заптивачем. Немојте прескакати отворе са вијака. То је додатна могућност продирања влаге унутар конструкције. У таквој ситуацији, поправка ће бити краткотрајна, јер ће константна влажност постепено уништити картонске елементе плоче.
Стога, у питању "како се купа купатило" треба узети у обзир све нијансе како би се поправио трајан, и заштитити цијелу структуру од штетног дјеловања влаге и спријечити развој гљивичних и калупних наслага.

После третмана са заптивним материјалом, целу радну површину треба обрадити посебним прајмером који одбија влагу. Онда морашЗатворите фуге и поравнајте површину са завршним пунилом.
Обрати пажњу! За радове се препоручује употреба материјала које производи један произвођач.
Након тога можете наставити до завршне фазе поправки. Поправка се сматра завршеном тек након обраде керамичких плочица. Детаљније, процедура за прераду гипсане жбуке ће бити описана у наредном чланку.

Поред завршне обраде керамичким плочицама, купатило се још увијек може носити с умјетним каменом, плутом, специјалном водоодбојном бојом или чак посебним тапетама.
Придржавајући се свих горе наведених савета, суви зид у купатилу се може инсталирати лако, брзо и, што је најважније, квалитативно. Таква поправка ће вам служити дуги низ година и одушевити ће се њеном љепотом.