Како одабрати лепак за тапет

Чак и најскупље и квалитетније тапете могу бити покварене нетачним лепљењем. Да не би заостајали за ивицама и зглобовима, требало би да изаберете прави лепак за тапете. Наравно, постоје неке врсте са већ нанесеним лепљивим слојем са унутрашње стране, али не све од њих одговара цени и текстури.

Избор лепка за тапете мора бити извршен на основу материјала и текстуре тканине, површине зидова и намјене просторије. На примјер, за дјецу обавезно стање је еколошки прихватљиво, за просторије високе пропусности - трајност и поузданост.

Постоје два основна типа лепка за тапете:

 • универзални - у производњи користе се синтетичке смоле и хемијске нечистоће, које побољшавају везивни квалитет;
 • специјално - додавање нечистоћа зависи од врсте тапете за коју је намењена.

Показатељи квалитета лепка

Правилно одабрана композиција држи тапете на зиду најмање 4-5 година. При избору лепка за тапете препоручује се да се узму у обзир индикатори квалитета.

 1. почетна адхезија . Чврстоћа везивања материјала у почетној фази, све док смјеса још није осушена. Комбинација спојева и цртежа, причвршћивање тканина врши се у овој фази. Индикатор је одређен вискозношћу композиције и не зависи од коришћене сировине.
 2. завршну адхезију . Чврстоћа везивних материјала након потпуног сушења лепка. Компатибилност супстанце која се држи материјала карактеризира способност интеракције са њима без наношења штете.
 3. Киселинско-алкалнаиндикатор . Одређује вероватноћу развода и места. Добар лепак има неутралан пХ од 6-7.
 4. мобилност . Показује могућност уређивања положаја платна за комбиновање цртежа и маркупа.
 5. дугорочно . Карактеризира се временом током којег заглављена површина има одлично стање.
 6. отпорност на влагу . Отпорност на високу влажност.
 7. оутпут . Однос количине раствореног и готовог лепка на потребну вискозност. Што је индикатор виши, више се чита готова супстанца за лепљење.
 8. Рок трајности . Одређује сировине укључене у састав, за готови лепак - квалитет и доступност конзерванса.

селекција лепка

Изаберите посебну композицију на основу врсте тапета. Данас су на тржишту представљени следећи типови:

 • светло или папир;
 • винил или акрил;
 • бамбус;
 • опран.

За сваког постоји посебан лепак који поседује одређене особине.

За лагане папирне крпе

Како одабрати лепак за тапете? За тако једноставан и јефтин тип, препоручује се употреба ЦМЦ (карбоксиметилцелулоза) "бријање" или "експресна економија". Они су најскупљи и најквалитетнији у линији складишта лепка. Главни индикатор који треба обратити пажњу је боја. Треба да буде савршено бела да би се избегла пигментација на површини која лепи. За густе тканине велике тежине користе се скупљи типови - "Тренутак класика" и други.

За винил или акрил

За тешкетапета погодна за "Супер винил" - паста са садржајем фунгицидних адитива, спречава настанак плијесни на површини која се лепи. Можете користити и универзални лепак, али раствор треба да буде веома концентрисан.

Добар лепак за тапете на флизелинској основи

За ову врсту марке, Метхилан и Куелид са ознаком "Флиз". Љепило за флизелинске слике је високо специјализирано, осим за овај тип могу се лијепити осим свијетлих папирних тапета. Потребно је нанети на спојену површину, а не на материјал.

су опрани

Акрилна, винилна и флизелинска платна односе се на опране тапете, при чему се за њихово држање употребљава водоотпорни бостилат.

универзални лепак

За производе који се називају универзални, укључују "Момент", "ЦМЦ-Профит" и друге. У ову врсту је укључена универзална паста, отпорна на креч и цемент, која повећава синтетичку смолу. Често композиција садржи антисептике и фунгициде који спречавају ширење плесни и гљивица под тапетама.

Како разблажити лепак

У посуду треба сипати воду на собној температури, у њу, танко глетерицу, сипати смјесу љепила, темељито мијешати (пропорције се обично наводе на пакирању). Боље је не користити топлу воду да би се избегло стварање пахуљица или падавина.

Натрљајте љепило док све квржице не нестану, и смјеса постане хомогена и прозирна. За практичност, можете користити индикатор лепка, његова ружичаста боја помаже да се видиунплуггед плацес. Када је сува, таква смеша не оставља трагове.

Најбољи произвођачи

За тапетирање користите следеће популарне брендове:

 • Куелид;
 • КЛЕО;
 • Метилан;
 • Тренутак.

Француска компанија Куелид заступљена је с неколико врста љепила намијењених различитим типовима тапета. Све смеше се припремају лако, разблаживањем гранула у води. После 15 минута, смеша је спремна за употребу.

Бренд КЛЕО је такође познат по квалитету производа, укључујући и мешавине са побољшаном формулом. Посебност овог лепка је одсуство трагова на тапетама када је суво.

Јефтин и популаран у Русији, бренд Метхилан производи и универзалне и специјалне смеше. Лепак је апсолутно транспарентан, може се користити за лепљење спојева.

Произведено у Русији од стране немачке технологије Момент се такође разликује прилично пристојан квалитет.

Савети за избор лепка + видео


Неколико савјета помоћи ће вам да поједноставите процес постављања позадине.

 1. Универзални лепак за наношење на тешке тапете је боље концентрисати.
 2. Пре куповине лепка проверите да ли је тапета препоручена. Треба узети у обзир и текстуру лепљене површине.
 3. Консултант за продају у грађевинској радњи може предложити оптималну опцију за одређено платно.
 4. За лепљење спојева користите тубу са малим отвором, тако да лепак наносите на танки слој.
 5. Дебљина композиције зависи од дебљине платна, што је већа, то би требало бити вишерешење
 6. Није потребно штедети на куповинама, боље је купити производе познатих брендова.

Професионалци препоручују коришћење посебног лепка за сваку врсту тапета. Ако имате потешкоћа са избором, увек можете затражити савет од продајног саветника.