Камин решетка (47 фотографија): Ковани ролетни, украсни модели жица, како направити конвекцијске варијанте властитим рукама

Камин је постао модеран елемент дизајна просторије. Може се стилизовати под било којим ентеријером - од класике до високе технологије. Основна намена камина је декоративна функција, као и стварање атмосфере удобности уз помоћ отворене ватре. Гријање просторије с камином је лошије него код других уређаја за гријање. Да би се побољшала циркулација топлог ваздуха, који се загрева у камину, потребно је инсталирати вентилационе решетке на кутији.Намена вентилације у камину

Обично се једна решетка поставља испод нивоа ложишта како би се уклонио хладни ваздух извана. То је улаз ваздуха. Две друге, постављене изнад камина у ваздушном каналу, дизајниране су да уклоне топли ваздух.

Инсталирањем таквих решетки у њиховом камину, корисници добијају неколико предности одједном:

 • Снабдевање топлим ваздухом се побољшава, чиме се повећава загревање просторије.
 • Вјероватноћа прегријавања канала, материјала за облагање камина и површине пећи, који значајно продужава вијек трајања конструкције, смањује се.
 • Простор постаје привлачан због вањског дизајна решетке за стил и дизајн просторије.Боље је уградити једну велику горњу решетку у угаону камин без прекидања протока зрака у два правца.

врсте решетки

Вентилацијске решетке се разликују по облику, величини, материјалу, начину уградње, доступности додатнихелементи и способности.

Сваки знак се карактерише на свој начин:

 • Облик решетке може бити округли, квадратни, правокутни, полигонални, овални и комплексни. То зависи од склоности власника камина. И рупе у решетки имају свој облик и зависе од дизајна производа. Рупе могу бити: прорез, округли, квадратни, правоугаони, сложени облик.
 • Величина мреже је одређена величином просторије и снагом камина. У малој просторији можете поставити мале решетке. У већој просторији за гријање је потребан већи доток топлог зрака. Али превелике величине производа неће бити у могућности да обезбеде жељени проток топлог ваздуха.


Величина рупа у решетки је такође важно размотрити. Ако су сувише мали, онда топли ваздух не може слободно да тече из канала, а сам смисао уређаја за вентилацију ће бити изгубљен. Отвори треба да олакшају уклањање топлих потока, дозвољавајући им да се загреју, али без ометања протока у просторију. Материјал израде мора да издржи високе температуре и дуг век трајања.

За употребљене вентрухе:

 • ливено гвожђе;
 • челик;
 • алуминијум;
 • керамика.
Велики избор купљених модела лишио је многе бриге о томе коју врсту игре бирају. Ако желите, можете направити вјештину и марљивост израде одговарајућег модела.

 • Модели решетки саливено гвожђе има елементе ковања и ливења. Атрактиван и елегантан изглед чини избор таквог материјала. Узорак и дизајн су разноврсни и јединствени. Мајстори могу креирати јединствено ремек-дело у једној копији за један камин.
 • Животни век сировог гвожђа на високим температурама је већи од животног века других материјала, што га чини популарним. Минус таквог материјала у својој тежини.

Челичне и алуминијумске решетке заварене су од одвојених делова да би се добио жељени узорак са отворима потребне величине. Такве решетке су прекривене бојом отпорном на топлоту или обрађене галванским раствором како би им се пружио угодан изглед и отпорност на хабање. • Метод инсталације. Представа може имати унутрашњу кутију, бити уграђена или закрпана. Уграђени модели су поузданији, ближе су уз зидове вентилационих отвора, не стварају пукотине и не дозвољавају сагоријевање отпада. Решетке на глави су једноставне за уградњу, тако да су у великој потражњи међу потрошачима. Могу се направити и сами. • Доступност додатних ставки. Функционална је присутност решеткастих ролетни, које су у стању да контролишу и усмеравају кретање ваздуха, у зависности од ширине отварања отвора.

  Шарке у облику врата или отвора омогућују регулацију дотока зрака у просторију, као и отворени приступ унутар камина ради прегледа.

  Потребна је додатна мрежа са малим рупамаЗаштита камина од продирања у инсекте, посебно у топлој сезони.


  Постоји варијанта стационарне инсталације решетке и опционе опције. У изнајмљеној структури, оквир се обично причвршћује на вентилациони отвор, а сама решетка се може или потпуно уклонити, или се помакнути или спустити. Такав модел може отворити поглед у камину.


  Карактеристике монтаже

  Постављање грила врши се током инсталације камина или током његове употребе. Приликом уградње важно је израчунати исправан ниво локације рупа на поду и удаљености од зидова, поред којих се налази камин.

  При израчунавању се узимају у обзир сљедећи фактори:

  • Кретање ваздушних токова унутар камина треба ићи у мрежу.
  • Излаз максималног загрејаног ваздуха треба да буде најмање 300 мм од плафона.
  • Решетка треба да буде усмерена не на зид близу камина, већ на отворени простор просторије.
  • Рупа испод решетке мора бити удаљена од отвора врата.
  • Строп запаљивих материјала не би требао бити под утјецајем блиске локације вентилације камина.


  За уградњу у већ готов камин, прво се реже отвор на жељеној удаљености, који мора бити већи од унутрашње решетке величине 3-4 мм. У зиду кутије нокат је погођен жицом омотаном око нокта. Заштитна решетка се убацује у насталу рупу и обрађује се дуж периметра са заптивном масом отпорном на топлоту. Важно је постићигусто уклапање кутије у зидове камина.


  Кршење стезања је губитак топлоте и може створити ситуацију дима или чађе ући у просторију.

  Продуцт Царе

  Чишћење камина врши се по потреби. Пожељно је да се имплементира најмање једном у шест мјесеци. Боље је то урадити након завршетка грејне сезоне. Играње са малим рупама треба чистити чешће него са великим отворима.

  Покривајући прљавштином, решетка ће пропустити топли ваздух и обавити своје основне функције. Након чишћења, вентрешетки се могу затворити прије употребе камина, што ће га заштитити од вањске контаминације и гутања унутар камина.  Израда властитих руку

  Метална решетка квадратне или правоугаоне величине може се направити властитим рукама ако имате вјештине да посједујете заваривача, Бугара и бравара.

  За сопствену производњу ће бити потребно:

  • метална шипка малог пречника;
  • угаони челик за оквир;
  • опрема за заваривање;
  • Браварски алат.

   Поступак за извођење радова:

   • Нацртајте цртеж са тачним димензијама.
   • Направите скицу орнамента или само стандардну решетку.
   • На основу цртежа, израчунајте величину делова.
   • Одвојите 4 дијела угла и припремите оквир. Оквир мора бити 3-4 мм већи одрупа у камину.
   • Извадите шипке у одговарајућој количини и одрежите до потребне величине.


   • Ускладите их, додајући их у кадар. Кухајте штапове према скици.
   • Третирајте спојеве за заваривање, тражећи естетски изглед.
   • Спустите решетку на оквир.
   • Завршити производ бојом отпорном на топлоту у неколико слојева.


   Инсталирајте постројење 2-3 дана након производње, када је боја потпуно сува.

   правац ваздуха

   За правилно коришћење загрејаног ваздуха у камину инсталирајте вентилатор.

   Употреба вентилатора за побољшање циркулације ваздуха унутар ложишта мора бити одговарајућа. Снага и смер треба да допринесу оптималном загревању ваздушних маса и њиховом уклањању кроз рупе у мрежи. У супротном, може доћи до супротног ефекта.


   екрани

   Немојте бркати решетке са каминима, који су постављени непосредно испред отвора пећи на камину. Екрани су дизајнирани да штите простор од варница и других производа изгарања дрва.


   Екран може бити различитих типова: стакло, метал, керамика или комбинација различитих материјала. Може се користити модеран материјал отпоран на топлоту, као што је ватростална тканина. Метални екран може бити глух, мрежаст или у облику решетке са орнаментом. Конвекцијски екрани могу бити направљени у облику самостојећих полица илипричвршћена за под или камин. Они су равни, закривљени, једноосни и састоје се од неколико секција.

   Екран служи и као украсна декорација ентеријера. Поред тога, док је на ватри, он помаже да гледа ватру без страха од прегревања. Гледајући ватру угодније кроз стакло или решетку, очи се мање умарају. Решетка од ливеног гвожђа ће такође бити унутрашња декорација.


       За рад било којег система гријања потребна је вентилација и довод до загријаног зрака. Камин није изузетак. Ковани вентилациони отвори су једноставно неопходни за правилну употребу камина. Они нису потребни, осим ако се камин користи за гријање, али га доживљавају само као унутрашњу декорацију.

       Боље је повјерити постављање вентилацијских решетки за камин стручњаку који производи радове на уградњи пећи и других уређаја за гријање. Он ће прецизно израчунати потребан број решетки, њихову величину и инсталацију по висини. Правилно и професионално изведени радови ће допринијети дугом и ефикасном кориштењу камина.

       У видеу испод можете гледати производњу решетки за вентилацију камена.