Калкулатор за израчунавање снаге клима уређаја

Климатску технологију карактерише неколико параметара, од којих је једна потрошња енергије. Снага клима уређаја се мери у ватима. Овај параметар утиче на потрошњу енергије и начин укључивања уређаја у мрежу: преко утичнице у утичници или директно преко сопствених колача. Други важан параметар је снага хлађења, односно, за које подручје је уређај дизајниран. Израчунавање снаге клима уређаја ће вам помоћи да пронађете праву опрему.

Потрошња енергије

Снага коју потроши клима уређај у кВ је 3 пута нижа од снаге хлађења. Сходно томе, ако је тело уређаја написано 3 киловата, онда уређај троши око 900 вати. То је много мање него исти фен и микроталасне пећнице.

Према томе, ако је расхладни капацитет клима уређаја од 2 до 4 кВ, могуће је без страха повезати се на обичну електричну утичницу. Типично, потрошња енергије клима уређаја се мери у ватима, а до 1 кВ код кућних модела ретко се узима.

Према међународним стандардима, потрошња електричне енергије клима уређаја у лабораторији се мјери на подешеној температури у улици +35 ° Ц и унутар просторије + 27 ° Ц.

Током промене температуре, просечна снага хлађења се мења. Дакле, ако на улици-15оС падне за око 50 - 60%, док се потрошња енергије клима уређаја не мења.

На основу потрошње енергије клима уређаја у кВ, многи потрошачи се питају коликогодину потроши електрични уређај? Да бисте то урадили, израчунајте количину потрошене електричне енергије. Овај индикатор се мјери у кВх /год. Умножавајући га за цијену од једног киловат сата, као резултат тога, добијамо износ који ће нас коштати рада клима уређаја за годину дана.

Препоручена поставка унутрашње температуре треба да буде око + 26,5 ° Ц. У том случају, ако је корисник навикнут на хлађење просторије на +24 оС, тада његов уређај троши много више струје. Индикатор зависи од снаге апарата.

Израчунавање расхладног капацитета он-лине клима уређаја

Снага хлађења - је главни параметар клима уређаја. Овај индикатор директно утиче на трошкове клима уређаја, као и на површину за коју се израчунава.

Стање клима уређаја се израчунава по формули:

К = С * х * к , где:

К - топлотно пропуштање (В); С - површина простора (м2); х - висина просторије (м); к - коефицијент једнак 30 - 40 В /кб.м (за јужну страну - 40, за сјеверни - 30, просјечна вриједност је 35 В /кб.м).

Да би се одабрао одговарајући модел који је погодан за хлађење одређене просторије, потребно је израчунати снагу клима уређаја. Погрешка насеља за домаће просторије је прилично мала.

Онлине калкулатор ће брже израчунати клима уређај, потребно је само попунити одговарајућа поља у посебној табели:

[Впцалц ид = 798]

На основу унетих података, програм израчунава снагу за неколико секундихлађење

Важно! Ови прорачуни се могу користити само ако је зграда капитална, јер се у овом случају не узимају у обзир материјали просторије с високим пропуштањем топлине (жељезна бачва, трговина с транспарентним кровом и др.).

Обрачун узимајући у обзир додатне параметре

Конвенционални израчун снаге клима уређаја, описан горе, често даје прилично точне резултате, али није непотребно знати о неким додатним параметрима који се понекад не узимају у обзир, већ снажно утјечу на потребну снагу уређаја. Потребна снага клима уређаја је повећана на сваки од следећих фактора:

 • Свеж ваздух из отвореног прозора. Начин на који израчунавамо снагу клима уређаја подразумева да ће клима уређај радити у затвореним прозорима, а свеж ваздух неће улазити у просторију. Често се у упутству за употребу наводи да клима уређај треба да ради у затвореним прозорима, у супротном, када уђе у спољни ваздух, ствара се додатно топлотно оптерећење.

У отвореном прозору, у другој ситуацији, улазећи кроз њу, количина ваздуха није нормализована и због тога ће додатно топлотно оптерећење бити непознато. Овај проблем се може решити овом методом - прозор се инсталира у зимском режиму вентилације (отвара прозор) и затвара врата. На тај начин ће се појављивање скица искључити у соби, али ће у исто вријеме соба бити краткасвежем ваздуху.

Треба напоменути да приручник не захтева рад клима уређаја са отвореним прозором, тако да се у том случају не може гарантовати нормалан рад уређаја. Ако и даље користите клима уређај у овом режиму, онда је вредно размотрити да ће се у овом случају потрошња електричне енергије повећати за 10-15%.

 • Гарантовано 18 - 20оС. Већина купаца поставља питања: није ли опасан уређај за здравље? Инструкција изричито наводи да температурна разлика изнутра и извана не би требало да буде велика. На пример, ако је температура на улици 35 ° Ц, онда је боље одржавати температуру од најмање 25 ° Ц - 27 ° Ц у просторији, тако да је за постизање минималне могуће температуре од 18 ° Ц у просторији потребно да спољни ваздух има температуру од највише 28 ° Ц 5 ° С.
 • Горњи спрат. У случају када се стан налази на последњем спрату и нема високоградње, или поткровља, онда ће грејани кров преносити топлоту унутар просторије. Равни кров тамне боје добија у временима више топлоте од светлих зидова. На основу тога, цурење топлоте са плафона ће бити веће него што ће бити узето у обзир у уобичајеном прорачуну, тако да ће потрошња енергије морати да се повећа за око 12-20%.
 • Повећана површина остакљења. Приликом уобичајене калкулације претпоставља се да у просторији постоји један стандардни прозор (са стакленом површином од 1,5 - 2,0 м2). На основу степена осветљености сунца, снага клима уређаја варира за 15% у односу на већу или мањупросјечних показатеља. У случају када је површина остакљења већа од стандардне вриједности, тада би требало повећати снагу клима уређаја.

Пошто се уобичајеним прорачунима узима у обзир стандардна површина остакљења (2м2), како би се надокнадило додатно пропуштање топлоте за сваки квадратни метар стакла више од 2 м2, треба додати 200 до 300 В при високом осветљењу, 100-200 В на просечној вредности осунчавања и 50 - 100 В за осенчене просторије.

Да, ако соба:

 • је на сунчаној страни;
 • постоји велики број канцеларијске опреме у просторији;
 • у њему постоји велики број људи;
 • има инсталиране панорамске прозоре,

затим додатно бацити 20% потребне снаге.

У случају повећања додатних параметара израчунате снаге, препоручује се да одаберете кућни клима уређај, има промјењив капацитет хлађења и стога ће се ефикасније носити са широким распоном топлинских оптерећења. Конвенционални клима уређај са повећаном снагом у малој просторији може створити неугодне услове због специфичности његовог рада.

Како ради клима уређај?

Назив уређаја "клима уређај" долази од енглеске ријечи "стање" - стање, стање. Због тога је клима уређај уређај дизајниран за одржавање унутрашњег зрака унутар одређених увјета, стварајући контролирану микроклиму. Ови уређаји раде на такав начин да континуирано преносе топлотупростор у околном простору, или, ако је потребно, обратно.
Како функционише?

Топлота носи расхладна течност, чија је улога у различитим временским периодима од стране различитих супстанци, први услови који су коришћени као носач топлоте били су амонијак. У наше време, улога расхладног средства је фреон. "Хватање" и повратак топлоте функционише методом фазног прелаза, ово је метода преласка материје из једног агрегатног стања у друго.

Ово својство фазног прелаза материје могло би се посматрати лично када се плива љети. Када човек изађе из воде, он се осећа хладно, иако је температура околине изнад 30 ° Ц. То је због чињенице да када испаравање вода црпи топлоту са површине тела иу околни простор.

Возачи знају да у случају контакта са отвореним деловима тела са испарљивим супстанцама као што је бензин, осећа се хладноћа. И при нултој температури околине, контакт са испарљивим материјама може чак изазвати промрзлине.

На исти начин ради и уређај за кондиционирање, само уз корекцију да фреон не испарава у околни простор, јер је прилично расипан. То је испаравање које се одвија унутар посебног цјевастог круга, који се назива - испаривач. Фреон остаје унутар контуре, а топлота иде у околни простор.

Клима уређај ради на следећи начин:

 1. Фреон се компресује у компресору на 15-20 атмосфера и испушта у кондензатор.
 2. У тренутку када се фреон искључи и компресор оштро притиснепада и фреон се претвара у врућу пару.
 3. Кондензатор служи за претварање фреона из гасовитог у течно стање, овај процес је праћен великим отпуштањем топлоте. У току овог процеса врућина се враћа, па кондензатор мора контактирати вањски зрак.
 4. Течни фреон улази у испаривач, где када се притисак смањи, расхладно средство улази у гасовито стање, што је праћено активном апсорпцијом топлоте, тако да испаривач мора бити у директном контакту са ваздухом просторије која се хлади.
 5. Фреон у гасном стању улази у компресор и процес почиње поново.

У случају када је потребно да клима уређај ради на гријање, онда се помоћу четверосмјерног вентила преусмјерава струја зрака тако да топли зрак улази у просторију, а топлина се вади извана. Сходно томе, неопходно је да сам спољашњи ваздух буде довољно топао да загреје расхладно средство.

Ако на улици температура падне на нулу, тј. Када је потребно загријати просторију, немогуће је користити клима уређај за гријање. Стога се клима уређаји не могу користити као главни начин гријања просторије.