Калкулатор за израчунавање запремине воде у систему грејања

Сваки систем грејања има бројне значајне карактеристике - номиналну топлотну снагу, потрошњу горива и запремину расхладног средства. Израчунавање количине воде у систему грејања захтева свеобухватан и педантан приступ. Да, моћи ћете да сазнате који котао можете изабрати, да одредите запремину експанзионе посуде и потребну количину течности за пуњење система.

Већи део течности је у цевоводима, који заузимају највећи део у шеми снабдевања топлотом. Стога, да би се израчунао волумен воде, потребно је познавати карактеристике цијеви, а најважнији од њих је промјер, који одређује капацитет флуида на аутопуту. Ако је погрешно извршити калкулације, онда ће систем радити неефикасно, просторије се неће загријати на одговарајућем нивоу. Да би се правилно израчунао волумен за систем гријања, помоћи ће онлине калкулатор.

Калкулатор запремине течности у систему грејања

Цеви различитих пречника, нарочито у круговима колектора, могу се користити у систему грејања. Према томе, запремина течности се израчунава следећом формулом:

С(пресек цеви) *Л(дужина цеви) =В(објекат)

Израчуната запремина воде у систему грејања може бити и збир његових компоненти:

В(Котао) + ВВ(систем грејања) ) В(Експанзиона посуда)

Све у свему, ови подаци вам омогућују да израчунате већину запремине система за грејање. Међутим, поред цеви у систему грејања постоје и другекомпоненте За израчунавање количине система гријања, укључујући све важне компоненте опскрбе топлином, користите наш онлине калкулатор количине сустава гријања.

Израчунавање помоћу калкулатора је врло једноставно. Неке параметре који се односе на тип радијатора, пречник и дужину цијеви, волумен воде у колектору, итд., Треба унијети у таблицу. Затим морате кликнути на дугме Цалцулате и програм ће вам дати тачан износ вашег система грејања.

[Впцалц ид = 881]

Можете проверити калкулатор користећи горе наведене формуле.

Пример израчунавања запремине воде у систему грејања:

Процјена се темељи на омјеру 15 литара воде на 1 кВ капацитета котла.
На пример, снага котла је 4 кВ, а запремина система је 4 кВ * 15 литара = 60 литара.

Вредност различитих компоненти

Запремина воде у радијатору:

 • алуминијумски радијатор - 1 део - 0,450 литара
 • Биметални радијатор - 1 секција - 0.250 литара
 • нова батерија од ливеног гвожђа 1 део - 1000 литара
 • стари ливени гвоздени акумулатор 1 секција - 1.700 литара.

Запремина воде у 1 литарском метру цеви:

 • о15 (Г?) - 0,177 литара
 • о20 (Г?) - 0.310 литров
 • о25 (Г 1.0?) - 0.490 литров
 • о32 (Г1?) - 0.800 литара
 • о15 (Г1?) - 1.250 литров
 • о15 (Г 2.0?) - 1.960 литара.

Да би се израчунала укупна запремина течности у систему грејања, потребно је додати количину расхладног средства у котлу. Ови подаци су назначени у пратећем пасошу уређаја или претпостављају приближне параметре:

 • котао - 40литара воде;
 • зидни котао - 3 литре воде.

Избор котла директно зависи од запремине течности у систему грејања просторије.

Главни типови носача топлоте

Постоје четири главне врсте течности које се користе за пуњење система за грејање:

 1. Вода је најједноставнији и најприступачнији носач топлоте који се може користити у било ком систему гријања. Заједно са полипропиленским цевима које спречавају испаравање, вода постаје практично вечна расхладна течност.
 2. Антифриз - овај носач топлоте кошта више од воде и користи се у системима нерегуларно загреваних просторија.
 3. Носач топлоте на бази алкохола је скупа опција за пуњење система гријања. Квалитативна течност која садржи алкохол садржи од 60% алкохола, око 30% воде и око 10% волумена су други адитиви. Такве смеше имају одлична својства без замрзавања, али су запаљиве.
 4. Уље - као расхладно средство које се користи само у посебним котловима, али у системима грејања практично се не користи, јер је рад таквог система веома скуп. Исто тако, уље се загријава јако дуго (потребно је загријавати до најмање 120 ° Ц), што је технолошки врло опасно, и тако дуго хлади такву текућину, одржавајући високу температуру у просторији.

У закључку, треба напоменути да, ако је систем за грејање надограђен, цеви или батерије су монтиране, онда је потребно поново израчунати његову укупну запремину, у складу са новимкарактеристике свих елемената система.