Како одабрати лепак за плочице? Бело складиште за керамичке и плочасте плочице, како суши дисперзиони лепак, карактеристике производа Литокол и Бергауф

За избор лепка за плочице потребно је да се упознате са карактеристикама сваке врсте производа. Квалитет одабраног материјала зависи од резултата рада, тако да ово питање треба схватити озбиљно.

карактеристике композиције

Лепота плочице, њено равномерно постављање на површину зида у великој мери зависи од лепка. Садржи цемент, разне модификаторе са пијеском. То је основа на којој се стварају многе варијанте магијских формула које пружају снажан захват керамике са зидом.

Лепак обезбеђује висококвалитетну везу са различитим типовима плочица: керамичким, мозаичким, гуменим и другим. Он може издржати дугогодишње производе од полистирена од ПВЦ-а или пјене. Постоје решења која не захтевају посебну припрему површине, али раде заједно са решетком.

Неки формирају дебели слој, док се други разликују у суптилности филма.


Да би се утро пут до пулта, а затим до простора за поправке, сви без изузетка, производи ове врсте морају имати следеће карактеристике:

 • висока адхезија за одржавање различитих тежинских плоча;
 • висок ниво ширења - ова функција вам омогућава да попуните све шупљине на зиду;
 • са високом дуктилношћу - да се равномерно распореде по површини;
 • отпорност на минус температуре;
 • смањена хидрофобност - тако да влага не продире у састав и не смањује њену чврстоћу;
 • отпорност на топлоту;
 • дуг радни век;
 • брзо замрзавање.


Приликом избора плочица потребно је обратити пажњу на опис производа, јер избор материјала за монтажу мора да се подудара или да одговара његовим својствима. Поред љепила за причвршћивање плочице на површини се користи и бетон-пјешчана кошуљица. Али то не пружа поуздано зидање, плочице клизе током причвршћивања, захтијева дугу припрему површине и трајање његове операције није тако дуго.

Предност лепљења раствора у малој количини материјала током уградње: чак и минимални слој осигурава поуздано приањање материјала. Разноврсна складишта - широка, можете одабрати производ за било коју површину. Лак је за употребу, али захтева мало вештине и вештине плочица због брзог сушења.


Типови и карактеристике

Складишта за лепљење су подељена на три позиције:

 • цементне супстанце;
 • композиције за дисперзију;
 • епоксидне смеше.

В съответствие с международните стандарди, таа продукциа е разделена в пет великих категориј.

Љепљива рјешења за унутарње уређење. Ова врста материјала се сматра најјефтинијом. Смеша се користи за прераду домаћинства. У композицији постоји мала количина адитива, али се добро носе са задацима, обезбеђујући чврсто приањање лимова са базом. Квалитетна зидана конструкција је гарантована само стандардним димензијама плочице 20х30.

Ако нема температурне разлике и негативних ефеката из околне атмосфере, такав лепак се дуго разликујерок службе;

Лепљиве мешавине са високим степеном фиксације. Они су у стању да издрже повећана оптерећења. Због својих квалитета, такав лепак се користи за рад са базом која је подложна температурним и динамичким променама.

По правилу се купују складишта за полагање плочица великих димензија или природног камена. Материјал се може користити за зидање на старој подлози.

Стандардне мјешавине љепила. Друго име материјала је универзално љепило. Ово је најчешће коришћени алат, који је веома тражен међу дизачима. Смеша се користи за унутрашње или спољне радове. Иако је такав лепак назван универзалним, није препоручљиво купити за рад са плочицама, чија величина прелази 30к30. Такође, не користите раствор у просторијама са високом влажношћу и повећаним напрезањем на поду.

Смеша за подне плочице. Као део овог материјала постоје пластификатори, преко којих материјал испуњава све постојеће шупљине. Пошто лепак има течну конзистенцију, није погодан за интеракцију са зидовима.

Лепак отпоран на влагу. Ово складиште је посебно развијено за завршне радове у базенима и фонтанама. Често га купују власници станова и сеоских кућа за третман купатила, отворених тераса. Композиција смеше је идентична лепку са високом фиксацијом, али додатно садржи модификаторе.

Водоотпорно љепило се разликује овакоНекретнине:

 • одбојна влага;
 • безопасан;
 • отпорност на хлор;
 • повећана адхезија, која се не смањује након неког времена.

Суве мешавине

Као основа за сухе мјешавине користи се цемент. Кључна предност таквог материјала је могућност његове примјене на неравним зидовима, у којима постоје различите варијације закривљености. Љепило може изравнати базу базе.

Лепкови за цементне плочице су класификовани као сува раствора. Кључна компонента композиције је цемент, чији удио у мешавини достиже 90%. Преостали део пада на песак са модификујућим адитивима, па се ова врста лепка сматра универзалном и јефтином.

Цементне смјесе су једноставне за употребу. Потребно је само да разблажите смешу водом, у односу 3: 1. Многи контејнери користе сличне мешавине да изравнавају површину.

Када радите, имајте на уму да су у стању да коригују само мање недостатке земље.

Ако изаберете лепак за мозаик, обратите пажњу на боју производа. За такве радове потребно је купити мјешавине бијеле боје.


двокомпонентни

Сматра се да су двокомпонентне мјешавине јаки адхезивни материјали. Могу се искористити при обављању вањских и унутарњих радова на хоризонталним и вертикалним површинама. Популарне су полиуретанске двокомпонентне масе за лепљење, помоћу којих се керамика може причврстити,фаиенце, метал, дрвени производи. Такође, бетонске, ПВЦ-плочице, полистиренске и упијајуће базе.

Након стврдњавања, љепило претвара премаз отпоран на влагу и мраз, који се може користити у инсталацији "топлог пода". Материјал је високе чврстоће, отпоран је на механичка оптерећења, вибрације и кемијске утјецаје. Високе стопе сушења такође спадају у предности двокомпонентног лепка.


Мешавину треба правилно користити. Редослед корака за полагање подних плочица је следећи:

 • Прво морате отворити љепило.
 • Затим се у смолу додаје учвршћивач, након чега се компоненте добро мешају. У ту сврху користите миксер брзине 400-800 окретаја.
 • Потребно је мијешати у двије минуте, затим слиједи пауза - 1-2 минуте.
 • Затим поново мешајте раствор. Његова употреба је ограничена на време сушења. Слагање се врши 40 минута.
 • Када радите са таквим лепком, користите назубљену лопатицу. Лопта не сме прелазити 2 мм. Неопходно је чврсто притиснути плочицу на површину и ставити је са точењем. Плочица је причвршћена ваљком за стезање, који омогућава потпуно уклањање ваздуха испод плоче.
 • Три сата касније можете наставити да печате и затварате фуге.
 • Можете ходати по површини за 3-8 сати.Лепкови припадају категорији двокомпонентнихрешења Основа овог материјала је епоксидна смола, допуњена учвршћивачима, растварачима, пуниоцима и пластификаторима. Неопходно је строго се придржавати пропорција мешања са водом која је наведена у упутству: ометање дозе може да учини смешу опасном.

Љепило је еластично, не даје скупљање, које се не преноси кроз порозне производе.

Мешавина се остварује у готовом облику, има велику адхезију и може се користити на бази било које врсте.


Погодан за слагање неидеалне површинске глаткоће: сухозид, ПВЦ, цементне кошуљице плутајућег типа, различите врсте метала, бетон и гипс. Користи се за монтажу "плочица на плочице".

Опсег може да издржи температуре од -40 до + 100 степени Целзијуса. Произвођач свој производ назива водоотпорним, тако да га можете купити за третман базена, праоница и купатила.


готов

Готова складишта имају облик у облику пасте. Конзистентност обезбеђује производе достојанства, који се састоје у уштеди времена на мешању смеше, одсуству честица прашине и непроменљивости састава. Минимални временски интервал током којег се користи лепак је 40 минута, што омогућава маневре за рад. Материјал садржи органске додатке за везивање, минералне компоненте и друге посебне супстанце.

Дисперзиона складишта су пројектована за рад са керамичким плочицама, мозаиком, производима од клинкера, остакљенимматеријал и природно камење. Не може се користити на лакираним МДФ и ДВФ. Приликом избора таквих смеша, имајте на уму да су намењене само за унутрашње облоге.


Произвођачи нуде различите опције за одређене услове употребе, али можете разликовати пет главних типова које је потребно упознати прије куповине.

брзо сушење

Слична складишта омогућавају сушење и пуну употребу спола у року од 3-5 сати након полагања материјала. Погодни су за полагање керамичких гранита и камених плочица. Материјал формира висококвалитетну адхезију на минералним, неформираним подлогама.

Многи мајстори препоручују да се користе за купатила, јер су такве композиције водоотпорне. Овај тип мјешавине омогућава слагање на ниским температурама у не гријаном простору. Продаја се врши само у сувом облику.


отпоран на топлоту

Ове композиције се могу користити на температурама до +100 степени. Користите ово решење у купатилу је губитак новца. У већини случајева купује се љепило отпорно на топлину за полагање плочица на камине и пећи.

Са овим производом могу се леплити само керамичке ватросталне плочице.

Није дозвољено коришћење са изолованим бетонским темељима, као иу раду са вештачким камењем. Мешавине отпорне на топлоту добро раде са плочицама за причвршћивање на површини газираног бетона и цигле. За продајуу сувом облику.


отпоран на хладноћу

Ове смеше се продају у сувом облику. Намењени су за фиксирање керамичких плочица. Сличан лепак може да се користи на унутрашњим радовима у просторијама са високом влажношћу, за рад на санацији бетона и цемента.

Ако радите на собној температури, операција не би требала трајати више од 2,5 сата.


отпоран на киселине

Мешавине лепка отпорне на киселину класификују се као двокомпонентне. Овај материјал је дизајниран за рад са киселоотпорним плочицама, које су затворене у просторијама са температурним променама и контактом са спољним хемијским стимулансима.

Предност лежи у квалитету фиксирања плочица на мокрој површини. Смјеса се брзо стврдњава, нема неугодан мирис и не садржи токсичне твари у свом саставу.

акрилни лепак

Ова врста производа је веома тражена међу професионалним занатлијама и аматерима. Супстанца има предности у односу на друга складишта због своје еластичности, може се користити за плочице различитих карактеристика.

Ако желите да поставите плочицу на ОСБ плочу, акрилни лепак је најпогоднији за ову сврху. Није сваки материјал способан да се носи са сличним задатком, јер је ОСБ плоча направљена од дрвета, које има лошу адхезију са мноштвом цементних мешавина.

Да би се осигурало да акрилни лепак има висококвалитетне производе, мораћете да сигурно причврстите пећ тако да се не савија и невибрира У супротном ћете наићи на ситуацију у којој керамичке плочице падају са темеља.


трошак

Питање потрошње лепка за плочице по квадратном метру је увек кључно. Свако треба да правилно израчуна количину материјала потребног за планирање трошкова и да не троши на вишак.

Сваки материјал на свој начин апсорбује лепак, ово својство зависи од порозности производа. Керамичка плочица апсорбира најмањи број љепила, а плочица "Цотто" повећава проток љепила тијеком слагања.

На дио трошкова утичу и димензије, врста површине и начин слагања.

Утиче на исту трговачку марку и композицију. Пошто сваки бренд користи своју врсту адитива у различитим количинама, производи имају различиту конзистенцију, потрошња сваког лепка ће бити различита. На пример, ако користите "Еунице", требаће вам 1 кг по квадратном метру. потрошња Литхоцол-а је 1,3 кг.


Стручњаци за штанцање већ су израчунали трошак популарног "цересит" лепка. За рад са плочицама 30к30 потребно је 4,2 кг по квадратном метру. Ове бројке су релевантне ако радите са лопатицом, чији су зуби 10 мм. Мајстори препоручују куповину само проверених производа који су популарни.

Такође, на потребну количину лепка утиче температура. Што је индикатор виши, то брже влага испарава из отопине, што доводи до повећања трошкова. Не заборавите на чаробњаково искуство. Профессионал стацкерскористите само одговарајућу количину љепила, за разлику од нових који могу потрошити више него што им је потребно.

Процењени прорачуни цене цементне адхезивне мешавине

Под повољним условима полагања потребно је 1,3 кг. Овај индикатор се мора помножити са дебљином слоја, који се поставља на основу. Ако користите плочицу са традиционалним параметрима, дебљина слоја ће бити 4 мм.

Ако помножите 1,3 са 4, добићете вредност од 5,2 кг. Ова количина љепила ће вам требати радити на квадратном метру. Када радите на површини од 10 квадратних метара, требат ће вам 52 кг мјешавине љепила.

Размотрите у израчунима величину плочице. У зависности од података, дебљина слоја ће се променити.


Оцена произвођача

У избору најбољег љепила за плочице помоћи ће вам посебан преглед производа популарних произвођача.

Кнауф Флиесен

Овај производ се добро показао у раду са сложеним површинама. Цена торбе од 25 кг је око 250 рубаља. Лепак се сматра најбољом свестраном опцијом.

Може се користити за зидање зидних и подних плочица, без обзира на врсту подлоге.


Предности производа:

  \ т
 • Спора брзина смрзавања - омогућава подешавање и чишћење спојева;
 • економичност у употреби - под плочицом се може нанети слој од 7 мм, што гарантује висококвалитетно причвршћивање;
 • су еластичнисвојства - неопходна је за рад са тешким и тешко доступним мјестима;
 • Доступна цена.

"Еунице 2000"

Жиг је скоро исти као и Кнауф. Производ се сматра најбољим лепком за плочице на снази рукохвата. Цена - око 250 рубаља за 25 кг.

Предности смеше:

 • корекција у року од 10 минута - овај пут довољно за исправљање недостатака;
 • универзални састав производа - композиција се добро показала у различитим температурним режимима;
 • високи параметри еластичности - омогућавају боље руковање деформацијама температурног карактера;
 • једноставност употребе;
 • потрошња 3,5 - 5 кг по квадратном метру.


"Основа Мастплецхист - 12"

Лепак се сматра најбољом опцијом за оне који планирају да постављају плочице на грубу подлогу. Цена производа је око 250 рубаља за 25 кг.

Лепак се разликује од других марки са следећим квалитетима:

 • зидање плочице може се извести заједно са нивелацијом уградње;
 • мешавина се одликује одличним адхезивним својствима, због чега ћете моћи да радите са керамичким гранитом или стандардним плочицама;
 • зидање се може обавити чак и одозго према доље.


Литокол

Ове мјешавине љепила се производе у Русији и тражене су од многих купаца. Компанија нуди решења на бази цемента, дисперзије и двокомпонентних.

Најтраженији производРазматра се Литокол К-80. Има следеће предности:

 • индекси високе адхезије и дуктилности;
 • дугорочна одрживост - индикатори прелазе седам сати;
 • мала потрошња - не више од 1,5 кг при дебљини слоја од 2 мм.

Међу недостацима је и следеће:

 • мали интервал за подешавање - максимално време је 10 минута;
 • мала отпорност на мраз - може издржати само 30 циклуса смрзавања.


Литоеластиц

Користи се љепило које се продаје у кантама од 10 кг. Производ је еластична композиција љепила погодна за вањске и унутарње радове, као и за хидроизолацију у просторијама с високом влагом.

Добијена епоксидна смеша се може добити мешањем два састојка у складу са упутством за употребу.


Цересит ЦМ-11

Лепак се сматра универзалним. Користи се за полагање керамичких плочица. Цена производа је око 265 рубаља за 25 кг. Производ има недостатке који се састоје од малих својстава лепка, тако да се може користити за рад са свим типовима плочица.

Овај алат је идеалан за зидање на неравним подлогама. Карактерише га висок степен адхезије, који прелази 1.0 МПа.


Ивсил Мосаик

Произвођач нуди квалитетан производ отпоран на влагу. Цена смеше је око 480 рубаља за 25 кг. Лепак беле боје, има висока својства лепљења, који прелази 1.0Мпа Помоћу њега можете полагати плочице у базенима, купатилима и туш кабинама. Лепак се сматра професионалним и користи се за рад са свим површинама поплочаног поријекла.

"Момент" силиконски заптивач

Међу елементима овог производа налазе се антисептичке компоненте, због чега можете заборавити на формирање плијесни. Производ има висока својства приањања у односу на керамичке плочице. Не излаже се ултраљубичастом светлу, карактерише га пријатна арома која нестаје након наношења. Цијена таквог љепила варира унутар 250 рубаља.

Литофлек К80

Мешавина је класификована као професионална. Цена производње је око 530 рубаља за 25 кг. Дизајниран за рад са керамичким гранитом под различитим увјетима монтаже. Средства омогућавају полагање на стару површину, топлу подлогу, која се користи за облагање фасада и чарапа. Такође, смеша се може користити за обичне плочице. Производ је економичан.


Бергауф Керамик

Смеша лепка се одликује високом еластичношћу, што га чини једноставним за употребу. Производ се може користити за вањске и унутарње радове. Не губи свој квалитет при температурним разликама и обезбеђује квалитетно приањање.

Отпоран је на влагу, па се често купује за рад у купаоници, гаражама и балконима.

Оперативно сушење вам омогућава да уштедите време.


МеђуПредности стручњака су следеће:

  \ т
 • еластичност;
 • једноставност употребе;
 • отпорност на велика оптерећења;
 • лако мешање смеше;
 • добар резултат рада;
 • може се наносити на топле подове.

Мира 3130 Суперфик

Произвођач нуди мешавине лепка отпорне на влагу. Цена производње је око 650 рубаља за 25 кг. Материјал се може користити за рад у влажним условима, док се слагање "хировитих" производа.

Међу предностима су:

  \ т
 • еластична својства;
 • водоотпоран;
 • висок ниво отпорности на мраз.


Керафлек Маки

Керафлек се сматра најкориснијим материјалом за полагање плочица великих димензија. Производ карактерише висока адхезија, дуктилност и лака употреба. Када радите са овим материјалом нећете морати да поравнате земљу.


Како изабрати?

Приликом одабира љепила за плочице, треба узети у обзир особитости полагања и врсту употријебљеног материјала. Да бисте купили најбољу опцију, потребно је испитати састав производа и препоруке произвођача.

При избору љепила за плочице треба узети у обзир сљедеће вјештине:

 • брзина рада;
 • искуство у овој области.

Такође је потребно утврдити следеће показатеље:

 • услови експлоатације лепка - на избор утиче присуство температурних варијација, влажност простора, потреба за антисептиком иантифунгални додаци;
 • постављање љепила на површину - постоје универзалне мјешавине, отопине ​​за вертикално или хоризонтално слагање;
 • могућност коришћења на одређеној основи - постоје опције које осигуравају добро приањање на гуменој, керамичкој површини. Неки произвођачи нуде љепило за рад на дрвету или причвршћивање на шперплочу;


 • време за подешавање стогова;
 • врста микса - постоје сухе или спремне варијанте;
 • економичност производа;
 • дозвољени слој - неке врсте лепљиве мешавине не дозвољавају изравнавање плочица без претходног поравнања базе.

Ако наносите лепак на слојеве различите дебљине, боље је да унапред предвидите ову особину.

 • свестраност у употреби - може се наносити на подлогу или на плочицу;
 • индикатори адхезије;
 • полагање одређене врсте плочица.

Сваки произвођач доставља својим производима упутства за употребу, која описују карактеристике употребе производа. Детаљне техничке карактеристике су увек присутне на паковању производа.


Све лепљиве мешавине за рад са плочицама су подељене у две категорије:

 • специјализована складишта;
 • универзални производи.

Многи купци мисле да је најбоље купити разноврсну мјешавину и не трошити вријеме на истраживање амбалаже. Међутим, стручњаци саветују да се проблему избора приступи са свом одговорношћу, као универзалномскладишта нису у могућности да обезбеде максималан резултат у раду са одређеним материјалима. Такође, животни век универзалног лепка је мањи у поређењу са специјализованим мешавинама.

Лепак треба купити према својој намени:

  \ т
 • отпорност на влагу са антисептичком смјесом треба да се користи у просторијама са високом влажношћу;
 • Лепак отпоран на топлоту је намењен за слагање загрејаних површина;
 • варијанте отпорне на мраз треба купити за рад на отвореном балкону или у лођи без грејања;
 • универзалне мјешавине су оптималне за сухе просторе, при раду са зидним или подним површинама.

Како се размножавати?

Да бисте добили висококвалитетни лепљиви раствор, треба да разблажите смешу малим порцијама. Ова метода вам омогућава да радите у журби и да ставите плочицу доброг квалитета. Упркос чињеници да су пропорције назначене на паковању, није потребно слијепо поштивати писана упутства.

Прво треба да узмете 2/3 воде и помешате са пуном количином суве мешавине. Затим постепено додајте остатак воде док раствор не добије жељено стање конзистенције. Ако је потребно, додати још течности.

Тешко је ручно мијешати љепило, стога употријебите грађевинску мјешалицу. Густина масе се проверава шпатулом. Конзистентност треба да добије довољно еластичности без грудви и изливања. Оставите смешу 20 минута, тако да сви састојци на крају набрекну и постану усамљена маса.

Неоставити добијени раствор дуго времена, јер се брзо суши.


Корисни савети за апликацију

Паметно залијепљена плочица на базу помоћи ће вам са савјетима мајстора. Помоћу описаних препорука брзо ћете се носити са задацима и моћи ћете да избегнете могуће грешке приликом закључивања. Рад треба узети у обзир стање тла и околину.

Како би се осигурало да је керамички премаз чврсто приања на површину, пажљиво прегледајте базу прије робота. Ако је потребно, припремите површину.

Препоруке за употребу лепка за плочице:

  \ т
 • Нема потребе за слагањем у хладној сезони. Одложите све док се колона термометра не подигне изнад 5 степени. Сматра се да је ова температура минимална за висококвалитетно цементно љепило;
 • У врућем времену, рад није вриједан труда. Држите га у температурном опсегу од 5 до 35 степени. У екстремним случајевима могуће је смањити температуру базе помоћу влажења пода и плочица водом;
 • Када се инсталира под директним сунчевим зрацима или у ветровитом времену, квалитет рада се може смањити. Ако није могуће преместити време полагања, навлажити базу водом или користити прајмер за ове сврхе;

  \ т
 • Ако планирате да лежите на новим површинама, уверите се да је база јака. Приликом лијепљења плочица на бетон или гипс, причекајте да се осушицовер Темељито очистите подлогу од страних предмета и уља која спречавају приањање. Неједнакост треба исправити решењима поправки;
 • Када радите на старој површини, проверите да ли има дуготрајности. У ту сврху ћете пронаћи обичан чекић или грађевинске нокте. Крхке површине треба одбити на чврсту подлогу, напукнути и затим ојачати мортом за поправак. Неравномерне површине и дисторзије на хоризонталној основи могу се кориговати помоћу нивелационих смјеса;

 • Да би се осигурала добра адхезија обојене површине на керамичке плочице, побољшати премаз или створити мале комаде;
 • Рад на упијајућим површинама, које укључују: иверицу, гипсане плоче, гипсане блокове и газирани бетон, треба да раде на елиминисању апсорпције базе;

За ове сврхе се користе прајмери.

  \ т
 • Приликом рада са дрветом потребан вам је прајмер. Да би се продужио животни век премаза, залијепљен решетком.

Ове препоруке ће вам помоћи да сигурно причврстите плочицу на било којој основи и скратите време на послу.

Упоредите лепило за плочице различитих произвођача у следећем видео снимку.