Као спољна утичница је троструко повезана

Оутлет Оутлет Оутлет

\ т

Ако треба да обезбедите електричну енергију за ваше трпезарије, неке привремене шупе или друга места која се налазе на улици, спољашња трострука утичница ће бити идеалан избор. Уосталом, он пружа могућност повезивања више електричних апарата истовремено и истовремено не намеће никакве посебне услове условима његовог рада. Главна ствар је да се исправно изабере и монтира такав прикључак.

Изаберите троструке утичнице за спољашњу инсталацију

Као спољне утичнице у већини случајева користи се утичница са три прикључка. На крају крајева, употреба утичница за скривено ожичење није у стању да пружи адекватан ниво заштите.

Поред тога, надземне утичнице се најчешће користе за спољну инсталацију у вези са одговарајућим извођењем електричне мреже, као и једноставнији начин инсталације. Овде је најважније да се не греши са избором.


На слици су приказане различите врсте троструких утичница

 • Прије свега, вањске троструке утичнице морају задовољити разину заштите од прашине и влаге. Ови параметри су означени аритметичким симболом након скраћенице "ИП". Заштита од прашине за спољне монтажне утичнице треба да буде најмање 4. Ово је први знак након скраћенице "ИП".
 • Заштита од влаге је означена другим симболом. Може бити у распону од 0 до 8. За вањску инсталацију постоје 4 нивоа заштите. Ако ће се ваш излаз инсталирати чак и испод надстрешнице, боље је одабрати 5ниво заштите. Иако је виши ниво заштите, виша је цијена испоруке.
 • Али у потрази за техничким параметрима, не треба заборавити на електрични. На крају крајева, тространа вањска утичница мора одговарати оптерећењима с којима ћете се повезати. Тренутно су на располагању утичнице за 10, 16 и 32А.
 • Такође је могуће уочити неке конструктивне карактеристике таквих утичница. Важна предност може бити могућност затварања игле утичнице. Ово посебно важи за подручја гдје висина сњежног покривача или језера може досећи велике вриједности.


Троструки спољашњи излазни излаз

Припрема и монтажа утичница

Кабелски сноп

Трострука надземна утичница, постављена напољу, представља одређену опасност. На крају крајева, атмосферски утицај на жицу, кабл или утичницу је веома негативан.

Стога, да би се избегле негативне последице, то треба узети у обзир приликом инсталирања. У наставку дајемо само основна правила ожичења, а детаљније упуте можете наћи у другим дијеловима овог веб-мјеста.

 • Спољашње ожичење може се изводити и на отворен и скривен начин. У свим случајевима није дозвољено коришћење металних цеви. Да би се заштитили од ефеката таложења, нанесите ПВЦ валовиту или неметалну кутију. У том случају, у складу са 2.1.63 ПУЕ, инсталација мора бити изведена на начин да се искључи могућност накупљања влаге.
 • Троструке утичнице и жице изнад главе не могу се монтирати испод 1 метра испод прозора ибалкон Поред тога, одредба 2.1.75 ПУЕ забрањује уградњу жица и каблова ближе од 0,75 м дуж прозора и 1 м дуж балкона.
 • Приликом уградње уметака на изолаторима, размак између крова и жице у складу са тачком 2.1.79 мора бити најмање 20 цм., Када се спајају мали грађевни блокови као што су павиљони, привремене кабине итд. растојање од улаза до крова мора бити најмање 0,5 м.

монтажа утичнице

Након што сте завршили све припреме и ваш троструки рачун утичнице је спреман за инсталацију, морате одредити врсту површине која ће се инсталирати. Ако опекотине или тешке површине, онда прије уградње, морате инсталирати подлогу од ватросталног материјала.

Ово може бити азбестна тканина или челична плоча. Ако изгори са површине, онда нису потребне додатне заптивке.


Схема везе за троструку утичницу

Обратите пажњу! Обратите пажњу на то да све каблове, жице и утичнице треба вршити при паду напона. Чак и искусни електричари радије не раде под стресом, а то не би требало радити.

 • Ако се утичница користи троструко, прво фиксирајте кутију. То можете урадити завртњима. Неки модели имају посебну заптивку у просторима за монтажу, што повећава отпорност утичнице на влагу.
 • Следећи корак је уметање кабла у утичницу. То се ради кроз посебну гумену бртву која се налази у излазу. Само направи рупу у њој, довољно за пролазаккаблом или жицом, и прескочите проводнике кроз њега.

Обратите пажњу! Шта, у складу са правилима ПУЕ, треба да направите одређену количину жице у утичници. То ће вам омогућити да имате довољно капацитета да се поново повежете током поправке својим рукама.

 • Сада можете обрадити кабл и отићи директно на везу. Ако ваша електрична мрежа задовољава захтјеве ПУЕ, имат ћете три жице у утичници. Једна од њих је фаза, друга, плава боја - нула и жуто-зелена жица има заштитну функцију. Нула и фазне жице се повезују са напонским контактима. Заштитна жица се повезује са одговарајућим закључком. Типично, сви троуглови троуглова имају за овај улаз ознаку "ПЕ" или знак за уземљење.
 • Сада уградите јединицу за напајање у кутију на одговарајући носач и затворите је поклопцем. Све, наша трострука утичница је спремна за рад. Након напајања струје на утичници, можете проверити њене перформансе.

закључак

Правилним и тачним извршавањем услова наведених у нашем чланку, а такође вођени видео снимком на нашем сајту, моћи ћете лако да изаберете и укључите утичницу. Усклађеност са ПУЕ правилима осигурат ће да је ваша трговина сигурна и дуготрајна.