Врата хармонике властитим рукама: упуте за самосталну монтажу и монтажу

Често, за реновирање станова има много новца. На унутрашњим вратима, по правилу, морају се спасити. Али можете сачувати другачије. Ако, на примјер, након поправка постоји листа од иверице или МДФ-а, можете самостално и удобно, квалитетно и модерно сложена унутарња врата. Најоригиналнија верзија комплексних врата назива се "хармоника". Самосастављена и уграђена врата хармонике сопственим рукама - приступачна и елегантна опција за сваки ентеријер.

Врата-хармоника - шта је то?

Ријеч је о сложеним вратима, која се састоје од великог броја уских дијелова, спојених помоћу шарки или шарки. Таква врата се обично уграђују у широка (од 1 до 1,5 м) врата. Приликом отварања врата, његови појединачни елементи иду уздуж водилице, која се често фиксира одозго и, као шоље на хармоници, уоквирују испод зида.

Оков се добро уклапа у практично сваки ентеријер, јер заузима мало простора. Лако их је покупити за било коју рупу. У склопљеном стању су готово непримјетни.

Предности и недостаци

Лако се израђују и монтирају таква врата. Посебно за оне који су били у стању да сами ураде добре поправке у кући. Осим тога, таква врата имају низ значајних предности у односу на обична врата.

Захваљујући способности таквих врата да заузимају врло мало простора врло су тражени у уским просторима. За ходник или предсобље, ово је идеална опција.

Дизајн таквих врата је универзалан - они могуотворени у било ком правцу, за то треба мијењати само екстремне панеле. Ако је потребно, можете променити ширину врата, додати или уклонити крило врата.

Окови за врата имају посебну бравицу на водилици која спречава случајно отварање. Пролаз таквих врата такође није страшан, они се не могу затворити или отворити од случајног протока ваздуха.
Таква врата су тиха у раду, без карактеристичног шкрипа, попут обичних украсних крпица за врата. Поред тога, комплексан дизајн се може лако аутоматизовати.

Могу се уградити у туш и купатило, под условом да су врата израђена од водоотпорног материјала.

Међу недостацима таквих врата је мала отпорност на удар и релативно кратак животни вијек.

Сватко тко може користити алат за неко вријеме моћи ће властитим рукама направити врата хармонике. Процес монтаже не траје много времена, материјали су јефтини и могу се купити у било којој продавници.

Материјали за производњу

Сада није тешко направити врата за резбарење властитим рукама. Постоји много грађевинских материјала који су погодни за ту намену. Најчешћи су дрво, иверица, МДФ и пластика.

дрво

Сеоски низ - врло јак материјал, који, ако се правилно рукује, може трајати дуго. После сечења на ламели неопходне величине дрвета нужно треба импрегнирати антисептичким средствима, покрити меласом и напунити. Периодично ће бити потребна заштитна превлакаупдате Недостаци природног дрвета укључују осјетљивост на високу влажност.

Иверице

Релативно јефтин и врло издржљив материјал. Будући да се састоји од прешаних и залијепљених пиљевина, вијци који се држе у њој нису превише чврсти. Предност материјала је добра топлотна и звучна изолација, али дизајн врата хармоника не допушта материјалу да покаже те квалитете у пунини. Иверица има високу отпорност на влагу и биостабилност, али за сложена врата то је далеко од најбоље опције.

МДФ

У поређењу са иверицом, материјал је погоднији за производњу врата сложеног дизајна. Иверица је прилично чврста, има малу тежину, је еколошки сигурна, отпорна на влагу и ватростална.

пластика

Овај јефтин издржљив материјал са високом отпорношћу на воду. Лака за руковање, не даје чипс, огреботине и пукотине, не распада се. За унутрашња врата, пластика се обично користи са шаблоном: испод дрвета, под бојом зидова, итд. Бијела пластика затварача врата погоднија је као преграда за туш кабину.

Један од најскупљих материјала који се користи у производњи сложених врата је каљено стакло. Међутим, процес обраде је прилично напоран, тако да ће бити тешко направити врата хармоника властитим рукама из овог материјала, у овом случају је боље купити готов производ.

Прибор и алати

За израду и уградњу врата потребна вам је посебна опрема, може се купити упродавнице зграда или намештаја. То су петље, чепови, шарке, осовине, носачи колица, седишта, вијци. Такође ћете морати да купите ПВЦ ивицу за будућа врата. Одабрана је у боји читавог дизајна. Још једна потреба је ручка на вратима и бравица.

Из алата је потребно припремити електричну бушилицу са бушилицама, електричном пилом, металним равнилом, лепком, рулетом, ножем са пилом, углом и оловком.

Производња и монтажа

Није превише тешко дизајнирати и саставити врата хармоника властитим рукама. Главна ствар је да пажљиво размотрите мерења и све исправно израчунате.

десигнинг

Дизајн врата може бити веома разнолик:

  • Једно стопало - креће се од једне осовине до друге;
  • Бифуркирана - клизи од врата до центра.

Две честице, пак, могу бити симетричне и асиметричне. У првом случају, број трака (ламела) у десном и левом боку је исти, у другом - различит.

Оквири врата састоје се од одвојених ламела ширине 10-15 цм, али могу бити и шире. Напољу, они подсећају на ролете, али када су затворени, нису се појединачно развили, већ су померали хармонику, у комбинацији једни са другима.

Број ламела ће зависити од њихове ширине. Ово се мора узети у обзир приликом пројектовања, тако да монтирана врата нису већ или шира врата.

Такође треба напоменути да широке ламеле остављају више простора у просторуврата, али мање - унутар и изван собе. Уска - напротив. Стога, ако је ширина рупе мала, боље је користити широке ламеле.

производња врата

\ т

Да би се направила и направила врата хармоника сопственим рукама није било претешко, разматрање предложене верзије склопа најједноставнијег модела врата - једноструког.

Након потребних израчуна, врши се означавање листова одабраног материјала и сечење летвица за ролете. Готове ламеле на рубовима третирају се шмирглом, обришу сухом крпом, залијепе на рубове ПВЦ ивице, затим се чврсто притисне ваљак и остави на дан до потпуног сушења љепила. Овај поступак није направљен са стакленим и пластичним ролетама.

Затим на плочама запишите локацију петљи и избушите рупе за њихово причвршћивање. Петље причврстите вијцима. Најчешће се постављају на три комада, али ако су ламеле широке и тешке, боље је повећати број петљи. Да би се избегло померање врата, причвршћивачи су направљени када је платно у хоризонталном положају. Између сусједних ламела мора постојати празнина од највише 3 мм са потпуно отвореним вратима.

На спољним ивицама спољних ламела нема шарки, јер ће на једној ивици бити постављена летвица за постоље, а на другој - за затварање врата.

Ако у продавницама можете пронаћи одговарајуће профилне бочне канале и стубове за доњу ивицу ламела - производ ће изгледати као фабрика.

накрај екстремне ламеле, која ће бити причвршћена на кутију врата, постављена на врху и дну на аксијалном затику. Дубине рупе за бушење мање од дужине сваке игле. Такође ће бити избушена рупа за клизач у горњем делу краја ламеле, на коју ће се ручка завртети.

На површини платна последње ламеле направите жљебове за ручку и за браву. Завршена врата су везана за монтажу у отвору врата.

Важно је имати на уму да завртање вијака у крило врата може лако да га оштети ако претходно избушите рупу мањег пречника на овом месту.

инсталација

Профил вођења се прво фиксира. Ако његова дужина прелази ширину прореза, додатни рез се сече ножем. По потреби избушите рупе за вијке у профилу. Обично се праве на удаљености од 25-30 цм једна од друге.

Пре монтаже на профил, причврстите резу. Она би требала бити на страни прореза, одакле ће се ламела помакнути. У резу се покреће оса завршног панела.

Одвојена крила врата су пресавијена и аксијални пинови су уметнути у седиште фиксирано на седишту. Све то заједно са клизачем носача се покреће у водичу, а затим се профил причвршћује за рупу. Затим, испод доње осовине, постављена је пријемна плоча за доњи угао врата. Требало би да буде на истом нивоу са траком на водичу.

За прилагођавање положаја крила и његовог кретања потребан је посебан кључ за подешавање. Он јеПодешава завршне матице, вуче их или отпуштају на носачу и оси, постављајући на тај начин оптималан начин рада врата.

Ако је дужина рупе већа од једног метра, биће потребно повећати број ваљака. Можда чак мора да носи носач испод дизајна. У том случају, носач се монтира на задњи клизач и поставља га на водилицу.

За закључавање врата у било ком положају, поставите стоп-барове. Они су причвршћени за доњу шину. Такав дизајн је оправдан ако су врата преширока. Врата-хармоника у уским отворима обично нису фиксирана, већ се потпуно отварају и затварају.

Израдили су хармонику врата својим рукама - то није само уштеда, већ и креативни процес. Данашња разноликост материјала вам омогућава да дизајнирате најнепредвидљивије моделе. Уместо глувих крила, користе се ламеле са стакленим уметцима или делови са укрштеним украсним нитима. Ако је зид на којем су врата монтирана, има шупљу структуру од гипсаних плоча, врата се могу потпуно или дјеломично уметнути унутра. Ово ће вам дати додатну уштеду простора.

Код великих врата или преградних зидова ширина зида је паметнија за уградњу модела врата са два дијела, док се користи само један засун, а други се може фиксирати у одређеном положају. После извесног времена, функције вентила се мењају и већ су фиксиране да би се посао обавио. У овом случају, механизам ваљака ће битиносите много спорије.