Канализационе цеви за спољну канализацију

Систем, који одводи канализационе воде од кућа до септичке јаме, има веома важан елемент, односно канализационе цеви за спољну канализацију.

Квалитет, отпорност на температурне флуктуације и механички утицаји су одлучујући фактори за цеви у спољном канализационом систему у смислу успешног рада, односно уклањања канализације изван локације и обезбеђивања удобног живота у кући изван града. Материјали од којих се израђују канализациони цјевоводи могу бити од ливеног гвожђа, азбестног цемента и неких других. Најтраженија средства за данас су полимерни материјали, који иду на производњу спољног аутопута.

квалитет производа

Канализациона цев за спољне радове ради у прилично тешким условима, па према томе подлеже строгим стандардима. Материјали од којих су произведени треба да имају следеће карактеристике:

 • јачина;
 • Отпорност у контакту са различитим агресивним срединама;
 • Способност одржавања својих својстава, упркос промјенама температуре;
 • отпорност на хабање.

Такве карактеристике су својствене и керамици и челику, и азбестном цементу, и ливеном гвожђу и пластици. Они иду у производњу вањских цијеви. Приликом избора детаља, имајте на уму да они морају испуњавати одређене услове:

 • сопствена отпорност на динамичке и статичке утицаје;
 • носити тежину и различита оптерећења услед кретања људи и возила;
 • Останите у контакту саподземне воде, које изазивају померање у прикључним јединицама, и стога могу раставити читав систем.

Треба имати на уму да поуздано функционисање система не пружа само квалитативне детаље, већ и њихову правилну инсталацију. У прилично компликованом поступку монтаже, који је повезан са одређеним потешкоћама, треба се задржати на другој варијанти.

Опције за производе са спољном инсталацијом

Преношење канализације из куће на место рудника врши се уз помоћ канализационих цеви за спољну заптивку. Непрекидни рад овог система захтева избор изузетно квалитетних материјала.

За те намене, какви су били пре неколико деценија, производи од ливеног гвожђа су били веома популарни. Изврсне перформансе су их учиниле незамјењивим за програмере и омогућиле им да опреме све вањске цјевоводе.У овој фази, најтраженији материјал је пластика.

Спољна канализациона цев може бити направљена од следећих материјала:

 • азбестно-цементна мешавина;
 • керамика;
 • ливено гвожђе;
 • Различите врсте пластике;
 • Челик.

Треба имати на уму да се корозија може подвргнути челичним производима. Имају снагу и поузданост, али у контакту са влажном околином могу изгубити своје позитивне карактеристике.

Да би се спровео оптималан излаз испушне цеви, потребно је упознати се са сваком врстом, добити стручне савете од специјалиста, иРазмотрите и питања и финансијска питања.

од ливеног гвожђа

Коришћење цеви од ливеног гвожђа је већ прилично дуго. Имају одличне перформансе, киселине и алкалије које се не могу контролисати и присутне су у одводним каналима, и веома су отпорне на корозију. За уградњу таквих цеви нису потребни специјални материјали и алати.

Цементни малтер у овом систему цеви је заптивач. Овај тип производа карактерише одличан гарантовани живот (око 80 година).

Негативне стране цеви од ливеног гвожђа:

 1. Имају прилично велику тежину, што отежава рад с њима;
 2. имају грубу унутрашњу површину која успорава брзину дренаже и промовише формирање уздигнућа која сужавају пречник цеви и могу формирати зачепљење у канализационом систему;
 3. То је врло јефтин материјал.

из азбестног цемента

Азбестно влакно в комбинацији с цементом се съдържа за производството на този тип продукти. У њихове позитивне аспекте спадају:

 • Дуг живот (око 50-100 година);
 • релативно мала тежина, што олакшава њихову инсталацију;
 • Стабилност у контакту са агресивним медијима, која им омогућава да се користе за пражњење било које течности;
 • Способност одржавања унутрашњег лумена;
 • Једноставна инсталација, која не захтева употребу специјалне опреме за обрезивање и пристајање.

Негативан аспект ове врсте производа је повећана крхкост, која захтијева посебну пажњуМере предострожности приликом транспорта. Набавка производа од азбестног цемента мора бити праћена пажљивим испитивањем крајева цијеви, гдје постоји вјеројатност појаве пукотина и струготине.

од керамике

В древно време, први пут почела да се користи керамически материал за производство канализационих цеви. Популарност керамичких производа још није нестала. То је због низа позитивних аспеката који карактеришу керамичке детаље, наиме:

 • Отпорност на температуру околине и транспортован флуид;
 • Хемијска инерција, која омогућава премјештање било којег рјешења;
 • Незнатна храпавост унутрашњих зидова, чиме се смањује вероватноћа појаве наслага и остатака делова;
 • Једноставна инсталација.

Негативна страна керамичких цеви спољне канализације сматра се крхкостом, која се мора узети у обзир приликом транспорта и приликом монтаже делова. Друга карактеристика је велики број спојева који се налазе у систему. То је због релативно мале дужине керамичких производа. Тржиште грађевинских радова нуди употребу цијеви за трубу и друге које имају резање. Њихова дужина варира у опсегу од 100-600 мм.

[Важно] Након уградње керамичких цеви неопходно је извршити проверу квалитета, што подразумева проверу и пуцање свих производа. Симпатичан звук указује на постојање пукотина. [/ВАЖНО]

од пластике

Најтраженији материјал на модерном грађевинском тржишту је пластика. Она се карактеришетрајност и поузданост. Веома велики избор производа ствара одличну могућност да изаберете најбоље опције за употребу у унутрашњој или спољној канализацији. Пластичне цеви су представљене са три типа:

 1. полипропилен;
 2. поливинил хлорид;
 3. Полиетилен.

Било који грађевински супермаркет нуди куповину фитинга који се користи за вањске инсталације и пластичне цијеви по приступачним цијенама. Пластични производи подносе различита оптерећења, отпорна на киселине и базе, детерџенте. Присуство веома глатке унутрашње површине спречава стварање зачепљења.

Изврсна отпорност на хабање осигурава високу функционалност пластичних производа током цијелог животног вијека производа.У процесу рада са пластичним производима неће бити потребна специјализована опрема и алати , довољно конвенционални нож за сечење метала. Канали се израђују различитим методама.

Пластичне цеви се користе у спољним канализационим системима зграда приликом инсталирања цевовода без притиска. Њихова производња је висококвалитетни непластифицирани поливинил клорид (НПВХ), који је црвенкасте или смеђе боје. Пречник НПВ цеви је у опсегу од 110-500 мм.

Производи од челика и њихове карактеристике

Негативне стране челика, ки се упорабља в спољни канализациони систем:

 • Склони су корозији.Ово објашњава њихов кратак животни вијек, који је стар само неколико година.Дакле, појављивање чак и 1 мм корозијског слоја током године чини цев са зидом од 1 цм врло танким;
 • Смањује пропусни опсег. Унутрашњи зидови челичних цеви за канализацију могу брзо формирати наслаге, значајно смањити лумен и, као последица тога, погоршати њихову проходност и производни систем у целини.

Карактеристике спољне канализације

Инсталација спољне канализације има неке посебне карактеристике:

 1. Најтраженије цеви за спољну канализацију у кућама су производи пречника мањег од 100 мм. Дизајн производа различитог пречника предвиђен је у изузетним случајевима.
 2. Полиетиленске цеви, које се користе у уређењу спољног канализационог система, захтевају учешће високостручних стручњака и скупе опреме.
 3. Повезивање ПВЦ цеви се врши једноставном техником и траје много мање времена него са полиетиленом.
 4. Површинска канализација вањских канализацијских цијеви је препуна пада у зону смрзавања зими и захтијева њихову обавезну изолацију како би се спријечили размаци. Производи који се налазе дубље од тачке смрзавања тла не захтевају додатну изолацију.

закључак

Употреба цеви од ливеног гвожђа није изводљива, јер је њихов рад застарио. Избор пластике може бити и полипропиленске цеви и ПВЦ производи. Цена полиетиленских цеви је много већа од ПВЦ цеви. Према мишљењу стручњака, производи од поливинилхлорида су оптималнимогућност стварања вањског канализацијског сустава у сеоској кући.